[row]

[column size=’1/2′][/column]

[column size=’1/2′]

De Spotify-bijdrage is deze week in handen van pianist Maarten Voortman (1987). Al vroeg raakte hij in de ban van de beboppioniers uit de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw en dat is terug te horen in zijn avontuurlijke, melodieuze spel.

Hij studeerde in juni 2016 af aan de masteropleiding van het Conservatorium van Amsterdam. Maarten Voortmans lijst getuigt van een sterk gevoel voor traditie. De meeste nummers dateren uit de jaren vijftig en zestig en enkele nummers bestaan uit in later jaren opgenomen standards, zoals de Gershwin-klassieker How Long Has This Been Going On in een uitvoering van Brad Mehldau en If I Were A Bell door de jonge Amerikaanse pianist Gerald Clayton. De Benjamin Hermancompositie Mu Calling Ca past qua stijl ook prima in het rijtje. In de lijst heeft Voortman een tweede keuze opgenomen. Het betreft Bud Powells I Want To Be Happy. Powellkenner Voortman heeft een voorkeur voor de versie op de plaat First and foremost, Earl ‘Bud’ Powell, maar die is niet aanwezig op Spotify. In de selectie is nu een versie opgenomen die afkomstig is van de verzamelplaat ‘Friday Jazz’, maar die klinkt, volgens Voortman “minder vet”.[/column][/row]
Na een succesvolle tournee in 2016/2017 met zijn Bud Powell Tribute Trio, richt Maarten Voortman zich nu op zijn eigen composities, die hij zal uitvoeren met zijn eigen kwintet. In september gaat het kwintet de studio in om het nieuwe materiaal op plaat te zetten.

www.maartenvoortman.nl

Previous

Simone Croes groepeert alle muziek rond haar basgitaar

Next

Vrijgevochten Dox Records weert de cliché-kunstenaars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook