Bijna alle stoelen zijn bezet als het Jonathan Scales Fourchestra deze avond aan zijn allereerste concert in Europa begint. Dat gebeurt in het Temporary Art Centre in Eindhoven, waar de groep een avond vol culturele ervaringen afsluit, die gaan van een tentoonstelling, een theateroptreden en nog een ander concert.

‘Vers’ geland in Nederland, na een succesvolle eerste toer in Japan, trapt dit jazz-funk-powertrio een tournee van twee weken in Europa af. Het Jonathan Scales Fourchestra is een eigentijds jazztrio, waarbij de piano is vervangen door steeldrums. Bandleider, componist en arrangeur Jonathan Scales wordt vergeleken met een andere vernieuwer van de steeldrums, Othello Molineaux, die furore maakte in de band van de legendarische basgitarist Jaco Pastorius.

NIEUWKOMER

IJzersterke composities van Scales worden begeleid door de strakke en vloeiende ritmes van drummer Chaisaray Schenck, met een jaar lidmaatschap de relatieve nieuwkomer van de band. Bassist Cody Wright is van huis uit gitarist. Pas vijf jaar geleden richtte hij zich op de basgitaar, om zich bij het Fourchestra te voegen. Dit is duidelijk terug te horen in zijn melodische benading van de baslijnen, die met virtuoze solo’s veel meer zijn dan de stevige basis van de nummers.

De basis voor de motivatie en passie van Jonathan Scales is zijn grote inspiratiebron Béla Fleck (Béla Fleck and the Flecktones). Waar deze de banjo uit zijn traditionele ‘country’-context haalde, vond Scales inspiratie om hetzelfde doen met de steelpans. Ver van de bekendheid die Caribische steel-drumbands verwierven, weet Scales de warme en heldere klanken in jazzcomposities tot hun recht te laten komen, zonder de oorsprong van het instrument te negeren.

Het trio slaagt erin om met zijn muziek en de niet-alledaagse bezetting overal waar het opduikt, het publiek te enthousiasmeren. Ook nemen de drie de tijd om de nieuwsgierige vragen vanuit het publiek over de instrumenten en het creatieve proces te beantwoorden.

Cody Wright.
Cody Wright.

DRUK WEEKEINDE

Na een druk weekeinde met verder nog concerten in Tivoli/Vredenburg Utrecht, LantarenVenster Rotterdam en Bimhuis Amsterdam, speelt het Jonathan Scales Fourchestra nog een keer bij de Sugarfactory in Amsterdam. Dat gebeurt 4 november (woensdag) Het concert maakt deel uit van het radioprogramma Mijke en Co Live, dat wordt uitgezonden door NPO Radio 6. Laatste kans om het Fourchestra live in Nederland mee te maken, in elk geval dit jaar. Maar gezien de reacties van het publiek, zal de tweede Europese tournee niet lang op zich laten wachten.

tekst en beeld SOPHIE CONIN

Jonathan Scales Fourchestra
TAC Eindhoven, 30 oktober 2015

Jonathan Scales – steeldrums
Chaisaray Schenck – slagwerk
Cody Wright – basgitaar

www.jonscales.com

Previous

Spotify Playlist Vera Vingerhoeds

Next

Bram Stadhouders spant brug tussen eeuwen geleden en nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook