Fay Claassen trad met haar trio deze avond aan in de Pop-Up Jazzclub in Maastricht. Zij bracht een eerbetoon aan trompettist Chet Baker, die in mei 1988 in Amsterdam overleed. Fotograaf Jeanschoubs ging dit intieme concert in foto’s vastleggen.

Een enthousiaste Fay Claassen brengt haar liefde voor Chet Baker over aan het publiek in Maastricht.

Fay Claassen is immer een bewonderaar geweest van Chet Baker. Zij drukte dat uit middels twee albums: Two Portraits of Chet Baker en Remembering Chet Baker, die achtereenvolgens in 2008 en 2013 op cd verschenen. Maar ook zonder die platen zou het haast ondenkbaar zijn geweest dat de zangeres een carrière zou hebben gehad als de huidige, zonder de invloed van Chet Baker.

Karel Boehlee

Zelf zegt zij daarover: “Het feit dat Chet Baker zong zoals hij trompet speelde, is voor mij een teken dat zijn muziek één organisch ding is, je speelt niet je instrument, maar je speelt de muziek. Hij had een uitzonderlijke manier van spelen, iedere noot was bij hem exact zoals die moest klinken, nooit te hard, nooit te kort, nooit te lang en nooit te kort.”

Frans van der Hoeven

Geen wonder dat Fay Claassen met plezier langs de podia trekt om háár ode aan Chet Baker te brengen. Zij wil – wederom naar eigen zeggen – de muziek van de legendarische trompettist blijven spelen. De Maastrichtse Pop-Up Jazzclub was daarvoor de geschikte plek, omdat intimiteit hier vanwege de programmering immer hoogtij viert.

Fay Claassen

Met slechts een trio met Karel Boehlee op piano en Frans van der Hoeven op contrabas werd die intimiteit alleen maar gediend. Bij dit concert Remembering Chet Baker, dat mede werd geïnitieerd door Jazz Maastricht, hing er een felicitatiekaartje aan het initiatief; Jazz Maastricht viert immers het twintigjarig bestaan.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

FAY CLAASSEN TRIO

Remembering Chet Baker

Kumulus Theater Maastricht, 16 december ’22

Fay Claassen – zang
Karel Boehlee – piano
Frans van der Hoeven – contrabas

www.jazzmaastricht.com

Previous

Karel van Eerd hield evenveel van jazz als van ondernemen

Next

Gedurfd Ragazzi winnaar Dutch Jazz Competition 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook