Twee zangeressen, een gitarist en een pianist. Die gaan op een zondagmiddag in Utrecht met elkaar in de slag om een muzikaal reisavontuur gestalte te geven. Ineke Vandoorn en Marc van Vugt zijn de zangeres en gitarist, Norma Winstone en Glauco Venier de andere zangeres en pianist.

Het lijkt op een omweg, maar de samenkomst van deze vier rasmusici is gebaseerd op de cd Crossing Canada, waarop Ineke Vandoorn en Marc van Vugt verslag doen van de vele concertreizen die zij de afgelopen jaren maakten. Hoewel de cd al diverse recensies opleverde – onder meer op JazzNu – is het concert in TivoliVredenburg in Utrecht bedoeld als de presentatie ervan.

Ineke Vandoorn. Foto Gemma Kessels
Ineke Vandoorn. Foto Gemma Kessels

De beide Nederlandse musici zijn blij met de komst van hun Engelse en Italiaanse collega. Zij zien Winstone en Venier – die een vast duo vormen, met name bij platenlabel ECM – als toppers in het Europese muziekmilieu. Wat er deze zondagmiddag gaat gebeuren is, dat beide duo’s in wisselende samenstelling optreden. Dat zal zeker interessante combinaties opleveren, omdat alle vier musici de duovorm als geen ander onder de knie hebben.

Ineke Vandoorn en Marc van Vugt behoeven nauwelijks nadere toelichting. Zij vormen al veertig jaar een paar, dat naar eigen zeggen “voortdurend elkaars grenzen opzoekt. Het houdt onze relatie levendig en we geven jazz een nieuw geluid. De crux is dat we door improvisatie steeds meebewegen met elkaars persoonlijke ontwikkeling. We spelen niet de baas over elkaar, maar blijven voortdurend met nieuwe oren naar elkaar luisteren en anticiperen op wat er in het moment gebeurt. Dat moet natuurlijk ook wel, want op de bühne is geen ontsnapping mogelijk.”

Norma Winstone. Foto Michael Putland
Norma Winstone. Foto Michael Putland

Norma Winstone is een zangeres die het lang niet altijd van woorden wil hebben. Als zij improviseert doet zij dat vaak op klanken, op losse letters. Denk daarbij niet aan scatten, Winstone doet het op haar eigen, onnavolgbare manier. Hanteert zij echter wél teksten, dan giet zij die in liederen en is melodie de leidraad die zij volgt. Jazz, middeleeuwse poëzie, popliedjes en volksmuziek wisselen elkaar in een nauw afgezet kader af.

Crossing Canada blijft zoals gezegd, het handvat waarlangs de vier musici zich gaan uitdrukken. De cd is gestoeld op de decennialange ervaring van Ineke Vandoorn en Marc van Vugt met allerlei muzikale stijlen en invloeden, ook uit andere landen. Die geeft de – eventuele – beperktheid van alleen een stem en een gitaar extra ledematen.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Cd-presentatie ‘Crossing Canada’
Ineke Vandoorn, Marc van Vugt, Norma Winstone, Glauco Venier.
TivoliVredenburg Utrecht, zondag 27 oktober, aanvang 16.00 uur.

 

www.tivolivredenburg.nl

Previous

Van Kemenade’s African Connection schommelt

Next

Jazz Rotterdam en Nijmegen stomen weer samen op

Lees ook