JazzNu schreef er al eerder over, over het zinderende concert dat Bram Weijters Crazy Men verzorgde in Flagey in Brussel, ruim een jaar geleden. Nu trad het sextet op in cultureel centrum De Kimpel in Bilzen. En waarom zou JazzNu zijn fotograaf Jeanschoubs verbieden om opnieuw fraai sfeerbeelden te gaan vastleggen?

 

Sam Vloemans

Bram Weijters Crazy Men flirt nog altijd met het cultalbum Here Comes the Crazy Man van Koen De Bruyne. Het is het vertrekpunt van Weijters’ concept en is het zinnebeeld van de fusie van jazz en rock die in de jaren zeventig zulke grootse triomfen vierde.

Dries Laheye

Koen De Bruyne lanceerde Here Comes the Crazy Man in 1974. Twee jaar geleden werd de plaat opnieuw uitgebracht. Niet verwonderlijk, omdat het album van de op 31-jarige leeftijd overleden De Bruyne experimentele jazzrock van de bovenste plank bevat.

Bram Weijters

Bram Weijters is een pianist en componist met de focus op eerlijke en creatieve muziek. Hij heeft een zwak voor eigentijdse akoestische jazz, maar scheurt even graag op zijn Fender Rhodes over hippe, gebroken grooves.

Vincent Brijs

Om die experimentele muziek – die nog altijd die kwalificatie verdient – te kunnen uitvoeren, zijn musici nodig waar al eerder het etiket ‘prominent’ op is geplakt. Bram Weijters wist ze rond zich te verzamelen.

Steven Cassiers

En zo kon het gebeuren dat ook in De Kimpel een opwindende mix ontstond van fusion, vrije uitstapjes en lyrische momenten. Gebouwd op de basis van een vette, zwaar groovende basgitaar en polyritmische, flexibel opererende en inventieve drums.

Bram Weijters Crazy Men in volle bezetting.

En dit alles onder de bezielende leiding van Bram Weijters, die op die vette ondergrond de twee saxofonisten en de trompettist vrijelijk hun gang liet gaan.

REDACTIE
foto’s JEANSCHOUBS

Bram Weijters Crazy Men
CC De Kimpel Bilzen, 13 maart ’19

Bram Weijters – piano en toetsen
Sam Vloemans – trompet
Andrew Claes – tenorsaxofoon, ewi en elektronica
Vincent Brijs – baritonsaxofoon
Dries Laheye – basgitaar
Steven Cassiers – slagwerk

www.bramweijters.com

Previous

JOC bezoekt Bimhuis voor presentatie nieuw werk

Next

Professor Bop neemt afscheid

Lees ook