De Duitse componist Karlheinz Stockhausen is een van de drie pijlers waarop het Holland Festival 2019 rust. Het festival, dat duurt van 29 mei tot en met 23 juni, wordt voor de 72e keer opgevoerd. Het thema dit jaar is ‘De wereld op het podium’. In totaal komen 64 producties in 139 voorstellingen voorbij.

Karlheinz Stockhausen mixt hier op 7 maart 2004 ‘Engel-Prozessionen’ uit ‘Sonntag aus Licht’ in Sound Studio N in Keulen. Foto Kathinka Pasveer

Het Stockhausenproject wordt een van de grootste producties die het Holland Festival ooit heeft geprogrammeerd. Aus Licht, een overdadige selectie uit LICHT, Die sieben Tage der Woche is de kern van het Stockhausenprogramma. Het betreft een muziektheatermarathon van vijftien uur, verdeeld over drie dagen. Met als een van de vele hoogtepunten het HELIKOPTER-STREICHQUARTETT, uitgevoerd vanuit vier helikopters hoog in de lucht boven de Gashouder van de Amsterdamse Westergasfabriek.

De Britse producer en dj Actress laat zich inspireren door  Stockhausen in ‘Actress x Stockhausen Sin {x} II’.

Ook de Britse producer en dj Actress laat zich inspireren door  Stockhausen in Actress x Stockhausen Sin {x} II. De experimentele techno van Actress (Darren Cunningham) valt samen met deze compositie voor stemmen, piano, kunstmatige intelligentie en elektronica. Het geheel wordt uitgevoerd door het Nederlands Kamerkoor en Actress zelf.

‘Turan Dokht’ speelt zich af in Perzië.

Het Holland Festival is een multidisciplinair evenement met muziek, opera en muziektheater, theater, dans, beeldende- en visuele kunst, performance en film. Ook zijn er debatten, workshops en inleidingen. Alle disciplines worden volledig in de breedte getrokken. Opvallend zijn de muziekprojecten Turan Dokht, waarin de Puccini-opera Turandot naar Perzië wordt getransplanteerd. Regisseur is Miranda Lakerveld, componist de Iraniër Aftab Darvishi, uitvoerenden het Iraanse kamerorkest Nilper Ochestra.

Gerhard Marx bespeelt in zijn project ‘Vehicle’ auto-onderdelen.

De Zuid-Afrikaanse kunstenaar Gerhard Marx bouwde zijn mysterieuze installatie Vehicle op uit auto-onderdelen en elementen uit klassieke snaarinstrumenten. Hoe klinkt een autoportier als het wordt bespeeld met een strijkstok? Gerhard Marx geeft daar het antwoord op. Not Another Diva is een project van regisseur Faustin Linyekula en de Zuid-Afrikaanse zangeres/actrice Hlengiwe Lushaba en wil de glamour van een diva ontmantelen.

Een scène uit ‘Le Jeune Noir à l’Épée’ met rapper Abd Al Malik.

De Franse schrijver Charles Baudelaire stond model voor rapper Abd Al Malik, samen met de Martinikaanse filosoof Édouard Glissant. In het theatraal concert Le Jeune Noir à l’Epée gaat het over een zwart model in de kunstgeschiedenis. En wat te denken van het ensemble Roomful of Teeth, dat Partita for 8 Voices gaat opvoeren. De muziek beweegt zich tussen pop en atonaal en gaat van close harmony tot jodelen.

Colin Benders treedt aan met zijn Electric Symphonic Orchestra. Foto Janiek Dam

Aandacht wordt ook opgeëist door het Electro Symphonic Orchestra van Colin Benders (voorheen Kyteman), dat een avondvullende compositie komt vertolken voor modulaire synthesizers en vele luidsprekers. Door de speciale opstelling van die speakers wordt de expressiviteit van een symfonieorkest opgewekt. Het Holland Festival verzekert ‘ongehoorde klanken uit nog onontgonnen muzikale landschappen’.

Het Holland Festival telt dit jaar negen wereldpremières, zeven Europese premières en twintig Nederlandse premières.

RINUS VAN DER HEIJDEN
Foto’s via HOLLAND FESTIVAL

 

 www.hollandfestival.nl

 

Previous

Toine Thys Trio: soul, Afrika en Hammondorgel

Next

Bert van den Brink (rondetijd 4.48,86)

Lees ook