De Beroepsvereniging van Improviserende Musici (BIM) bestaat 50 jaar. Een goede reden voor een feest. Op 25 april werd dat gevierd in het Bimhuis. Door muzikanten die lid zijn van de BIM, promotors en pers.

Hans Dulfer en Fleurine halen herinneringen op aan 50 jaar BIM.
Hans Dulfer en Fleurine halen herinneringen op aan 50 jaar BIM.

Het feestje was ook hard nodig om weer de aandacht op deze beroepsvereniging te vestigen. Want afgezien voor jazzmusici is dit niet de meest bekende organisatie. Met Google vind je de BIM pas vijf pagina’s verder nadat je allerlei organisaties hebt gepasseerd waarin de B van BIM iets met de bouw te maken heeft.

De geschiedenis van de BIM is warrig en vol met conflicten over alles en nog wat, vertelde de huidige BIM-voorzitter, zangeres Fleurine. De richtingenstrijd woedde vijftig jaar geleden hevig in de jazzwereld en van enige organisatie was geen sprake. Wie die beginjaren heeft meegemaakt kent de conflicten over wie wel en wie niet de goede muziek maakte. Of beter gezegd waar het schaarse geld wel en niet naar toe ging.

Na lange tijd ontmoeten Theo Loevendie, Loek Dikker en John Engels elkaar weer eens.
Na lange tijd ontmoeten Theo Loevendie, Loek Dikker en John Engels elkaar weer eens.

Is de BIM niet zo bekend, het Bimhuis is dat zeker wel. Die twee hebben niets meer met elkaar te maken, maar dat was ooit anders. Het Bimhuis dat over twee jaar zijn gouden jubileum viert is wel dankzij het toenmalige BIM-bestuur met saxofonist Hans Dulfer, pianist Misha Mengelberg en trombonist Willem van Manen van de grond gekomen toen het een lege meubeltoonzaal aan de Oude Schans vond. Dulfer memoreerde op het feestje daar een heel ander verhaal over. Volgens hem was het een idee van kroegbaas Henk Elzinga die een jazzcafé wilde beginnen waar zo veel mogelijk bier werd gedronken en waar hij jazzmuzikanten voor zo weinig mogelijk geld kon laten spelen.

Jasper Blom en BIM-bestuurslid Ben van den Dungen genieten van het feest.
Jasper Blom en BIM-bestuurslid Ben van den Dungen genieten van het feest.

Fleurine die deze avond aan elkaar praatte, brabbelde toen nog haar eerste woordjes,  maar wist maar al te goed dat de geschiedenis met ruzies en haat en nijd gepaard ging. Vol trots vertelde ze dan ook dat de vermaledijde ballotagecommissie (de officieuze jazzpolitie) was afgeschaft en dat nu iedere muzikant lid kan worden, ongeacht welke muzikale stijl hij of zij speelt.

Hans Dulfer, nog onwetend dat hij aan het eind van de avond een naar hem genoemde prijs zal ontvangen, geniet bij de ontvangst van een glaasje cava.
Hans Dulfer, nog onwetend dat hij aan het eind van de avond een naar hem genoemde prijs zal ontvangen, geniet bij de ontvangst van een glaasje cava.

Ook nieuw is dat in het klassieke jazzmannenbolwerk het nieuwe BIM-bestuur uit meer vrouwen dan mannen bestaat. Dat nieuwe bestuur heeft het oude BIM-bed flink opgeschud. De beroepsvereniging die aan verkalking begon te lijden, heeft de laatste twee jaar goed nagedacht en is met nieuw elan de toekomst ingegaan. We kunnen weer veel nieuw initiatieven verwachten op het gebied van salariëring, arbeidsomstandigheden en contracten voor musici, samenwerking met andere organisaties, sponsoring en het organiseren van evenementen.

Thomas Johannsen leest voor aan de denkbeeldige bedden van de zieke Nora Mulder en Estrella Acosta. Çiğdem Okuyucu begeleidt hem met helende ud-klanken.
Thomas Johannsen leest voor aan de denkbeeldige bedden van de zieke Nora Mulder en Estrella Acosta. Çiğdem Okuyucu begeleidt hem met helende ud-klanken.

Op het feestje werd het eerste evenement gelanceerd. Vijf componisten maakten een speciale BIM50!-compositie voor speciaal opgerichte, wat genoemd werd intergenerationele bands, die elk een kort voorproefje gaven. Drie van deze bands met leden van vijf verschillende generaties, hadden overigens hun compositie al laten horen op het afgelopen Transition-festival. Achtereenvolgens hoorden we deze avond excerpten van de compositie van Iman Spaargaren, Ian Cleaver, Thomas Johannsen, Joris Teepe en Miguel Ángel Santaella. 

Han Bennink - de maker van de prijs (een kistje met een miniatuur-saxofoon en een roeptoeter) - feliciteert Hans Dulfer.
Han Bennink – de maker van de prijs (een kistje met een miniatuur-saxofoon en een roeptoeter) – feliciteert Hans Dulfer.

En zoals het bij improviserende musici hoort moest er veel worden geïmproviseerd. Ian Cleaver had de speciaal voor zijn vriendin geschreven compositie aan haar willen laten horen, maar die zat vast in een vertraagde trein. Bij het kwintet van Thomas Johannsen waren twee leden, zangeres Estrella Acosta en pianist Nora Mulder, geveld door corona. Het overgebleven trio moest nu echt improviseren waarbij stemkunstenaar Johannsen luid niezend in de vleugel daar zowaar geluid uit kreeg en de geest van Nora Mulder opriep. Joris Teepe had ‘toevallig’ een wat langere compositie geschreven zodat hij zich niet hield aan de korte speeltijd, maar wel goed uit de verf kwam. Het liep daardoor iets uit waardoor de vele aanwezige musici zich al tijdig naar de bar hadden gespoed en het einde enigszins rommelig verliep met de uitreiking van de nieuwe Hans Dulfer Award.

Op zich al geestig genoeg om dit BIM-monument op te richten voor weliswaar een bestuurder van het eerste uur, maar ook de grootste klager gedurende 50 jaar BIM.

Tekst en foto’s TOM BEETZ

 

BIM 50 Jaar!
Bimhuis, Amsterdam, 25 april 2022

Met:
Iman Spaargaren – tenorsaxofoon, klarinet
Dodó Kis –
blokfluit
Paul Pallesen – gitaar
Jasper le Clercq – viool
Yonga Sun – drums

Ben van Gelder – altsaxofoon
Ian Cleaver – trompet
Jesse van Ruller – gitaar
Jos Machtel – contrabas
Han Bennink – drums

Thomas Johannsen – stem
Çiğdem Okuyucu – ud, zang
Raoul van der Weide – contrabas, cello

Natalio Sued – tenorsaxofoon
Michael Moore
– altsaxofoon/klarinet
George Dumitriu – viool, gitaar
Joris Teepe – contrabas
Jamie Peet – slagwerk

Miguel Ángel Santaella – compositie
Kristina Fuchs – zang
Giuseppe Doronzo – baritonsaxofoon
Tobias Klein – basklarinet
Ricardo Maronga – basklarinet
Arjen Gorter – contrabas
Bob Roos – drums

 

WWW.BIMHUIS.NL

 
Previous

Tutu Puoana opent nieuw jazzpodium in Maastricht

Next

Rinus van der Heijden (rondetijd 8.15,47)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook