JAZZNU WIL DE STAND VAN ZAKEN DOORLICHTEN ROND HET ORGANISEREN VAN CONCERTEN. ALS STRAKS HET ‘NIEUWE NORMAAL’ ZICH AANDIENT, HOE PAKKEN JAZZCLUBS DAT ORGANISEREN DAN AAN? EN BESTAAT ER NA AFLOOP VAN DE CORONACRISIS NOG WEL ANIMO OM OP DE OUDE VOET VERDER TE GAAN? DE SERIE ‘JAZZ NA CORONA’ TRACHT ANTWOORDEN TE GEVEN OP EEN AANTAL VRAGEN.

Er is één plek in Amsterdam waar zoekers naar culturele vrijheid en avontuur vol genade onderdak wordt geboden. Dat is Space is the Place, een stichting die geïmproviseerde muziekconcerten organiseert, waarin de noodzaak en het plezier van avontuurlijke muziek doorklinken. Zo althans staat het in de statuten en zo handelt Space is the Place zonder ook maar één concessie te doen.

De Ruimte is een van de speelplekken van Space is the Place. Illustratie Gemma Kessels

Space is the Place is een piepkleine organisatie, maar het heeft zich in een dikke drie jaar tijd een onwrikbare plaats verworven in de Amsterdamse muziekscene. Het organiseerde in die korte tijd al meer dan vijfhonderd concerten, ook met kunstenaars uit diverse disciplines. Met de vrij-geïmproviseerde jongens voorop. En nu, in de greep van Covid-19, is ook hier de stilte grotendeels neergedaald. Tim Sprangers, initiatiefnemer, programmeur en organisator, geeft een overzicht.

Space is the Place startte in De Ruimte in Amsterdam-Noord, dat zichzelf omschrijft als ‘Ceci n’est pas un café’, vrij naar het surrealistische schilderij van de Belgische kunstenaar René Magritte: Ceci n’est pas une pipe. Maar Space is the Place groeide en zocht naar andere podia. Het Bimhuis is er één van, Sexyland een ander. Dit laatste, dat zichzelf omschrijft als een sociëteit, heeft de mooie gewoonte om elke dag een nieuwe directeur te benoemen. En dan weet je het wel: vrije improvisatie viert ook hier hoogtij.

Tim Sprangers heeft geen idee wanneer Space is the Place weer vrijuit kan gaan draaien. “Onze samenwerking met Sexyland is een vrijbrief om weer te gaan organiseren. De Ruimte is vrij klein, er is sprake van een slechte luchtcirculatie. Daarom zijn we ook uitgeweken naar Sexyland. We willen zodra het weer kan, op deze nieuwe plek elke twee weken, drie, vier avonden concerten gaan organiseren. Maar dat wordt onder de huidige omstandigheden misschien wel zomer. Nu, in februari en maart willen we verder uitkijken naar nieuwe podia. En dan in april en mei gaan programmeren in Sexyland. Ook zoeken we naar samenwerking met andere disciplines als dans, theater en poëzie. Maar jazz is en blijft hoofdzaak. We hebben voor dit jaar subsidie van het Fonds voor de Podiumkunsten, dus móeten we wel gaan draaien.”

VRIJWILLIGERS

Space is the Place is een vrijwilligersorganisatie. Tim Sprangers programmeert en organiseert, Maaike Timmers en Oscar Jan Hoogland assisteren hem. “Als we iets organiseren, dan speelt geld natuurlijk mee”, zegt Tim Sprangers. “Maar in principe werken we met vrijwilligers. Ikzelf krijg volop energie door mijn grote liefde voor deze scene. Ik doe dit nu vijf jaar en of alles doorgaat of niet, mijn enthousiasme zal er altijd zijn. Als we met andere disciplines gaan werken, dan komen er natuurlijk ook andere mensen bij dan alleen wij drieën.”

Wat de toekomst betreft komen er die nieuwe disciplinaire samenwerkingen, maar ook intensivering van de contacten met Sexyland. “Hopelijk krijgen we daar een vaste plek”, blikt Tim Sprangers vooruit. “Met dat vooruitzicht behouden we voor iedereen energie. Space is the Place organiseren we ook in het Bimhuis. We zijn tien avonden gestart met Jasper Stadhouders als mede-curator. Organiseren gaat bij ons vaak last-minute. Jasper is als goede tipgever en adviseur artistiek betrokken bij Space is the Place.”

Als de lockdowns voorbij zijn, dan weet Tim Sprangers zeker dat er meteen weer concerten worden geprogrammeerd bij Space is the Place. “Iedereen in Amsterdam snakt er weer naar om te spelen. Ik weet dat er een hoop wordt gerepeteerd en er ook nieuwe bands worden gevormd. Nu zijn we vooral gericht op Amsterdam, ons podium is letterlijk gecreëerd door Amsterdamse musici. Maar Space is the Place is er zeker voor iedereen. Het voelt logisch om – zeker als we weer beginnen – ons vooral op Amsterdam te richten.”

En buitenlandse musici, hoe zit het daarmee? “Ik kreeg net een mailtje van een Franse band”, zegt Tim Sprangers. “Ze vroegen of ze begin maart bij ons konden spelen. Dat is een beetje té enthousiast, ik denk dat dit heel moeilijk wordt. Reizen vanuit het buitenland kan niet. Dat betekent dat we de komende maanden ook weinig groepen uit andere landen kunnen verwelkomen. Nu we door subsidie meer geld hebben, kunnen we nog avontuurlijker programmeren. We zijn geen starre organisatie en kunnen daardoor meteen weer met concerten beginnen. Wij staan te popelen en de musici ook.”

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

WWW. SPACE IS THE PLACE.EU

 
Previous

TivoliVredenburg, vandaag, morgen, gisteren en altijd

Next

Jazz International Rotterdam gooit roer resoluut om

Lees ook