De Franse pianist Christian Brenner richtte in 1995 in Parijs de stichting Amalgammes op, die tot doel heeft professionele jazzmusici te ondersteunen. Die stichting is uitgegroeid tot een krachtige beweging in de Parijse jazzscene. Ze organiseerde meer dan 2500 concerten en talloze tournees voor zijn collega’s en Brenner zelf. Naast jazz organiseert de stichting ook projecten in de wereldmuziek, Franse chansons en gospel.

Christian Brenner is daarnaast een talentvol fotograaf. Een Franse bezige bij dus die zich op deze cd omringt met topmusici uit Frankrijk. Avant l’ Été kenmerkt zich door harmonische, speelse, swingende, positieve muziek met, bij tijd en wijle, een absoluut Franse chanson-achtige karakteristiek en lyriek. Het Franse spat van de moderne jazz af en dat is erg sterk aan Brenner. Er staan een aantal solostukken op waarin zijn grote pianoliefdes Enrico Pieranunzi, Bill Evans, Keith Jarrett en Fred Hersch om de hoek kijken.

De band speelt overtuigend en héél krachtig. De saxen, die worden gespeeld door Vincent Mascart (tenor en sopraan) en  Stéphane Mercier  (alt en fluit) klinken overtuigend zowel in hun fraaie arrangementen als in hun soli. Frédéric Delestré drumt met autoriteit en duiding die voor elke musicus een verademing is: geen tel wankelt, maar het blijft spannend en avontuurlijk.

Bruno Schorp heeft een droog en percussief contrabasgeluid dat prachtig in de geluidsmix zit. Zijn ritmiek is helder en met Delestré stuurt hij de muziek langs prachtige improvisatieminiatuurtjes. Er is nergens écht individueel, dramatisch, muzikaal machtsvertoon en over-de-top energie, maar ik denk dat deze band een geweldige ervaring is om in levenden lijve mee te maken. Deze muziek verdient het om zo ervaren te worden. Vrolijke Topjazz!

ERIC VAN DER WESTEN

CHRISTIAN BRENNER

Avant L’ Été

Vincent Mascart – tenor- en sopraansaxofoon
Stéphane Mercier – altsaxofoon en fluit
Bruno Schorp – contrabas
Christian Brenner – piano
Frédéric Delestré – slagwerk

www.amalgammes.net
www.christianbrennerjazz.com

Previous

Jazzmusici op de fiets als ambassadeurs voor beter klimaat

Next

Op pad met de JazzNu-gids voor het North Sea Jazz Festival

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook