Basgitarist Félix Zurstrassen trok met een soort all-starband naar Alleur in België. Met in zijn gelederen altsaxofonist Ben van Gelder. Fotograaf Jeanschoubs ging er een kijkje nemen.

Félix Zurstrassen

Van Félix Zurstrassen wordt gezegd dat zijn muziek zowel in de aarde als in de hemel is verankerd. Wat dat ook mag betekenen. Daarbij komt ook nog dat zijn concept zich uitstrekt van Steve Coleman tot Brad Mehldau.

Ben van Gelder

Of dat allemaal klopt konden de aanwezige toehoorders deze avond in het culturele centrum van Ans in Alleur zelf constateren. Om alle beweringen kracht bij te zetten had de leider/basgitarist zich omringd met twee groten uit het Belgische jazzmilieu, plus een uit het Nederlandse.

Nelson Veras

Dat waren achtereenvolgens gitarist Nelson Veras en drummer Antoine Pierre en Ben van Gelder op altsaxofoon. Voor zijn laatste project Nova nodigde Félix Zurstrassen twee jaar geleden als gast Ben van Gelder uit en nu toert hij als vaste kracht van het kwartet mee langs allerlei podia.

Félix Zurstrassen speelt al heel lang en vaak samen met slagwerker Antoine Pierre. Ze treffen elkaar binnen het LG Jazz Collective, Tree-Ho en eveneens binnen Urbex Electric, een van de interessantste ensembles van België. Wellicht ook al omdat zowel Ben van Gelder, Reinier Baas en Jozef Dumoulin er deel van uitmaken.

Antoine Pierre

Félix Zurstrassen wilde al heel lang een eigen band leiden om zijn eigen composities te kunnen spelen. Zijn eerste keus viel op de Braziliaan Nelson Veras die al velen met zijn zo getalenteerde spel heeft bijgestaan. Enkele namen: Magic Malik, Steve Coleman, Aldo Romano en Aka Moon.

De tournee die Zurstrassen nu maakt is gegroepeerd rond zijn album Nova, dat in maart 2020 uitkwam en waarop de musici laten horen dat melodieën naarmate de tijd verstrijkt, sterk aan kracht kunnen winnen.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

 

JAZZ AL ’TRAPPE – FELIX ZURSTRASSEN QUARTET
Centre Culturel d’Ans – Alleur (B), 4 maart ‘22

Félix Zurstrassen – basgitaar
Nelson Veras – gitaar 
Ben van Gelder – altsaxofoon
Antoine Pierre – drums

Previous

Coal Harbour nieuwe steunbeer in Nederlandse jazz

Next

Ik had een droom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook