[row]

 

[column size=’1/2′][/column]

[column size=’1/2′]Je moet zijn werk vaker beluisteren om het eens te zijn met de stelling dat het John Coltrane heeft beïnvloed. Maar er zit een kern van waarheid in.

Evenals Coltrane zocht Sonny Stitt een leven lang naar nieuwe uitingsvormen. Begonnen als pure bebopmusicus, scheerde hij nadien langs swingbands, big bands, Afro-Cubaanse jazz, hardbop, souljazz en blues. Rond 1943 begonnen als altsaxofonist, nam Stitt twee jaar later de  tenorsaxofoon er bij. Hij deed dat om zich aan de invloed van Charlie Parker te ontworstelen. Stitt speelde lange tijd met zijn grote vriend Gene Ammons en Bud Powell en ook met Thad Jones, Chick Corea en kort met Miles Davis, die hem ontsloeg  vanwege zijn drankprobleem.

Sony Stitts carrière heeft een enorme hoeveelheid albums opgeleverd. In 1972 bracht hij Tune Up uit, dat wordt gezien als zijn magnum opus. Skylark was een compositie die hij groot maakte, omdat hij zich in zijn latere leven vooral ging toeleggen op blues- en balladcomposities. Sonny Stitt, die op 2 februari 1924 werd geboren,  overleed op 22 juli 1982 in Washington.

[/column]

[/row]

 

 

 

Previous

Ack van Rooyen en het rode studiolichtje als publiek

Next

Vernon Chatlein strijdt met muziek voor betere wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook