De tweede editie zit erop, Better Get Hit bereidt zich nu al voor op de 2023-editie, die staat gepland voor januari 2023. Festivaldirecteur Eric van der Westen is tevreden over ‘zijn’ festival, dat zich afspeelde in Theaters Tilburg, Paradox en het Tilburgse stadsdeel Reeshof.

Efe Erdem van Re:Freshed Orchestra

“Het festival was niet uitverkocht”, meldt Eric van der Westen, “maar er waren voldoende bezoekers om deze tweede editie gezellig te maken.” Die bezoekers waren voornamelijk dertigers en veertigers, die afkwamen op een programma dat aantrekkelijk kon zijn voor liefhebbers van alle leeftijden. Het noodgedwongen schrappen van de Concertzaal als podium vanwege personeelstekort, maakte de sfeer in het gebouw gezelliger, zo meende de festivaldirecteur. “Mensen vonden de Silent Disco met de Raspberry Baret Dance Contest van dj Hi-Tone aka Ton Wilthagen een revelatie! Mijn hoogtepunten? Smandem, Esinam, Rymden en Steffen Morrison. De aan Koen Smits toegekende carte Blanche is zeker het vermelden waard.”

JazzNu biedt een korte impressie op Better Get Hit 2022 aan de hand van foto’s van Bart van Vlijmen.

Anton Goudsmit en Frank Montis, Cyriel Directie valt net buiten het bereik van de fotograaf.

Better Get Hit oogt een hedendaagse spiegel te zijn van de ontwikkelingen op het gebied van jazz, funk, disco, soul, gospel, hiphop, r&b en clubhouse. Laten we beginnen met jazz. In die hoek schitterde het trio Montis, Goudsmit en Directie. Zij spelen respectievelijk Hammondorgel, gitaar en slagwerk. Swing, onvoorspelbaarheid en groove zijn hun handelsmerk. En die lieten ze ook op Better Get Hit op hun luisteraars los.

Rick van Wort van Re:Freshed Orchestra

Het Re:Freshed Orchestra komt uit Rotterdam en is prediker van funk, soul en hiphop. Zestien jonge musici met allerlei achtergronden hebben zich elf jaar geleden in een collectief verenigd, waarin strijkers, koperblazers, zang en een ritmesectie het repertoire van onder andere Fela Kuti, Quincy Jones en Nina Simone tot klinken brengen.

Blow 3.0

Blow3.0 heeft aan twee saxofoons en een drumstel genoeg om dance, clubstep en freejazz tot een onverslaanbare mix te mengen. Het trio, dat altijd gemaskerd optreedt, komt uit Gent en werd daar in 2011 ontdekt tijdens de Gentse Feesten. Eigen versies van The Prodigy en Swedish House Mafia worden omgetoverd tot dancemuziek, waarin volop plaats is voor vrije improvisaties, zoals we die zo goed kennen uit de jazzmuziek.

Harlem Lake

Harlem Lake is de intrigerende naam voor een jonge bluesband, die ook rock, soul en americana niet schuwt. De groep uit de Haarlemmermeer ging eerder door het leven als de Dave Warmer Band. Frontvrouw is zangeres Janne Timmer. In Tilburg stond de groep in het voorprogramma van bluesmusicus Walter Trout. Harlem Lake laat zich inspireren door onder andere Fleetwood Mac, Little Feat, Mark Knopfler en Joe Bonamassa. Eerder dit jaar won Harlem Lake de European Blues Challenge.

Kovacs

De Eindhovense zangeres Sharon Kovacs heeft genoeg aan haar achternaam om inmiddels internationale faam te hebben opgebouwd. Haar donkere en rauwe stem kan zich gemakkelijk buigen naar zacht, helder en warm. Het is bij Kovacs alles soul wat de klok slaat. Expressie is daaraan gekoppeld en die komt niet alleen tot uiting in haar vocale uitingen, maar zeker ook hoe zij zich manifesteert als podiumpersoonlijkheid.

Esinam

Esinam is een Belgisch-Ghanese zangeres. Bovendien kan ze aan haar visitekaartje ‘multi-instrumentalist’ toevoegen. Ze speelt namelijk ook fluit en piano en heeft zich verder bekwaamd in de elektrische kant van moderne jazz. Daardoor kan het gebeuren dat haar stijl een mengvorm is van de muziek van Erykah Badu, John Coltrane en Flying Lotus, plus het creëren van eigen klanklandschappen. Omdat zij zovele technieken beheerst, treedt Esinam vaak op als one woman band.

REDACTIE
Foto’s BART VAN VLIJMEN

BETTER GET HIT 2022

Theaters Tilburg, Paradox, Reeshof, 9 t/m 11 september ’22

Optredenden: Jungle by Night, Kovacs, Mell & Vintage Future, Rymden, Re:Freshed Orchestra, Steffen Morrison, Paradox Jazz Orchestra, Aafke Romeijn, Harlem Lake, Catfish, PAX The Humanoid, Montis/Goudsmit/Directie, The Bluesbones, SMANDEM., Artvark Saxophone Quartet en Nyk De Vries, Frank van Pamelen, Koen Smits, Lev Avitan, Blow 3.0, Big Bo, Esinam, The Giant Everywhere, DJ Jazz Junkies, DJ Hi-Tone, DJ Bacterie

www.bettergethit.com

www.bartvanvlijmen.nl

Previous

Wandelen door de denkbeeldige stad van Steven Kamperman

Next

Jazz en poëzie met een Noord-Limburgs tintje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook