Voor fietsers en jazzliefhebbers kent het laatste weekeinde van augustus een blanco plek in hun agenda’s, want dan beklimmen zij de heilige berg die Zomer Jazz Fiets Tour heet. Vierendertig keer deden zij dit al, maar dit jaar stokt de voortgang. Covid-19 is er de oorzaak van dat het evenement geen doorgang kan vinden. Maar er is een alternatief: de Zomerjazz-ietsTour.

Marcel Roelofs, organisator en programmeur van de Zomer Jazz Fiets Tour én Zomerjazz-ietsTour. Foto Gemma Kessels

De Zomerjazz-ietsTour is in het leven geroepen door dezelfde organisatie die de Zomer Jazz Fiets Tour elk jaar uitzet in het Reitdiepdal, ten noorden van de stad Groningen. Dertig concerten op 26 locaties waren er vorig jaar te bezoeken, op de fiets uiteraard. Elk jaar komen er een dikke 1500 enthousiastelingen op af. De ZJFT wordt door velen gezien als het mooiste jazzfestival van het land en de schrijver van dit artikel ondersteunt die stelling van harte.

Wat in 34 edities niet lukte, daarin is Covid-19 dit jaar wel geslaagd. “Toen corona in maart losbarstte zag het er niet naar uit dat wij alle locaties, eigenaren en uitbaters van boerenschuren, kerken en culturele commissies op één lijn zouden krijgen”, zegt Marcel Roelofs, organisator en programmeur van het evenement. “En daardoor konden we de 1,5 metermaatregel niet garanderen.”

“We wilden toch iets doen”, vervolgt hij. “Ook om de musici aan het werk te houden. Het festival heeft altijd een relatie met hen gehad. En ook voor onszelf wilden we iets doen, de 2020-editie niet zonder slag of stoot voorbij laten gaan. Want na 34 jaar zijn we zelf, net als het publiek, ook een beetje verslaafd.”

De Zomerjazz-ietsTour ontrolt zich op zaterdag 29 augustus en telt vier bands: Wu Wei/Klaas Hekman, Turkish Pumpkin, Eric Boeren 4Tet en Bite the Gnatze. Ze spelen alle één set tussen 13.00 en 17.45 uur. De locaties worden niet bekend gemaakt, omdat publiek vanwege de beperkende coronamaatregelen niet welkom is.

“We hebben heel lang geprakkiseerd voor een vorm van de ZJFT mét publiek”, zegt Marcel Roelofs. “Dus met meerdere locaties. We zouden kunnen organiseren buiten de kerkjes en schuren, maar dan hadden we de zaak niet meer in de hand. En die verantwoordelijkheid kunnen we niet nemen. Een groot deel van het publiek behoort tot de risicogroep voor Covid-19. En je kunt er van op aan, dat tussen de locaties publiek zou gaan opduiken. Dan was het niet te doen om ons aan de maatregelen te houden”.
Voor een ander alternatief is wél gekozen. “De vier groepen vormen een pool voor een paar duo’s die in het landschap optreden. Die gaan we filmen, om er later iets mee te doen”, aldus organisator Roelofs.

En dan natuurlijk de vooral afgezaagde, maar onvermijdelijke vraag: wie gaat dit betalen? “Bij de ZJFT is de recette het grootste deel van ons budget. Nu zijn er geen inkomsten. We hebben de meeste van onze sponsors ons plan voor de Zomerjazz-ietsTour voorgelegd en ze waren meteen enthousiast. Er zijn weinig clubs die zich hebben terug getrokken.”

RINUS VAN DER HEIJDEN

De concerten van de Zomerjazz-ietsTour worden gestreamd en zijn zaterdagmiddag te volgen via de website

www.zjft.nl

Previous

Willem Romers (rondetijd 5.00,10)

Next

Muziek over de lichtheid van 35 jaar wereldreizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook