Waarschijnlijk is ‘The Real Book’ het best verkochte jazzboek ooit. Geen enkele jazzmuzikant, professional of amateur, kan zonder dit boek waarin de muzieknotaties van zo’n vierhonderd jazznummers en standards staan uitgeschreven. Nu is er een Brabantse editie.
Het Real Book verscheen in de jaren zeventig als een project van het Berklee College of Music in Boston en er zal geen Nederlandse jazzmusicus te vinden zijn die nooit een standard uit dit boek heeft gespeeld. De Bossche trompettist Jeroen Dommerik was daar geen uitzondering op en speelde al lange tijd met de gedachte om een eigen editie uit te geven. Niet met standards als Giant Steps, Epistrophy of How High the Moon, maar met originele composities van Brabantse jazzmusici.
Op 13 november zou het eerste exemplaar feestelijk worden gepresenteerd tijdens het festival November Music in Den Bosch. Door nieuwe coronaregels kon dit niet doorgaan, maar dat betekent niet dat het boek niet te koop is. Het is bizar dat het juist het coronavirus is dat een belangrijke rol heeft gespeeld bij het tot stand komen van dit project. “We speelden al een tijd met het idee om ook een Brabantse versie van The Real Book te maken”, zegt Jeroen Doomernik. Hij is naast trompettist ook artistiek leider van de Stichting Jazzwerkplaats Den Bosch en samensteller van het boek. “Door de coronacrisis kwam er tijd om dit idee uit te voeren en kwam het in een stroomversnelling terecht.”
Brabant heeft een cruciale rol gespeeld in de jazzwereld van de jaren zeventig. Wilhelmina in Eindhoven, De Kaketoe in Den Bosch en Paradox in Tilburg waren podia waar geëxperimenteerd werd met de nieuwe jazz van die dagen en waar jazzleerorkesten werden opgericht om jong talent de kans te geven zich te ontwikkelen. De rol van bijvoorbeeld de Tilburgse contrabassist (en tegenwoordig ook pianist) Niko Langenhuijsen kan niet onderschat worden. Met zijn leerorkest en zijn groep Vaalbleek zette hij de toon voor Brabant. Langenhuijsen wordt in dit nieuwe Real Book vereeuwigd met zijn composities Doka Bonga en Slick.
Zo hebben vijfentwintig Brabantse musici hun composities ter beschikking gesteld zodat andere muzikanten daarvan kunnen leren en ze kunnen spelen waarbij deze Brabantse jazzcomposities levend worden gehouden. Aan het boek hebben niet alleen musici meegewerkt die in deze beginjaren actief waren (Langenhuijsen, Ron Wilson, Hein van de Geyn, Paul van Kemenade, Laetitia van Krieken, Carlo de Wijs), maar ook toen nog jonge studenten als Pieter Bast, Jacq Palinckx, Angelo Verploegen, Eric Vloeimans, Joris Posthumus, Jeroen van Vliet, Rob van Bavel en Jeroen Dommerik zelf. Een groot deel van het boek is gereserveerd voor de jongste generatie Brabantse jazzmusici onder wie Jacob Bedaux, Sanne Rambags en Rogier Telderman, waaruit blijkt dat de bron voor mooie Brabantse jazzcomposities nog lang niet is opgedroogd.
Achter de titel The Real Book Noord-Brabant Edition zoals het boek voluit heet staat ook nog Volume 1. “Er is al een plan om een Volume 2 te maken en als het meezit kan er nog meer komen”, vertelt Dommerik. Het Brabantse Real Book is verschenen voor de toonsoorten C, Bes, Es en in de F-sleutel zodat ze voor alle instrumenten (samen) te spelen zijn. Het boek is te bestellen via onderstaande website.
TOM BEETZ