Het volledige programma van North Sea Jazz 2024 is bekend gemaakt. Veel namen werden begin dit jaar al genoemd en een deel daarvan werd eerder in JazzNu vermeld. Het festival vindt plaats van vrijdag 12 juli tot en met zondag 14 juli in Ahoy, Rotterdam.

Charles Lloyd

De niet eerder in JazzNu genoemde namen zijn niet de minsten. Op vrijdag zijn onder anderen toegevoegd de jonge vernieuwende orkestleider Tijn Wybenga die met het Metropole Orkest een compositieproject gaat uitvoeren met trompettist Ambrose Akinmusire en zangeres Lizz Wright. Daarna zijn in dezelfde zaal gitarist Al Di Meola en de Tunesische ud-speler Dhafer Youssef te horen.

Corinne Bailey Rae

Opvallend is de doorbraak van drummer Sun-mi Hong die met haar eigen groep in de belangrijkste jazz-zaal staat (Hudson). Daar is later ook bassist Avishai Cohen. Tenslotte wordt daar een feestje gebouwd met de Cubaanse jazz van Irakere. Verder op vrijdag zijn te horen Vulfpeck met gitarist Cory Wong, soulzangeres Shirma Rouse met de Marinierskapel, soul-funkzanger PJ Morton, soulzangeres Brittany Howard en trompettist Christian Scott die tegenwoordig als zanger Chief Adjuah heet. Vocalist-bassist Meshell Ndegeocello is alle dagen als artistinresidence te horen. Nieuwe namen uit de UK zijn Corto.Alto en keyboardspeler Reuben James, en uit Chicago is tenorsaxofonist Isaiah Collier een nieuwe naam. Voor liefhebbers van hedendaagse jazz zijn niet te missen Milena Casado, Idema/Serierse, Niescier Reid en The Zebra Band (met John Dikeman).

Christone ‘Kingfish’ Ingram

Zaterdag is de weidse bluesstem en gitaar van Christone ‘Kingfish’ Ingram te horen, dit jaar in een grote zaal, en velen zullen ook uitkijken naar de gospel van de Sacred Souls. Zangeres Corinne Bailey Rae komt haar nieuwe album promoten en ook uit de UK komt de grote band Ancient Infinity Orchestra. Lizz Wright treedt zaterdag met haar eigen groep op. Voor de jazzliefhebbers zijn vibrafonisten Sacha Berliner en Joel Ross, toetsenist Kit ‘Enemy’ Downes, handpanspeler Manu Delago, de Belgische groep John Ghost, de hardbop-band Something Else! en het Zweedse Fire! Orchestra verplichte kost. De Nederlandse groepen Jungle by Night, Sungazer Plus en het Sam Newbould Quintet zijn zaterdag te horen.

Lizz Wright

Voor velen zal Sting op zondag een hoogtepunt worden. Minder beroemd maar ook de moeite waard is pianist Shai Maestro die met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw optreedt. Trompettist Terence Blanchard krijgt met het Turtle Island Quartet de kans zich te revancheren voor zijn enigszins tegenvallende optreden op het Transition Festival begin dit jaar. Tenorsaxofonisten Charles Lloyd en Hans Dulfer, beiden 84 jaar oud, vertegenwoordigen de oudere generatie jazzmusici. 

Gregory Hutchinson

De Nederlands-Turkse pianist-zangeres Karsu is inmiddels zo bekend dat zij in de grootste zaal van Ahoy optreedt. Gospelliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Jimetta Rose & The Voices of Creation en daarna feesten met de Latinjazz van Roberta Fonseca. New urban horen we van Imaginarium met saxofonist Jesse Schilderink en trompettist Peter Somuah. 

Op zondag zijn er veel zogenaamde modern creative jazzgroepen te horen, veelal met hier nog onbekende musici. Veel kan verwacht worden van trompettist Dave Douglas met saxofonist James Brandon Lewis, de jonge gitarist Ella Zirina, de drummers Terri Lynn Carrington en Yoràn Vroom. In de groep van Peter Beets zit Gregory Hutchinson achter het drumstel. Saxofonist Walter Smith III loopt al en tijdje mee, maar was bij mijn weten niet eerder in Nederland.  De Amerikaanse altsaxofonist Nicole McCabe, en de Finse bassist Kaisa Mäensivu kunnen nieuwe verrassingen opleveren.

Karsu

Maar er is nog veel meer. Elektronische jazz, world, new urban , hip-hop, R&B, aan jazz gerelateerde pop en zelfs spiritual jazz. Ook dit jaar zal niemand zich hoeven te vervelen op North Sea Jazz 2024.

Tekst en foto’s TOM BEETZ 

www.northseajazz.com

Previous

Itakiry maakt zijn oprukkende faam live meer dan waar

Next

Openingsdag Jazz à Liège zet toon voor het hele festival

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook