Aan het begin van de zomer komt Rotterdam al in de jazzstemming met de 17e editie van fringe-festival North Sea Round Town. Van 23 juni t/m 10 juli bruist Rotterdam met 375 concerten van jazz tot hiphop op diverse locaties door de stad. Dit jaar zijn alle ogen gericht op Artist in Focus, Teis Semey. De gitarist annex componist krijgt de kans om diverse (droom)projecten te presenteren en zijn artistieke visie te delen. “Ik probeer zo eerlijk mogelijk de muziek te dienen”

Teis Semey: ““Ik ben een beetje bang om de erkenning van Artist in Focus voor mijn werk te krijgen.”

Teis Semey (Aalborg, 1993) is een rijzende ster in Nederland. En na zijn uitbundige optreden met zijn kwintet in april tijdens het jaarlijkse Duitse showcasefestival Jazzahead, ligt waarschijnlijk ook het buitenland aan zijn voeten. De Deense gitarist/componist die sinds 2013 woonachtig is in Amsterdam, heeft zich in korte tijd stormachtig ontwikkeld. Hij bracht in slechts drie jaar tijd drie albums uit, waarvan Mean Mean Machine (Zennez Records)afgelopen november verscheen. Daarnaast staat hij sinds alle coronabeperkingen zijn afgeschaft bijna non-stop op de bühne, met eigen projecten en met andere formaties, zoals Guy Salamon Groep en Fuensanta Mendez Ensemble.

De gitarist valt op door zijn gepassioneerde, pittige, bijna punkachtig-eigenzinnige spel en composities, waarbij hij altijd op zoek gaat naar avontuur en muzikale ontdekking. Een aantal kenmerken dat ook de programmeurs van North Sea Round Town (NSRT) opviel. Tevens past Semeys artistieke verlangen om te experimenteren, te creëren en nieuwe muzikale werelden te ontdekken perfect bij de rol van Artist in Focus van het bijna drie weken durende Rotterdamse festival.

Semey mag dan ook flink aan de bak, want hij krijgt de kans om samen met het festival een aantal unieke projecten en concerten te realiseren. Toen de gitarist door NSRT werd gevraagd om in de voetsporen te treden van drummer, bandlid en goede vriendin Sun-Mi Hong die vorig jaar Artist in Focus was, voelde hij zich gevleid alsook geschokt. “Ik ben een beetje bang om deze erkenning voor mijn werk te krijgen. Het is een grote verantwoordelijkheid, maar ik kan niet wachten om mijn nieuwe muziek te laten horen”, zei hij in november in een eerder gesprek.

Teis Semey: "“Rotterdam is een geweldige speeltuin; een fascinerend creatief speelveld.”
Teis Semey: ““Rotterdam is een geweldige speeltuin; een fascinerend creatief speelveld.”

Nu, bijna negen maanden van voorbereiding later, komt het festival in zicht en is hij meer in zijn rol gegroeid. De concepten zijn verder uitgewerkt, hebben vorm gekregen en Semey voert de druk op om zo het beste uit zichzelf te halen, zo vertelt hij in een onlinegesprek. 

Als Artist in Focus gaat Semey op zoek naar nieuwe samenwerkingen die betrekking hebben op de stad Rotterdam. En door de culturele diversiteit is het aanbod groot. “Rotterdam is een geweldige speeltuin; een fascinerend creatief speelveld”, aldus de muzikant. “Er zijn tal van minder bekende locaties die interessant zijn om te transformeren tot podia voor moderne kunst.” Een goed voorbeeld hiervan is het concert met Raw Fish, het duo met de Italiaanse Giovanni Lacovella (drums, electronics). Semey: “Tijdens Jazzfietsen op 3 juli geven we een concert in een voormalig zwembad! Alleen die setting brengt al een bijzondere sfeer bij deze intense muziek. Ik kijk er enorm naar uit!” zegt hij enthousiast. “Na afloop van onze concerten ben ik altijd helemaal gesloopt. Zoveel energie kost het en tegelijkertijd ben ik volledig voldaan omdat het fantastisch is om met Giovanni te spelen. Binnenkort gaan we de studio in om een plaat op te nemen.”

Een hele andere muzikale en genre-overschrijdende ontmoeting wordt Midnight Mess, dat plaatsvindt in de Laurenskerk op 1 juli. Dit concert verwijst naar Semeys Deense wortels, waar folklore, klassieke muziek en Lutherse kerktradities samensmelten. De gitarist is altijd al geïnteresseerd geweest in traditionele Noord-Europese, spirituele muziek. Enerzijds doet het hem denken aan zijn jeugd, anderzijds aan de vrije geest van jazzmusici als John Coltrane, die hem ook inspireert. “Dit is tot dusver het intensiefste project, waarvoor ik nog steeds muziek aan het bijschaven ben. Het repertoire is dichter bij de Deense folktraditie gekomen dan ik van tevoren had gedacht. Ik ben meer in de muziekboeken van mijn oma en moeder gedoken en die songs kregen eigenlijk heel natuurlijk een plek in dit project”, vertelt de gitarist. De link met zijn wortels is niet zo vreemd, want als kind en tiener was Semey een buitenbeentje die weinig acceptatie kreeg van zijn omgeving. Daardoor kreeg hij nooit echt de mogelijkheid om zijn eigen tradities te kunnen omarmen. Nu zet hij dat op geheel eigen wijze recht.

De manier van componeren was voor Midnight Mess ook anders dan Semey gewend was; van nadruk op ritmiek en heavy akkoordenschema’s, ligt hierbij het accent op melodie en harmonie. De muziek vraagt om ruimte en verstilling; geschreven vanuit een singer-songwriterachtige benadering. Ook bestaat het repertoire uit meerdere lagen. Zo benoemt Semey bijvoorbeeld letterlijk de middernachtmis, wat het sublieme en verlichtende symboliseert. Hij laat zich hierbij inspireren door de verstilde klanken en spirituele koralen van componist Arvo Pärt. “De nacht staat voor de donkere wereld waarin we leven, maar als een nieuwe ochtend zich aandient is er weer licht en hoop”, licht Semey toe.

Teis Semey: "In zekere zin haal ik Scandinavische volksmuziek uit diens nationale connotaties, waardoor een pure muziekvorm ontstaat die niet per se verbonden is aan een land of taal.”
Teis Semey: “In zekere zin haal ik Scandinavische volksmuziek uit diens nationale connotaties, waardoor een pure muziekvorm ontstaat die niet per se verbonden is aan een land of taal.”

De bezetting is ook opvallend en bestaat uit internationale musici. Zo speelt de Britse Kit Downes (BBC Jazz Award, ECM Records, red.) mee op orgel. Daarnaast is er een vierkoppig koor te horen van hele verschillende zangeressen: Marta Arpini uit Italië, Fuensanta Mendez uit Mexico, Sanem Kalfa uit Turkije en Līva Dumpe uit Letland. “Deze vier zangeressen wonen allen in Nederland, maar hebben een zeer uiteenlopende culturele achtergrond. En Kit creëert met zijn spel een prachtig kosmisch gevoel van saamhorigheid, wat in deze tijd soms wat verloren lijkt te gaan door de waan van de dag. Mix al die elementen met mijn Deense folk roots en improvisatie met nadruk op emotionele beleving, en je krijgt een uniek concert”, zegt Semey enthousiast. “De collectieve kracht van de muziek is sterk en moet toegankelijk zijn voor iedereen. In zekere zin haal ik Scandinavische volksmuziek uit diens nationale connotaties, waardoor een pure muziekvorm ontstaat die niet per se verbonden is aan een land of taal.”

Naast Midnight Mess presenteert Semey nog een ander (gratis) concert in de Laurenskerk op 28 juni, samen met Hayo Boerema, getiteld Fifteen (Nordic) Melodies. Boerema is sinds 2005 de organist-titulair van de kerk en een toonaangevende muzikant uit de Rotterdamse muziekscene die diverse awards op zijn naam heeft staan. De vijftien melodieën zijn gebaseerd op vijf Deense traditionele volksliedjes en tien melodieën van de gitarist zelf. Semey: “Ik reik de melodieën aan en daarover gaan we improviseren. Hayo weet niet wat hij kan verwachten, wat van mij is en wat de traditionals zijn. Dat houdt het spannend, waarbij we elke melodie in de eigen context plaatsen. Het lijkt misschien veel materiaal, maar het concert moet wel interessant blijven.” 

Het is wellicht verrassend dat Teis Semey zich niet zozeer heeft laten beïnvloeden door andere gitaristen, maar eerder door vocalisten. Billie Holiday is zijn all-time favoriet: “Ik ben vooral beïnvloed door vocalisten en Billie Holiday is voor mij één van de meest relevante jazzmuzikanten ooit. Haar arrangementen en stukken zijn nog altijd tijdloos en ik heb ze al van jongs af aan bestudeerd. Haar muziek heeft enorme diepgang. Ik wil graag een moderne interpretatie aan haar werk geven, waarbij ik een zo authentiek mogelijke expressie wil creëren.” Naast Semey zijn Benjamin Herman (altsaxofoon), Alessandro Fongaro (contrabas) en Jimmi Hunting (drums) te horen op zondag 26 juni.

Bijna alle projecten van Semey die geprogrammeerd zijn tijdens NSRT zijn nieuw. Dat geldt niet voor zijn kwartet, dat op 2 juli te zien is in LantarenVenster. “De chemie met deze groep is zo intens, direct en strak omdat we al een tijd samenspelen. Dit is daardoor een andersoortig concert ten opzichte van de overige optredens.” Het wordt lastig kiezen dus tussen al deze projecten, hoewel Semey droog zegt: “Je hoeft niet te kiezen, kom gewoon overal naar toe!” We gaan het proberen.

Hoe managet Semey eigenlijk het vele spelen met componeren? “Het is soms gekkenwerk, want met de aankomende zomerperiode ben ik heel veel op pad. Gelukkig ben ik heel gedisciplineerd. Als ik niet op tournee ben hanteer ik een strikt werkschema waarbij ik elke dag van tien tot vijf naar mijn studiocontainer ga om te schrijven, ideeën aan te vullen en te studeren. Ik besteed elk uurtje aan muziek”, vertelt Semey. Zijn ambitie is hoog, maar dit is het leven dat hij altijd heeft willen leiden. Sinds zijn zevende was hij daar al van overtuigd. “Ik heb geen vrije tijd nodig. Dit is een levensstijl. Enige uitzondering is mijn hobby op zondag, dan ga ik kickboksen”, zegt hij grinnikend.

Teis Semey: "Ik besteed elk uurtje aan muziek. Ik heb geen vrije tijd nodig. Dit is een levensstijl."
Teis Semey: “Ik besteed elk uurtje aan muziek. Ik heb geen vrije tijd nodig. Dit is een levensstijl.”

“Ik wil geen moment verspillen. Ik wil zoveel mogelijk creëren als ik kan en daarbij zoveel mogelijk mensen te bereiken. Ik wil elk concert spelen alsof het mijn laatste kan zijn. Mezelf en de muziek volledig geven.” Semey verduidelijkt dat dit de ene keer betekent dat hij op het podium rondspringt en volledig losgaat, en tegelijkertijd bij een andersoortig project, hij zichzelf kwetsbaar opstelt en in pure verstilling kan opgaan.

Teis Semey is erg dankbaar dat mensen de moeite nemen om naar zijn concerten toe te komen en dat NSRT hem de kans geeft om zich als Artist in Focus te profileren. “Iedereen kan zich vanuit zijn luie stoel vermaken, dus ik neem het extreem serieus dat ik mensen een te gekke avond bezorg. En daarvoor verg ik oprecht het uiterste van mezelf, want dat is de manier die voor mij werkt. Ik probeer zo eerlijk mogelijk de muziek te dienen.”

Tekst ANGELIQUE VAN OS
Foto’s PETRA BECKERS

Naast Teis Semey valt er tijdens North Sea Round Town nog veel meer te ontdekken. Het enorme aanbod kan mogelijk nogal overweldigend zijn. Daarom zetten we een aantal weekend highlights op een rijtje. 

WEEKEND 1

George Dumitriu Hazard Ensemble (nachtprogramma)

Donderdag 23 juni | 21.15 – 01.00 uur | Tropicana zwembad, BlueCity
Samen met zijn Hazard Ensemble staat violist George Dumitriu garant voor een meeslepend improvisatieconcert in een topbezetting: Raphael Vanoli (gitaar, electronics), Fuensanta Mendez (contrabas, zang), Lennart Heyndels (synthesizer, contrabas), Joachim Badenhorst (klarinet) en Frank Rosaly (drums). Een unieke muziekervaring in een leegstaand zwemparadijs.

Het Jazzschip – Tour over de Maas met tussenstops op de kade

Zaterdag 25 jun| 15.30 uur – 20.30 uur | startpunt: LantarenVenster
Dit jaarlijks terugkerende avontuur, dat elk jaar een andere route presenteert, begint met een zomerse boottocht met een Spido-cruise over de Maas richting de RDM-werf. Daar ontdek je het beste van de Nederlandse jazz op locaties waar je nooit eerder bent geweest. Met onder andere trio Saba van oud-speler Jawa Manla, het achtkoppige sterrenteam van drummer Guy Salamon (ook met Teis Semey) en het avontuurlijke trio van drummer Sun-Mi Hong.

WEEKEND 2

Marta Arpini Pocket Orchestra

Zaterdag 2 juli | 21.00 uur | De Doelen
De Italiaanse zangeres en songwriter Marta Arpini was één van de winnaars van Keep an Eye the Records 2020. Deze prijs resulteerde in een nieuw album en ademt een mix van jazzinvloeden met alternatieve pop en indie folk-georiënteerde teksten. Ze is op zaterdag 2 juli te zien met een tienkoppige bezetting!

Jazzfietsen

Zondag 3 juli | 11.00-16.00 uur | Startpunt LantarenVenster
Vaste prik is de avontuurlijke fietstocht door heel Rotterdam. Vier bijzondere locaties (van moskee tot zwembad) vormen eenmalig het toneel waar de top van de Nederlandse jazzscene zijn opwachting maakt met vier zinderende concerten. Met de Turkse zangeres Sanem Kalfa die een powerconcert geeft met vier vrouwelijke musici en een visual artist, duo Raw Fish (Teis Semey en Giovanni Lacovella), Duo Bottasso (Simone en Nicolo Bottasso op accordeon en viool/trompet) en de Arabische melodieën meets jazzharmonieën bij oud-speler Nawras Altaky en de Afrikaanse percussionist Sjahin During.

Succesformule NSRT & Dudok

Trio Tango Extremo / The Round Midnight Orchestra ft. Grand Ladies of Swing

Dudok Jazz Tour 2 | Dudok in het Park|12.00 uur| & 3 juli | Dudok aan de Maas|16.00 uur.
North Sea Round Town werkt voor de tweede keer samen met Dudok Rotterdam. Ervaar de zwoele mix van livemuziek met heerlijke lunch-, borrel- en of dinerarrangementen op diverse locaties. Met op zaterdag 2 juli gepassioneerde klanken van Trio Tango Extremo, die crossovers brengt van Europese en Zuid-Amerikaanse folklore, klassieke invloeden, jazz en ‘tango nuevo’. In het eerste weekend is er ook een tangoconcert op zondag 26 juni met het Toni Pezzanov Trio.

Op zondag 3 juli komt de New Yorkse nachtclubscene uit de jaren ’40 en ’50 tot leven met The Round Midnight Orchestra ft. Grand Ladies of Swing in het Rotterdamse ‘Manhattan’. Met Nederlandse helden van de klassieke jazz, zoals Ben van de Dungen (tenorsax), Marius Beets (contrabas) en Deborah Carter (zang).

African & Caribbean in the City

Vrijdag 1 juli| 15.00 uur| vijf locaties in centrum
Hartje Rotterdam bruist dit weekend van Afrikaanse en Caribische klanken. De straten van de binnenstad zijn gevuld met zo’n dertig muzikanten en dansers die achttien concerten geven bij Markthal, Stadspodium, Stationsplein, Schouwburgplein en Binnenwegplein. Dat wordt dampen en zweten, zeker tussen 18.00- 18.30 uur wanneer de muzikanten in een stoet naar het Keti Koti Festival trekken voor een grootse slotact.

WEEKEND 3 (en in aanloop naar…)

Dinerconcert: Curaçao op de Kaap

Woensdag 6 juli | 18.30 uur| Verhalenhuis Belvédère
Componist en percussionist Vernon Chatlein vertelt met zijn concert Imershón zijn persoonlijke verhaal over zijn roots op Curaçao. De avond wordt compleet met traditionele gerechten, bereid in de Volkskeuken door Chatlein’s vrouw Daya Maduro.

Voorpremière NN North Sea Jazz Compositieopdracht – Marike van Dijk

Woensdag 06 juli 2022| 20.30 uur| LantarenVenster
Marike van Dijk is naast begaafd saxofonist ook een veelbelovend arrangeur en componist. Ze is dit jaar verkozen om de prestigieuze NN North Sea Jazz Compositieopdracht in te vullen en doet dit in een topbezetting met onder andere Ben van Gelder (altsax) en Joost Kroon (drums). Na deze exclusieve voorpremière presenteert Van Dijk haar stuk op 8 juli tijdens North Sea Jazz.

Batavierenhuis x North Sea Round Town: Blink Quartet plays Nature Cycles

Vrijdag 8 juli| 20.00 uur| Batavierhuis (theaterzaal)
Het strijkkwartet onder leiding van George Dumitriu mixt oude en hedendaagse klassieke muziek, jazz, vrije improvisatie met muziektheater en pop. Een spannende dynamische groep die perfect past bij creatieve broedplek het Batavierhuis.

Klankconcert – Under the Surface

Zondag 10 juli| 11.00 uur| Oogziekenhuis
Na een succesvol concert in 2018, is het geliefde en avontuurlijke trio van Sanne Rambags, Joost Lijbaart en Bram Stadhouders terug met een geïmproviseerd klankconcert in het Oogziekenhuis, waarbij bezoekers – met en zonder visuele beperking – als gelijkgestemden muziek ervaren zonder daarbij iets te kunnen waarnemen. Met de ogen gesloten, dan wel geblinddoekt, ervaart het publiek vanuit een comfortabele ligstoel dit bijzondere optreden, inclusief omgevingsgeluiden.

 

www.northsearoundtown.nl

Previous

Jazz te Gast moet klein blijven en heel groot worden

Next

Johannes Fend kan als solist nergens overtuigen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook