De WE Bigband is een gloednieuw orkest, dat deze middag in het Belgische Bilzen zijn geboorte beleefde. Als gasten verleenden Ack van Rooyen en John Ruocco versterking. Jeanschoubs was erbij om de eerste verrichtingen in foto’s vast te leggen.

De WE Bigband tijdens het concert in het Belgische Bilzen.

De WE Bigband is een initiatief van trompettist Carlo Nardozza en Katia Malecki. De laatste wijst er op, dat het orkest bestaat uit louter professionele musici. “De zeventien bandleden komen uit België, Nederland en Duitsland. Een deel ervan betreft jonge mensen.”

Carlo Nardozza heeft de WE Bigband in het leven geroepen om de jonge bandleden, veelal afgestudeerden aan Belgische conservatoria, speelgelegenheid te bieden. Het openingsconcert in Bilzen krijgt zeker een vervolg.

John Ruocco was gastsolist bij de WE Bigband.

Het concept van de big band ligt besloten in de naam WE. “WE staat voor wij”, licht Katia Malecki toe. “We doen alles samen.” Zijzelf mag worden gezien als de zakelijk leider, Nardozza heeft het artistieke roer in handen.

Trompettist en flugelhornspeler Ack van Rooyen.

De WE Bigband heeft musici aan zich verbonden als Ewout Pierreux op piano, Mimi Verderame op drums en Werner Lausscher op contrabas. In de blazerssectie zitten namen als Frank Deruytter, Lennert Baerts, Rob Banken, Lieven Cambré en Carlo Nardozza zelf.

De WE Bigband in vol ornaat.

De WE Bigband speelde deze middag werk van Peter Herbolzheimer. Het was daarbij niet helemaal toevallig dat als solisten bij het nieuwe orkest twee oudgedienden waren uitgenodigd: trompettist Ack van Rooyen en tenorsaxofonist John Ruocco. Beiden speelden in orkesten van Herbolzheimer, de eerste in diens big band, de tweede ruim twintig jaar in de Peter Herbolzheimer Rhtyhtm Combination & Brass.

Sopraan- en tenorsaxofonist John Ruocco.

Een gloednieuw orkest mag zich uitgebreid in de handen wrijven als het zich voor zijn eerste optreden solisten als Van Rooyen en Ruocco kan veroorloven. Dat het de WE Bigband lukte, ligt volgens Katia Malecki aan de internationale contacten die Carlo Nardozza in de loop der jaren opbouwde.

Ack van Rooyen is op 29 april tijdens een eerbetoon aan zijn broer Jerry te gast bij weer een nieuw orkest: het Paradox Jazz Orchestra in Tilburg.

Ack van Rooyen vierde op de eerste dag van 2020 op het podium van het Bimhuis in Amsterdam zijn negentigste verjaardag. De trompettist en flugelhornspeler is nog zeer actief op de jazzpodia. Zo is hij op 29 april gast van het – eveneens gloednieuwe – Paradox Jazz Orchestra in Tilburg. Dat verzorgt die dag een ‘Tribute to Jerry van Rooyen’, de broer van Ack.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

 

WE BIGBAND MET ACK VAN ROOYEN EN JOHN RUOCCO

De Bilding Bilzen, 16 februari ‘20

Met onder andere
Carlo Nardozza – artistieke leiding en trompet
Frank Deruytter tenorsaxofoon
Lennert Baerts – tenorsaxofoon
Lieven Cambré – tenorsaxofoon
Rob Banken – altsaxofoon
Ewout Pierreux – piano
Werner Lausscher – contrabas
Mimi Verderame – drums

Gasten
Ack van Rooyen – trompet en flugelhorn
John Ruocco – sopraan- en tenorsaxofoon

 

MEER OVER DE WE BIGBAND

Previous

Japanreisje van Young Jazz Society en Joris Posthumus

Next

Cd’s, wat heb je daar nog aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook