Archie Shepp is de topper van de 23e editie van festival Stranger Than Paranoia. De Amerikaanse saxofoonlegende treedt met zijn kwartet driemaal op. Tweemaal in het Tilburgse muziekpodium Paradox (27 en 29 december) en als afsluiter van het festival op 30 december in het Bimhuis in Amsterdam.

Foto Gemma van der Heyden/JazzNu.comTenor- en sopraansaxofonist – en tegenwoordig ook weer vlijtig zanger – Archie Shepp komt met Tom McLung op piano en Steve McCraven op slagwerk. De bassist is nog niet bekend. Evenmin als één programma-onderdeel van het festival waarover nog wordt onderhandeld. Het festival kent een aantal opmerkelijke concerten Een ervan is zeker dat van het POW Ensemble van Luc Houtkamp. De 61-jarige Hagenaar die alt- en tenorsaxofoon speelt en die zich al bijna dertig jaar bezighoudt met elektronische muziek, brengt Stein, een muzikale bewerking van Tender Buttons, een gedichtenbundel van de Amerikaanse cult-schrijfster Gertrude Stein. Aan dit project verlenen een zangeres, tapdanser, tubaspeler en Houtkamp zelf, medewerking.

Een ander opvallend programma-onderdeel wordt gevormd door het Mehmet Polat Trio. Twee Turkse musici gaan een samenwerkingsverband aan met de Malinese koraspeler Zoumana Diarra. En wat te denken van Azure Hiptronics, dat zichzelf omschrijft als ‘ultrafunkatronicjazzhiphop’. Of het concert van de pianisten Bert van den Brink en Oscar Jan Hoogland op twee vleugels. Beiden komen uit nogal verschillende richtingen, maar het zal improvisatie zijn wat hen bindt.

De Tilburgse altsaxofonist, bandleider en componist Paul van Kemenade is initiatiefnemer, organisator en programmeur van Stranger Than Paranoia. Het festival speelt zich voor de 23e keer af tussen kerst en nieuwjaar. Dit jaar in vier steden: Tilburg, Den Bosch, Nijmegen en Amsterdam. Nieuw dit jaar is dat het evenement is uitgebreid van vier naar zeven dagen.

Traditiegetrouw opent Paul van Kemenade zelf het festival op kerstavond (24 december). Hij doet dat meestal met een van de vele groepen waarvan hij bandleider is. Dit jaar pakt hij de zaken anders aan: hij speelt twee duetten met gitaristen. Een met flamencogitarist Maurice Leenaars en een met Jacq Palinckx, die zich in vele jaren tijds heeft ontwikkeld tot een topuitvoerder op het gebied van vrije improvisatiemuziek.

Andere optredens tijdens de 2015-editie van Stranger Than Paranoia zijn die van het Tingvall Trio, Surinam Music Ensemble, Tim Langedijk Trio, Konrad Bauer, Vlek, Busch-Van Kemenade, Three Horns and a Bass, Duo Hekking en het Frank Nielander Kwartet.

Stranger Than Paranoia beoogt een festival te zijn, waar improvisatie in de breedste zin van het woord wordt gebracht. Dat betekent dat muziek in allerlei toonaarden bij elkaar of tegen elkaar af wordt gezet. Bedoeling van organisator Van Kemenade is, dat mensen die normaal nooit met deze muziekvorm in aanraking komen, kennis maken met muziek die verrassingen in zich bergt en lang niet altijd het piep-jan-knorgehalte heeft, dat velen vrezen.

 

www.paulvankemenade.com

Previous

Bij Corrie van Binsbergen gaan luikjes vol muziek open

Next

Jazzportretten gedrenkt in weldadige chaos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook