Julian Lage is de winnaar van de Paul Acket Award 2019. Het festival reikt deze prijs jaarlijks uit aan een artiest die een bredere publieke erkenning verdient voor zijn of haar buitengewone muzikale kwaliteit.

Julian Lage. Foto Nathan West

Jurylid Bartho van Straaten roemt de laureaat: “Julian Lage is zo’n gitarist die alles heeft. Een fenomenale techniek, een prachtige toon en hij speelt met het grootste gemak de mooiste composities op diverse gitaren. Ondanks zijn jonge leeftijd van 31 jaar heeft hij zich de traditie al eigen gemaakt en vertaald naar een uniek eigen geluid.” De jury bestond uit Carlo Pagnotta (Umbria Jazz, Italië), Martyna Markowska (Katowice JazzArt Festival, Polen), Mijke Loeven (Bimhuis, NL), Bartho van Straaten (Paradox, NL) en Spike Wilner (Smalls, VS). Zij nomineerden 22 muzikanten, waarna internationale jazzcritici en programmeurs hun stem uitbrachten.

Al op jeugdige leeftijd speelde Julian Lage met bekende gitaristen en jazzmusici. Hij kwam onder de vleugels van Jim Hall, een van de grootmeesters van de jazzgitaar. In de Downbeat Critics Poll werd hij vorig jaar verkozen tot ‘Rising Star Jazz Artist’.

Eerdere winnaars van de Paul Acket Award – vernoemd naar de oprichter van het North Sea Jazz Festival – waren onder meer Kaja Draksler (2018), Donny McCaslin (2017), Cécile McLorin Salvant (2016) en Tigran Hamasyan (2015).

Julian Lage neemt de Paul Acket Award in ontvangst op het North Sea Jazz Festival, waar hij op vrijdag 12 juli optreedt met John Zorn presents Bagatelles Marathon. Ook treedt Lage tweemaal op zaterdag 13 juli op: als duo met Ben Wendel en met Kris Davis.

REDACTIE

www.northseajazz.com

Previous

Polo de Haas staat nog altijd pal op de barricades

Next

Yuri Honing Acoustic Quartet trekt volle bak bij kaarslicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook