Reizigers zijn het. Reizigers die hun tochten muzikaal te gelde maken door ze met hun stem en gitaar gestalte te geven. Ineke Vandoorn en Marc van Vugt trokken in 2016 en 2018 door Canada, verzorgden er een aantal concerten die ze registreerden en onderbrachten op hun nieuwe album ‘Crossing Canada – Live’. Samen met de ervaringen van andere reizen.

Crossing Canada is een duoplaat geworden, op vier stukken na. Daarin laten ze zich assisteren door Canadezen: gitarist Michael Occhipinti, contrabassist Søren Nissen en drummer Mark Kelso. Dat zijn fraaie aanvullingen, maar iets meer dan ornamenten zijn het niet geworden. Enkel en alleen omdat Crossing Canada slechts kon ontstaan doordat twee mensen dit land van de Canadese Prairies tot de Rocky Mountains zijn doorgetrokken. De drie Canadezen waren daar niet bij.

Dáár ligt echter wel het zwaartepunt van Crossing Canada, bij de reisavonturen die Ineke Vandoorn en Marc van Vugt beleefden en die zich niet beperkten tot Canada alleen. Ook trips naar Frankrijk, via Bali terug naar de Nederlandse polders, leverden inspiratie. Daarover vertellen ze op deze nieuwe cd. Jazeker, ze vertellen; Crossing Canada is een reisverslag geworden, niet in letters, wel in muziek. Hoewel dit ook niet helemaal waar is, want essentieel onderdeel van dit Canada-concept zijn de teksten van Ineke Vandoorn.

Hoe jammer is het te moeten vaststellen dat die vaak niet te vatten zijn. De stemelasticiteit van Ineke Vandoorn en haar vocale improvisaties laten je de rode draad van haar verhalen kwijt raken. En dat is erg jammer. Waarom bevat de cd geen tekstboekje, vraag je je af. Of waarom heeft het duo voor de teksten – in tweede instantie – geen plek ingeruimd op hun mooie website.

Je moet het dus als luisteraar doen met gemankeerde verstaanbaarheid. Maar er blijft genoeg over om te genieten. De stem van Ineke Vandoorn is intrigerend, het gitaarspel van Marc van Vugt is dat niet minder. De timing van de zangeres is perfect, haar stem is warm en indringend, de improvisaties die zij inbrengt plaatsen de muziek vaak op een ander spoor. Maar bovenal vormt zij een organische twee-eenheid met de gitaarklanken van Marc van Vugt. Hij ziet kans staccatodelen te laten vervloeien in zingende aanvullingen op de stemcapriolen van zijn partner. Je wordt daardoor meegezogen in een intimiteit waarbij je je soms afvraagt: mag ik hier wel bij zijn? Is dit niet iets van Ineke en Marc zelf?

Door Canada reizen en daar een muzikaal verhaal over creëren, zou je kunnen doen verwachten dat volksmuziek uit dit land door de muziek heen sijpelt. Zo die al bestaat hebben Ineke Vandoorn en Marc van Vugt die volkse klanken achterwege gelaten. Hun decennialange ervaring met allerlei muzikale stijlen en invloeden – ook uit andere landen – sijpelt wél in Crossing Canada door. En dat geeft de beperktheid van alleen een stem en een gitaar extra ledematen.

Deze cd blijft door zijn verteltrant vooral een luisterproduct, de aanvullingen van gitaar, contrabas en drums trekken hem wel breder. Maar het zijn de muzikale ondervindingen van de twee uitvoerders die Crossing Canada tot een teer, te koesteren reisdocument maken.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Ineke Vandoorn & Marc van Vugt – Crossing Canada –live
Baxim Records

 Ineke Vandoorn – zang
Marc van Vugt – gitaar
Gasten:
Michael Occhipinti – gitaar
Søren Nissen – contrabas
Mark Kelso – drums

www.inekevandoorn.com

www.marcvanvugt.com

 

NASCHRIFT REDACTIE: Ineke Vandoorn laat weten dat de teksten bij Crossing Canada wel degelijk voorhanden zijn. En wel op de website van Vandoorn en Van Vugt. Als je de button ‘Music’ aanklikt en je klikt vervolgens door naar elk van de elf stukken, dan is de tekst telkens te lezen.

 

Previous

Tiny Legs Tim en Steven Troch voor het betere blueswerk

Next

J.W. Oostenrijk pleitbezorger voor de Maghreb Jazz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook