De organisatie prijst festival Jazz International Rotterdam aan met de aanname dat het dé gelegenheid is waar veel muziekliefhebbers heengaan om nieuwe klanken te ontdekken. Dit jaar heeft het festival de naam ‘The Intimate’ meegekregen. Om de intieme sfeer te bereiken is bioscoop/zalencentrum LantarenVenster afgehuurd zodat het publiek de musici op de huid kan zitten. In twee zalen en de foyer staan drie avonden achtereen negentien optredens van uiteenlopende lokale en (inter-)nationale artiesten geprogrammeerd.
De gastheer is Benjamin Herman en DJ Onno Paloma trakteert het publiek tussen de concerten door in de foyer op muziek. Het festival dat vijftien jaar geleden voor het eerst werd georganiseerd vindt dit jaar ook in Nijmegen plaats. Verschillende artiesten zijn uitgenodigd op de podia in beide steden op te treden. Een 5-meifestival van de jazz.
BELEMMERD
De Rotterdamse editie gaat van start met het Vlaamse piano-slagwerkduo Schnitzl. Helaas blijkt bioscoopzaal 2 te klein voor alle bezoekers en wordt deze gesloten voor het toestromende publiek. De toegang tot het optreden van het duo, dat op eigen wijze klassiek, jazz, rock enzovoort weet samen te brengen, wordt belemmerd door twee medewerkers die de trap blokkeren.
Geïnteresseerden worden gedwongen in de foyer te wachten op het volgende concert, zoals een optreden van blikvanger Makaay McCraven en zijn kwintet. De drummer trakteert even later in de ruime zaal 1, een heuse concertzaal met twee bars, het publiek op aanstekelijk polyritmisch slagwerk. Maar is dit de vernieuwing die de organisatie in gedachten heeft? Het aantrekken van een drummer die zijn sporen heeft verdiend bij onder andere Archie Shepp en Yusef Lateef en samen met zijn band garant staat voor een optreden vol prettige, dansbare ritmes en ingedamde solo’s met af en toe een ruig randje, is een veilige keuze.
Gelukkig zijn er ook minder veilige keuzes, zoals een band als The Steeplepoy’s Revanger. Met twee gitaristen, een alt- en een tenorsaxofoon wijkt de band qua samenstelling af van het gemiddelde jazzsextet, dat vooral doet denken aan een rockband. Bovendien zijn de composities van drummer en bandleider Friso van Wijck. En er is aandacht voor de toekomst. De twaalfkoppige Raad van Toezicht geeft een spetterend concert in de foyer. Een grote hoeveelheid instrumenten en muziek van een grote schoonheid lijkt haast ongemerkt voorbij te gaan aan het publiek dat staat te wachten op de act van de avond: Cory Henry & The Funk Apostles.
Als de zaal volledig is gevuld vraagt Henry of de toeschouwers tevreden zijn. Er wordt luidkeels instemmend geantwoord. En vervolgens wordt er een strak geregisseerde show afgedraaid. De Snarky-Puppytoetsenist rent op het podium heen en weer van en naar zijn klavier, draait af en toe een dansje, klapt in zijn handen en laat zien dat hij goed naar James Brown heeft geluisterd en gekeken.
JORRIT WESTERHOF
Gelukkig is er ook minder gestileerd vuurwerk. En dat komt onder andere van Jorrit Westerhof. De jonge Groningse gitarist is door de organisatie van het festival in de gelegenheid gesteld om een eigen band (pack) samen te stelllen en heeft, naast zijn Servische trioleden drummer Aleksandar Skoric en bassist Marko Curic, trompettist Eric Vloeimans en toetsenist Martin Fondse bereid gevonden om deel te nemen aan zijn project. De gitarist gaat van start met zijn trio en zet een fraai staaltje triorock neer. Als de gastleden plaatsnemen wordt de toon aanvankelijk iets matiger. De sfeervolle, echoënde partijen van Vloeimans komen prachtig samen met de grillige gitaarlijnen van Westerhof en de keyboardklanken van Fondse. Maar even later beukt Skoric er weer op los alsof zijn leven ervan afhangt en krijgen ook Fondse en Vloeimans het te pakken. Het concert eindigt in een ware heavy-metalfinale waarin Westerhof tijdens een zwaar aangezette solo zijn bril verliest.
Einzelgänger, het trio van de Rotterdamse trombonist Louk Boudesteijn, laat zich leiden door spontane ingevingen. Boudesteijn, rietblazer Nils van Haften en gitarist Anton Goudsmit verkennen een rijk spectrum aan muzikale mogelijkheden en laten de aanwezigen in de wederom volle zaal 2 wegdromen, lachen, schrikken en slikken. Met nummers als Chick a Boom A Chick is het maar afwachten wat er volgt. Gitarist Marzio Scholten, die gelijktijdig met Einzelgänger staat geprogrammeerd in de foyer, geeft de mensen die zaal 2 niet binnen konden komen een mooi troostprogramma. In navolging van Bill Frisell en John Scofield bewijst hij met zijn trio dat jazz en country prima combineren.
De publiekstrekker van de zaterdag is de in New York wonende contrabassist Omer Avital met zijn kwintet. Hij heeft toetsenist Eden Ladin meegenomen, in plaats van de in het programmaboekje aangekondigde Yonathan Avishai. Met zijn vier jonge bandleden, onder wie de geroutineerde 22-jarige drummer Ofri Nehemya, zet Avital een show neer die niet onderdoet voor die van vakgenoot Cory Henry. Na een aanstekelijk openingsnummer verlaten de bandleden het podium om Avital de ruimte te geven voor een bassolo waarin welhaast alle muziekgenres tussen barokmuziek en hiphop aan bod komen. En even later staat het kwintet weer te dansen op het podium. Het is jammer dat de organisatie het publiek het genoegen om mee te dansen ontneemt, door een tribune in de zaal te plaatsen.
VERNIEUWEND?
Jazz International Rotterdam bewijst een podium te zijn waar mensen samen komen om jazz te beluisteren en in intieme sfeer de musici op de vingers te kijken. Is het vernieuwend? Het had nog wel wat spannender gemogen. Maar, anderzijds, is het de vraag of alles wat nieuw is de moeite waard is om te herhalen. De muziek die hier is geëtaleerd smaakt naar meer. Op naar de editie van 2017!
ROBIN ARENDS
Jazz International Rotterdam
LantarenVenster 28 en 29 oktober ‘16
Cory Henry & The Funk Apostles | Dhafer Youssef | Makaya McCraven | Omer Avital Quintet | Ben van Gelder Quintet | The Pack Project met Jorrit Westerhof ft. Eric Vloeimans | De Raad van Toezicht | The Steeplepoy’s Revanger | Marutyri | Bogerous | Marzio Scholten Americana Trio | Einzelgänger | Codarts Young Talent Big Band | Christoph Stiefel Septet | Sputnik3 | Bart Wirtz
www.jazzinternationalrotterdam.nl