‘Films voor de oren’. Zo omschrijft Corrie van Binsbergen haar projecten waarmee ze al sinds 2000 haar muziek met gesproken verhalen en poëzie verbindt. ‘Een groter gebeuren’ is het jongste project en daarin werkt de gitariste/componiste samen met schrijver Auke Hulst. Een bijzondere coöperatie.

Auke Hulst draagt de tekst voor en speelt akoestische gitaar. Links achter hem Yonga Sun, rechts Hein Offermans. Foto Henk Veenstra
Auke Hulst draagt de tekst voor en speelt akoestische gitaar. Links achter hem Yonga Sun, rechts Hein Offermans. Foto Henk Veenstra

Een groter gebeuren is ‘een eigentijdse vertaling van de apocalyps, een verhaal over klimaatverandering, het einde der tijden en dat wat blijft: de liefde’. Zo omschrijft Corrie van Binsbergen in eigen woorden de inhoud van Een groter gebeuren. Werkte zij bij andere ‘films voor de oren’ samen met schrijvers als Toon Tellegen, Dimitri Verhulst, Renate Dorrestein, Kees Moeliker, Joke Hermsen, Kees van Kooten, Remco Campert, Ellen Deckwitz en P.F. Thomése, nu staat Auke Hulst met haar op de podia.

De Nederlandse auteur Belcampo schreef in 1959 Het grote gebeuren, waarin de dag des oordeels voor de deur staat. Twee apocalyptische ruiters spelen de hoofdrol. Bij Auke Hulst en Corrie van Binsbergen zijn die vervangen door een man en vrouw die ooit een liefdespaar vormden en naar Spitsbergen, het noorden van de wereld trekken om daar eenmaal het Noorderlicht te aanschouwen. Het noorden van de wereld, dat in feite het einde van de wereld is. Want daarmee immers wordt Een groter gebeuren aangekondigd. Schrijver en componiste creëren een buiten- en binnenwereld. Die niet alleen door tegenstellingen in de teksten naar buiten treedt, maar vooral in de muziek. En metaforisch het werkelijke einde van de wereld, de aarde, in petto heeft.

Corrie van Binsbergen creëerde 'Een groter gebeuren' samen met Auke Hulst. Foto Hans de Bruijn
Corrie van Binsbergen creëerde ‘Een groter gebeuren’ samen met Auke Hulst. Foto Hans de Bruijn

Daarvoor tekent een speciaal door Corrie van Binsbergen samengesteld, achtkoppig orkest, dat dobbert op jazz, elektronica, eigentijds gecomponeerde muziek en zelfs Americana. En opvalt door zijn diversiteit met een instrumentarium van akoestische gitaar, mondharmonica, sopraansaxofoon, viool, mandoline, banjo, trombone, lapsteel, geprepareerde piano, contrabas, drums, elektronica en uiteraard de elektrische gitaar van Corrie van Binsbergen. Het geheel krijgt een visuele oppepper door live videobeelden.

Auke Hulst is de schrijver van 'Een groter gebeuren'. Foto Lenny Oosterwijk
Auke Hulst is de schrijver van ‘Een groter gebeuren’. Foto Lenny Oosterwijk

De muziek is zoals bij eerdere muziek-tekstproducties van Corrie van Binsbergen, dragend en uiterst sterk. De verzameling instrumenten brengt een orkestrale klank voort, die er niet voor schroomt om in voorkomende gevallen in zichzelf teruggetrokken losse compartimenten te vormen. Die sluiten nauwgezet aan bij de passages die voorbij komen in de gesproken tekst. De muziek is grenzeloos: vrije improvisaties schuren langs Americana, solistische uitstapjes verhogen de spanning en het samengaan van de meest uiteenlopende samenvoegingen van instrumenten blijft de enorme spanningsboog waaronder de gesproken tekst van Auke Hulst veilig is opgeborgen.

De schrijver draagt zijn eigen tekst voor. Hij doet dat naturel, sluit aan bij de instrumentale begeleiding, maar verheft zich er even goed bovenuit. Hoewel het einde der tijden het slotstuk betekent van Een groter gebeuren, waakt Auke Hulst ervoor om over tekst en voordracht een zwart doek te draperen. Zijn stem klinkt bijna zakelijk en wellicht daardoor raakt hij aan de juiste dramatiek.

Het voltallige ensemble in 'Een groter gebeuren'. Foto Martijn Grootendorst
Het voltallige ensemble in ‘Een groter gebeuren’. Foto Martijn Grootendorst

De muziek van Corrie van Binsbergen is zinsbegoochelend en dat is een aspect dat de functionaliteit van deze productie sterk benadrukt. Een groter gebeuren gaat immers om beschadigingen: de relatie tussen man en vrouw is stuk, de wereld om hen heen staat op het punt ineen te storten. Er is weinig tot geen hoop dat wat ooit is geweest nog terugkomt. Het gaat om het heden en de toekomst, die geen licht meer verdragen en gedoemd zijn in de eeuwige duisternis onder te gaan.

“Het leven ontdoet zich van ons”, klinkt het ergens in de tekstvoordracht. Je moet er niet aan denken. Hoewel Een groter gebeuren er dichtbij komt. Een apocalyptische gebeurtenis, wat u zegt, ja.

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

‘EEN GROTER GEBEUREN’
AUKE HULST EN CORRIE VAN BINSBERGEN

 

Corrie van Binsbergen – gitaar
Auke Hulst – voordracht, akoestische gitaar
Hermine Deurloo – mondharmonica, sopraansax
Joost van Es – viool, mandoline, banjo
Joost Buis – trombone, lapsteel
Albert van Veenendaal – (geprepareerde) piano
Hein Offermans contrabas
Yonga Sun – drums, elektronica
Martijn Grootendorst – live video

 

Nog te zien op:
18-12 – TivoliVredenburg Utrecht
20-12 – Paradox Tilburg
21-12 – LantarenVenster Rotterdam
22-12 – LUX Nijmegen

 

OVER CORRIE VAN BINSBERGEN

Previous

Flat Earth Society: briljante muziek bij stomme films

Next

Maria Mendes schommelt tussen fado en jazz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook