Karl Jannuska

Soul, Afrikaanse muziek en de klanken van een Hammondorgel. Die kenmerken de derde cd ‘The Optimist’, die Toine Thys onlangs uitbracht en waarmee hij nu toert. Deze avond bezocht hij club L’An Vert in Luik, evenals fotograaf Jeanschoubs.

De Belgische tenor- en sopraansaxofonist en basklarinettist Toine Thys verwierf bekendheid met de Nederlandse Hammondorganist Arno Krijger, de Senegalese gitarist Hervé Samb en de uit Canada afkomstige drummer Karl Jannuska. Met hen liet hij horen hoe hij op een originele manier jazz met Afrikaanse ritmes wist te vermengen.

Toine Thys

Voor zijn derde cd The Optimist werkte hij samen met de Amerikaanse Hammondorganist Sam Yahel, gitarist Hervé Samb en drummer/percussionist Karl Jannuska. Ze togen ervoor naar Brooklyn NYC. Hier werkte Toine Thys zijn voedingsbodem ‘Afrika’ verder uit.

Hervé Samb

The Optimist bevat onder meer verwijzingen naar Thys’ reizen naar West-Afrika, een carnavalsnacht in het Belgische Binche, de teloorgang van de Brusselse jazzclub Bravo en het verlies van zijn Oekraïense vriend en operazanger Wassyl Slipack. Dit alles uitgedrukt in negen aangrijpende composities.

Toine Thys kan veelzijdigheid niet worden ontzegd. Hij richtte vijf jaar geleden in Burkina Fasso een school voor blazers op, die nu vijftig leerlingen telt: Les Ventistes du Faso. Ook is Thys actief als verdediger van muzikantenrechten. Voorts speelt hij met Samul Nori, een traditioneel percussie-ensemble uit Korea, met de Egyptische udspeler Ihab Radwan en Zouratié, een griot uit Burkina Fasso.

Sam Yahel

 

REDACTIE
Foto’s JEAN SCHOUBS

Het Toine Thys Trio speelt verder nog op
27 februari in Paradox Tilburg,
28 februari in Rataplan Antwerpen
en op 4 mei op het Tournai Jazz Festival (met Arno Krijger) in België.

Toine Thys – The Optimist
L’An Vert Luik, 24 februari ’19

 Toine Thys – sopraan- en tenorsaxofoon, basklarinet
Hervé Samb – akoestische en elektrische gitaar
Sam Yahel – Hammondorgel
Karl Jannuska – slagwerk en percussie

www.toinethys.com

 

 

Previous

House of Waters overbrugt alle cultuurverschillen

Next

Holland Festival stelt Stockhausen centraal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook