De in Mijdrecht wonende basgitariste Simone Croes heeft nu pas haar debuutalbum op de markt gebracht. Nu pas, omdat zij in 1997 al afstudeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. Als eerste vrouwelijke basgitariste. Simone Croes maakte naam als begeleidster van onder andere Ellen ten Damme, André van Duin en de Zuid-Afrikaanse zangeres Suthukasi Arosi. Voor jazzliefhebbers nu niet direct namen om bij neer te zijgen. ‘Pick up your Bass’ is echter wel degelijk een opmerkelijke cd.

Boeiend is dat alle tien stukken op het album van de hand van Simone Croes zijn. Zij is erin geslaagd de cd een grote diversiteit mee te geven. Waarbij zij ervoor zorgde dat het vooral haar basgitaar is die voortdurend in het centrum staat. Precies zoals we dat gewend zijn van basbeesten als Jaco Pastorius, Stanley Clarke en Marcus Miller. De laatste is overigens een van de voorbeelden voor de Nederlandse. Maar die trok dan weer de lijn door die Pastorius en Clarke eerder uitlegden.

Pick up your Bass bevat vele stijlen: uiteraard jazz en funk, maar ook rap, gladde jazzrock, een ballade, pop, storytelling en frappant ook Afrikaanse high-life. Als je dat allemaal binnen krap 41 minuten op een hoop veegt, dan heb je beslist diversiteit. Maar die kan uiteraard niet altijd boeien. Dat dit op dit album toch wel het geval is, ligt aan de slimme wijze waarop Simone Croes alle composities in elkaar gestoken heeft. Hoe je ze ook wendt of keert, ze zijn alle gegroepeerd rond haar benadering van de basgitaar. Daarop kan zij als geen ander uit de voeten. Ze heeft een sterk ontwikkeld gevoel voor melodie en harmonie en kan bovendien swingen als geen ander als zij haar ‘slap’-techniek aanwendt.

Aan Simone Croes’ debuutalbum is veel tijd en energie besteed. Dat straalt er aan alle kanten van af. Zij heeft met zorg de musici rond zich geselecteerd. Er spelen bekende namen uit het jazzcircuit mee onder wie Susanne Alt, Loet van der Lee, Mark Alban Lotz en Bert Lust. Bovendien is Simone Croes niet bang haar emoties op een eerlijke manier te uiten. In de compositie South-Africa doet zij dat door onder meer in een gesproken intro – en dat gebeurt zoals overal op deze opmerkelijke Pick up your Bass: op een goudeerlijke wijze – eer te bewijzen aan haar overleden Afrikaanse vriend Vuyo Raymond Matinyana. Om nadien op een uiterst degelijke wijze de basgitaar weer om te gespen.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Simone Croes – Pick up your Bass
eigen beheer

Simone Croes – basgitaar, stem, programmering
Ja-Tee Teterissa – mix en programmering
Willem Hellbreker – sopraan- en tenorsaxofoon
Susanne Alt – altsaxofoon en fluit
Mark Alban Lotz – altfluit
Loet van der Lee – trompet
Bart Lust – trombone
Edwin van Beek – gitaar en stem
Ward Veenstra – gitaar
Michelle Courtens – cello
Maarten Helsloot – piano, Fender Rhodes en overige toetsen
Bennie Top – drums
Leslie López – stem en bongo
Miss X – rap
Leopoldo Da Silveira – stem en percussie
Cheyenne Tonet – stem
Michèle Karamat Ali – stem
Jina Sumedi – stem
Jan-Wouter Oostenrijk – gitaarriff

www.simonecroes.com

 

Previous

Paradox in Tilburg hoor je niet klagen, echt niet

Next

Spotify Maarten Voortman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook