Fietsen en jazz. De schrijver van dit artikel is er al zestig jaar mee besmet. Meestal is het óf fietsen óf jazz, soms gaan beide grootheden samen. Maar er is altijd baas boven baas. Die baas luistert naar de naam Manu Delago, is handpan-, percussie- en elektronicamusicus, woont in Oostenrijk en komt op de fiets met zijn band, met in speciale aanhangkarretjes alle instrumenten en podiumbenodigdheden, naar Nederland. Om hier vier concerten te geven.

Many Delango is initiatiefnemer van de concerttour op de fiets ‘Van de Alpen tot de Noordzee’.

Die onderneming heeft hij Van de Alpen tot de Noordzee genoemd, oftewel de ReCycling Tour-2. Want er was ook een eerste: in mei 2021 toen hij ruim 1500 km door Oostenrijk, Duitsland en Italië fietste om achttien concerten te verzorgen. Nu worden het er twintig, wordt er van Innsbruck naar Amsterdam gepedaleerd, telt de stoet zes fietsers met aanhangkar, onder wie drie musici, twee technici en een fotograaf. In Nederland wordt viermaal gemusiceerd: op 22 juni in Parkstad Theaters Limburg in Heerlen, 25 juni De Gelderlandfabriek in Culemborg, 27 juni LantarenVenster in Rotterdam en 28 juni in het Bimhuis in Amsterdam, waar de toer wordt afgesloten.

De fietsende musici c.s. in 2021 tijdens de eerste ReCycling Tour.

Manu Delago zet zich met zijn fietstocht van – wederom – een dikke 1500 kilometer die op 1 juni aanving – in als ambassadeur voor een beter klimaat. Het idee voor de ReCycling Tour ontstond na optredens met onder andere Björk, Anoushka Shankar, Ólafar Arnalds, het Cinematic Orchestra en het Metropole Orkest. “De intensieve reizen per vliegtuig en bus hebben mij aan het denken gezet hoe ik als muzikant kan bijdragen aan de bescherming van het klimaat”, zegt Manu Delago. “Zo ontstond het idee om een milieuvriendelijk alternatief te ontwikkelen voor een conventionele concerttour. We willen laten zien dat dit echt de toekomst kan zijn. We willen mensen inspireren, niet alleen artiesten, om milieuvriendelijker te leven.”

Manu Delago en zijn gezelschap doen op weg naar Amsterdam nog negentien concerten aan.

De fietsmarathon is ‘zelf bedruipend’. Want op de speciaal ontworpen fietskarretjes zijn zonnepanelen geïnstalleerd, die de accu’s voor elektronica en lichtapparatuur voor straks op de podia, onderweg opladen. Tijdens de fietstocht worden duurzame materialen en producten gebruikt. Voor accommodaties en catering wordt samengewerkt met kleine bedrijven en locale producenten. Bovendien staat het milieu ook centraal tijdens de optredens: de initiatief nemende muzikanten plus bemanning én het publiek gaan wegwerpplastic in de ban doen. En wordt uiteraard ook op andere vlakken gestreefd naar een afvalarm beleid. Het publiek dat naar de concerten komt, wordt uitgenodigd met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer te reizen.

Met de speciale fietskarretjes trekken de ambassadeurs voor een beter klimaat gedeeltelijk door West-Europa.

En als de tournee wordt afgesloten, wat dan? “Dan gaan we met de nachttrein terug naar Innsbruck”, zegt Manu Delago. “Een andere verantwoorde manier van door Europa reizen. Dat kan gemakkelijk en comfortabel per trein.”

En wie nu begeesterd is geraakt door dit mooie initiatief: Manu Delago nodigt iedereen die dat wil uit, om stukken van de route mee te fietsen.

RINUS VAN DER HEIJDEN
Foto’s SIMON RAINER

De ReCycling Tour 2023 wordt bemand/bevrouwd door

Manu Delago – handpan, drums en elektronica
Isa Kurz – viool, piano en zang
Alois Eberl – trombone en benodigdheden
Simon Schindler – ingenieur zonne-energie en licht
Lucas Froschauer – geluidstechnicus en navigator
Simon Rainer – foto’s en video’s

www.manudelago.com

www.recyclingtour2023.com

Previous

Sanem Kalfa confronteert zichzelf vanuit diepe muzikale verbindingen

Next

Jazz van Christian Brenner scheert langs Franse chanson

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook