Better Get Hit gaat zijn derde editie in. Het festival dat soul, urban, folk, jazz en disco in zijn vaandel voert, richt zich vooral op jongeren die tijdens de concerten niet kunnen of willen stilstaan. Better Get Hit speelt zich op 25 november af op twee podia in Tilburg.

Die podia zijn de Hall of Fame en muziekpodium Paradox. Publiekstrekker moet BNNYHUNNA worden, terwijl Gallowstreet en Ntjam Rosie & SMANDEM de Ghanese, in Amsterdam wonende toetsenist in de nek hijgen. Better Get Hit is van drie dagen terug gebracht naar één en heeft de statige Theaters Tilburg verruild voor de woestere speelplekken Hall of Fame en Paradox.

Eric van der Westen is initiatiefnemer, directeur, stimulator en programmeur van Better Get Hit.

Het festival, waarvan Eric van der Westen de initiatiefnemer, stimulator, directeur en programmeur is, heeft vanaf zijn geboorte in 2019 de wind alleen maar op kop gehad. Geld is steeds de wringende factor geweest. “Maar dit jaar hadden we net genoeg geld om er een flitsende editie van te maken”, zegt Eric van der Westen. “We brengen cross-over-jazz, de diehard jazzfan zal niet helemaal aan zijn trekken komen. Doordat we Theaters Tilburg hebben verlaten, verwachten we veel meer publiek dat op experimenten is gericht.”

“Een van de leukste festivals in Nederland vind ik Supersonic in Amsterdam. Daar hoor je ook jazz, maar heel dansbare, waardoor het festival zich vooral richt op jongeren. Dat willen wij ook, op één avond krijgen bezoekers de muziek hier panklaar opgediend.” Waarbij Eric van der Westen hoopt dat de liefhebbers hun weg naar ‘zijn’ festival nu wel weten te vinden.

“We hebben keer op keer te weinig mensen getrokken”, stelt hij in alle eerlijkheid. “Daar is te veel energie in gaan zitten. Vorig jaar januari moesten we de boel op slot doen vanwege geldtekort. We kregen daarna geld van het rijk, waarmee we een aantal schulden konden aflossen. Better Get Hit konden we zodoende toch door laten gaan. Met het geld dat we nadien kregen van Kunstloc Brabant en de gemeente Tilburg, hebben we deze derde editie kunnen organiseren. Maar links- of rechtsom, we moeten onszelf bedruipen.”

SMANDEM, op een foto uit 2019, treedt aan bij Better Get Hit 2023.

De derde editie in vijf jaar. Ook daarvan is de oorzaak: pech. Want midden in de opbouw, waarvoor organisator Van der Westen diverse jaren had uitgetrokken, sloeg de coronapandemie toe. “In die periode hebben we het festival zes keer moeten verzetten en uiteindelijk de edities 2020 en 2021 moeten afgelasten.” Dát en de schoorvoetende gang van bezoekers naar de podia van Better Get Hit, brengt het festival telkens op de rand van zijn bestaanszekerheid. “Ik vond en vind Better Get Hit een aanwinst voor Tilburg. Maar het is steeds moeilijker die levensvatbaarheid mee te geven.”

De moeite die Eric van der Westen telkens moet doen om een editie van het festival rond te krijgen, hoeven de bezoekers zich niet te getroosten. De zeven concerten zijn gepland op twee podia die vlakbij elkaar liggen. Ze hoeven er nauwelijks voor op de been te komen.

RINUS VAN DER HEIJDEN
Foto’s GEMMA KESSELS

BETTER GET HIT

Paradox en Hall of Fame, binnenstad Tilburg, 25 november ’23.

Optredens van Joey Wilson, Joya Mooi, Säm Wilder, Gallowstreet, Peter Somuah, Ntjam Rosie & SMANDEM en BNNYHUNNA.

www.bettergethit.com

Previous

Enigszins tam Birdmens laat toch met volle teugen genieten 

Next

Rob van Bavel Trio swingt als de neten met eigen visie op George Gershwin

Lees ook