Saxofonist Bruno Vansina is de componist van een jazzproject dat hij 12/12 noemde en waarin hij de interactie zoekt tussen beeld, locatie en geluid. Om dat later als basis voor twaalf concerten in te zetten. Met 12/12 bezocht hij dit keer C-Mine in Genk. Jeanschoubs schoof aan.

Falk Schrauwen

Het jaar 2018 benutte Vansina met zijn band om elke maand een bijzondere plek in België op te zoeken, zoals een schaatsbaan, autosnelweg, wielerbaan of een kermis. Daar pakten de musici hun instrumenten uit en gingen aan de slag. Zonder publiek, want de activiteiten van Bruno Vansina c.s. werden van tevoren niet aangekondigd. De mensen die tijdens de concerten toevallig voorbij kwamen, werden wel onderdeel van het project. Muziek, omgevingsgeluiden, de plek waar de band speelde en die diende als inspiratie voor de muziek van dát moment, werd op video vastgelegd.

Bruno Vansina

De video-opnamen werden verwerkt tot een korte film, waarvan er aan het einde van het jaar twaalf waren, muzikale beeldverhalen derhalve. Twaalf films, twaalf maanden muziek, de titel van het project dat Bruno Vansina voor ogen stond, lag voor de hand. 12/12 wordt nu opgevoerd op twaalf concertlocaties in Vlaanderen. De uitdaging? De films zijn verwerkt tot een grafische partituur, zij zijn de basis voor de muziek, waarop het kwintet van Vansina gaat improviseren. Die ruimte is er volop, het is de taak van de uitvoerders om te laten zien hoe breed 12/12 is geworden.

Benjamin Sauzereau

Bruno Vansina, bekend als saxofonist bij Flat Earth Society, lid van het Ewout Pierreux Quintet en Rebirth Collective, waagde zich al eerder aan projecten. Wellicht het bekendst is Maité, Het Meisje en de Vogel, een schimmenspel met muziek van Martin Denny. Orchestra Exotica is ook van zijn hand.

Bruno Vansina

In het Bruno Vansina Quintet huizen befaamde Belgische musici als Teun Verbruggen, Cyrille Obermüller, Benjamin Sauzereau en Falk Schrauwen. De tournee is een coproductie van JazzLab en de Singel in Antwerpen.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

 

BRUNO VANSINA – 12/12
C-Mine Genk (B), 21 januari ’22

Bruno Vansina – altsaxofoon, composities
Benjamin Sauzereau – gitaar
Cyrille Obermüller – contrabas
Falk Schrauwen – percussie
Teun Verbruggen – drums
Kim Vreys – video
Roel Snellebrand – geluid

 

Previous

Monica Akihary’s zang kent geen vragen, wel noodzaak

Next

Henk Haverhoek (rondetijd 5.28,33)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook