Veertig jaar geleden vierde de jazzrock – fusion mag ook – nog altijd hoogtij. ‘Geboren’ eind jaren zestig had deze nieuwe muziekstroming al grote namen voortgebracht. Met Miles Davis als kopman met zijn album ‘Bitches Brew’ en ‘In A Silent Way’, ontstonden superformaties als Weather Report, Return To Forever, Mahavishnu Orchestra en Head Hunters. Daar kwam in 1979 Steps Ahead bij.

Bart Cartier
Bart Quartier

Er was sprake van een nieuwe superformatie. Want bandleden Mike Manieri, Michael Brecker, Peter Erskine en Eddie Gomez waren toen al gevestigde namen. Hun roem nam met Steps Ahead alleen maar verder toe. Hun muzikale concept onderscheidde zich van hun concurrenten: met vibrafoon, saxofoon en piano werd de focus vooral gericht op de ritmes binnen de veelal elektronische jazz.

 

Theo de Jong

Niet zomaar ritmes, maar die van de gecompliceerde soort. En dan het samenraapsel van stijlen: hardbop, jazzrock en latin. Voeg daarbij de ingewikkeldste solo’s van diverse bandleden en het concept van Steps Ahead is enigszins omschreven.

Ivan Paduart

In België waren vijf musici al lange tijd geraakt door de muziek van de Amerikanen. Daarom kon het haast niet uitblijven dat er een eerbetoon moest komen aan Steps Ahead: in goed Belgisch uitgedrukt als Tribute To Steps Ahead. Als groepsnaam van de vijf kozen zij Steps Tribe.

Fabrice Alleman

Het zou hun eer te na zijn geweest als zij het repertoire van Steps Ahead zomaar hadden vertaald naar hun eigen groep. De identiteit van de Amerikaanse superformatie is intact gebleven, Steps Tribe heeft er zijn eigen hedendaagse visie aan toegevoegd. En vooral ook een frisse blik op het inmiddels enigszins belegen concept van Steps Ahead.

Jan de Haas
Jan de Haas

Steps Tribe gaat met zijn Tribute een Europese tournee ondernemen. In België wordt – uiteraard – een aantal podia aangedaan. Deze avond was het Cultureel Centrum d’Ans bij Luik de speelplek. Fotograaf Jeanschoubs zat op de eerste rij.


REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

JAZZ AL’ TRAPPE – TRIBUTE TO STEPS AHEAD

Cultureel Centrum d’Ans Alleur, 2 oktober ‘20

Bart Quartier – vibrafoon
Fabrice Alleman – tenorsaxofoon
Ivan Paduart – piano en toetsen
Theo de Jong – basgitaar
Jan de Haas – drums

Previous

Knusjes in de huiskamer met Paul van Kemenade, gezellig!

Next

Een melodietje, een lied, verdamping en weer melodie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook