Jazz en fado. Dat zijn de kenmerken van de Portugese zangeres Maria Mendes, die met haar kwartet optrad in AINSI in Maastricht. Fotograaf Jeanschoubs zat met zijn camera op de voorste rij.

Maria Mendes is zowel bedreven in jazz als in fadomuziek.
Maria Mendes is zowel bedreven in jazz als in fadomuziek.

In feite is Maria Mendes jazzzangeres. Voor haar jongste en derde cd Close To Me koos ze voor fado, heel begrijpelijk als Portugal je vaderland is. “Ik heb alleen de muziek en poëzie van de fado gebruikt, maar daar een volledig eigen interpretatie van gemaakt, met nieuwe arrangementen”, zo verklaart ze. Ze omschrijft haar concept als “een symfonische jazzbenadering van fado.”

John Beasley maakte ooit naam als begeleider van Miles Davis.
John Beasley maakte ooit naam als begeleider van Miles Davis.

Nu is ze op tournee. Met de Nederlandse musici Karel Boehlee, Jasper Somsen en Jasper van Hulten. De keuze voor Nederlanders ligt voor de hand, omdat Maria Mendes al jaren in dit land woont. Aan Mendes’ toernee is toetsenist John Beasley toegevoegd, een van de voormalige pianisten van Miles Davis. Die verder naam maakte bij Herbie Hancock, Dianne Reeves en Freddie Hubbard.

Jasper van Hulten

De Portugese kwam naar Nederland om in Rotterdam te studeren aan het conservatorium. Daar behaalde zij haar master. Nadien werd de zangeres meer en meer bekend. Vooral na het uitbrengen van de cd Close To Me is zij een graag geziene gast op veel podia. In haar woonplaats Rotterdam wordt zij omschreven als een voorbeeld van de jonge, aanstormende jazzmusici uit die stad.

Maria Mendes
Maria Mendes

Klassieke muziek, jazz, fado en latinklanken zijn verenigd in de stem van Maria Mendes. Dit alles levert een warme lyriek op en een uiterst flexibele frasering. Die nauw aansluit bij het muzikantschap van John Beasley, dat is gebaseerd op ingenieuze arrangementen.

Karel Boehlee

Maria Mendes heeft niet altijd woorden nodig om haar muzikale boodschap over te brengen. Haar muurvaste jazzachtergrond verschaft haar de mogelijkheid om met weelderige stembuigingen improviserend en scattend op haar begeleiders in te werken.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

 

MARIA MENDES EN GROUP

AINSI Maastricht, 12 december ’19

Maria Mendes – zang
John Beasley – toetsen
Karel Boehlee – piano
Jasper Somsen – contrabas
Jasper van Hulten – slagwerk

 

OVER MARIA MENDES

Previous

Met Van Binsbergen en Hulst naar het einde van de wereld

Next

Stranger Than Paranoia mikt vooral op avonturiers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook