Toen hij vijftien jaar oud was, begon Vernon Chatlein zijn mails te ondertekenen met ‘Peace, Love, & Music’. De percussionist is ervan overtuigd dat deze drie elementen broodnodig zijn om de wereld waarin wij leven, met elkaar te kunnen delen. Drie jaar deed hij er over om ‘Vrede, Liefde en Muziek’ binnen een muzikaal concept te herbergen en daarvan is nu het resultaat verkrijgbaar: de cd die uiteraard de titel ‘Peace, Love & Music’ mee kreeg.
Vernon Chatleins cd is zíjn strijd tegen de polarisatie in de samenleving, zoals hij zelf verduidelijkt. “We focussen vooral op onze verschillen en het lijkt alsof we niks gemeen hebben. Uit angst om onze identiteit te verliezen gaan we steeds wreder met elkaar om. Er moet verandering komen en wij als artiesten/kunstenaars hebben de mogelijkheid – zelfs de plicht – om daarvoor te zorgen. Wij kunnen door muziek, dans, poëzie en andere vormen van kunst anderen inspireren tot liefdadigheid en begrip voor elkaar.” Daarvoor nam de geboren Curaçaoënaar de afgelopen tien jaar van zijn leven als uitgangspunt.
Vernon Chatlein woonde twee jaar in Havana, nadat hij zijn IT-opleiding op Curaçao had afgerond. Op Cuba studeerde hij muziek, waaronder bata- en Afro-Cubaanse folklore. Hij kwam in contact met de godheidfeesten Lucumi en Orisha. Batatrommels voeren de boventoon op Peace, Love & Music. Elk van de hier genoemde drie elementen is gebaseerd op de verschillende bata-ritmes, die tijdens die godheidfeesten zijn te beluisteren.
Vernon Chatlein heeft grote bewondering voor pianist Randal Corsen, contrabassist/basgitarist Eric Calmes en gitarist Cedric Dandaré, grondleggers van de Curaçaose jazz. Geheel in hun traditie doopt Vernon Chatlein Curaçaose ritmes als danza en tambu in de smeltkroes die jazz heet. Hij doet dat op zijn bijzondere drumkit: geen bassdrum, wel één tom, snare, hi-hat, cymbals en cajon, dit alles bespeeld met één hand. Verder zijn saxofoon, piano en toetsen, basgitaar, conga’s, bata’s en verdere percussie te beluisteren. Plus het Dudok Strijkkwartet en een koor van twintig personen uit vijftien verschillende landen. Veelkleurigheid alom derhalve.
De boodschap die Vernon Chatlein wil uitdragen zou je snel kunnen categoriseren als zweverig of new-age. Daar is echter geen sprake van. De eerlijkheid die de slagwerker/percussionist wil uitdragen druipt uit elke noot van Peace, Love & Music. De delicate mengeling van folklore en jazz voelt weldadig aan. Vernon Chatlein doet bovendien het adagium van Albert Ayler: ‘Music is the healing force of the universe’ alle eer aan.
Voordat Peace Love & Music met Telelé, door het koor gezongen in het Papiamentu en slechts begeleid door één trom, glorieus afsluit, is Con Alma van Dizzy Gillespie te beluisteren. Gillespie, een van de eerste pioniers op het gebied van de fusie van jazz met Latijns-Amerikaanse muziek, neigde met zijn Con Alma meer naar de Afro-Amerikaanse (jazz) muziek, maar de uitvoering van Vernon Chatlein is er een die de kans heeft gehad zo’n zestig jaar te rijpen. En dat is verdraaid goed te horen ook! Het maakt deze poging om culturen samen te brengen en daarmee een betere wereld te creëren, volledig áf.
RINUS VAN DER HEIJDEN
Vernon Chatlein – Peace, Love & Music
eigen beheer
Vernon Chatlein – percussie, conga’s, bata’s, zang
Bernard van Rossum – tenorsaxofoon, zang
Aki Spadaro – piano, toetsen
Humberto Albores Martinez – basgitaar, zang
Nils Fischer – conga’s, bata’s, percussie
Vincent Houdijk – vibrafoon
Wigbert Martina – percussie
Dudok Kwartet – strijkkwartet
Marieke en Femke Smit – zang
Raquel Brown – zang
Juan-Carlos Goilo – spoken word
Amber Nijman – zang
Wat een mooie recensie van Vernon Chatlein en zijn nieuwe album ‘Peace Love & Music’.
Heb hem mogen zien en horen in twee uitverkochte concerten en hij was een verademing!!
Jammer, geen foto van hem en/of met zijn band?
NOOT REDACTIE. Bij cd-recensies plaatsen wij alleen de cd-hoes.