Muziek uit de Afro-Amerikaanse muziekstijlen. En dan zo breed mogelijk. Dus met hiphop, r&b, soul, jazz, funk, disco, gospel, clubhouse of een mix van stijlen. Met als pluspunt de nieuwste ontwikkelingen. Dat is de geloofsbelijdenis van Better Get Hit, een driedaags festival dat in Tilburg plaats vindt en dit jaar zijn tweede editie beleeft.

Artvark Saxophone Quartet is een van de trekkers van Better Get Hit.

De titel Better Get Hit is ontleend aan het muziekstuk Better Get Hit In Your Soul van Charles Mingus. De legendarische contrabassist,  componist en bandleider bracht het in 1959 uit en wilde er een samensmelting mee tot stand brengen van gospel, blues, jazz en soul. Allemaal elementen die festivaldirecteur Eric van der Westen al decennialang aanspreken en waarop hij het credo van ‘zijn’ festival heeft neergelegd.

Een nieuwe opzet derhalve in de wereld van muziekfestivals en die klinkt ook door in de organisatorische kant van het evenement, dat zich niet alleen op muziekliefhebbers richt, maar ook op het bedrijfsleven van Tilburg en zeker ook de verre omgeving. Eric van der Westen is er heilig van overtuigd dat door het bedrijfsleven bij zijn evenement te betrekken, BHG niet alleen geïnteresseerde zakenmensen zal aantrekken, maar ook de culturele wereld van zijn stad gediend zal zijn. “Voor het bedrijfsleven is cultuur een goede injectie. Het vestigingsklimaat voor bedrijven wordt voor een groot deel bepaald door culturele factoren.”

De blazerssectie van het Paradox Jazz Orchestra.

In het Tilburgse spectrum ontbrak het volgens Eric van der Westen aan een plek waar het bedrijfsleven relaties mee naar toe kan nemen om ze kennis te laten maken met hoogwaardige cultuur. Hij wil dat beide grootheden samen opstomen om zijn stad meer body te geven. En dan denkt hij niet alleen aan sponsoring. “We hebben één grote sponsor, die belangrijk is voor de programmering van dit jaar. Daarnaast zijn er veel kleine bedrijven die diensten verlenen om niet. Ik hoop dat door deze opzet het festival kan gaan groeien en we over vijf of tien jaar zeggen: zie je, dit alles is mogelijk geworden door bedrijven die door hun interesse nauw betrokken zijn geweest bij Better Get Hit.”

Better Get Hit startte in 2019 om daarna slachtoffer te worden van de Covid-19-pandemie. Begin dit jaar kon de 2021-editie weer niet doorgaan vanwege de beperkende coronamaatregelen. Nu, op 9, 10 en 11 september wordt de programmering van januari uit de kast getrokken om de tweede editie alsnog van de grond te helpen. “We hebben speciaal gekozen voor een grotendeels Nederlandse programmering”, zegt Eric van der Westen beslist. “De enige buitenlandse groepen zijn Rymden en Catfish. Vorig jaar wilden we zoveel mogelijk Nederlandse artiesten boeken; Amerikanen zouden ongewis zijn in verband met reisrestricties.”

Anton Goudsmit vormt een trio met Frank Montis en Cyriel Directie.

Met de namen van musici en groepen als Artvark Saxophone Quartet met gast Nyk de Vries, PAX the Humanoid, Montis, Goudsmit & Directie, Jungle By Night, Koen Smits, Esinam, Smandem, The Bluesbones, Paradox Jazz Orchestra, Steffen Morrison en Kovacs denkt festivaldirecteur Van der Westen het credo van Better Get Hit aardig te hebben gedekt. De eerste editie trok relatief veel bezoekers. “Op dit moment is het heel spannend hoe het met de bezoekersaantallen gaat uitpakken. De vrijdag en zondag zijn ongeveer vol, voor de zaterdag zijn nog volop kaarten beschikbaar”, zegt de festivaldirecteur.

Covid-19 broeit onderhuids nog steeds en daar ondervindt BGH ook de gevolgen van: de immense Concertzaal in Tilburg is vervallen als festivallocatie. “Door gebrek aan technici”, licht Eric van der Westen toe. “Elk evenement kampt ermee. Er is op dit moment een enorm tekort aan podiumbouwers, licht- en geluidstechnici. Wij hebben ze overal vandaan, uit onder meer het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger moeten halen om te komen werken. We hebben een aantal bands moeten verschuiven naar komende festivals of warming-upconcerten, zoals Bonsai Panda, K.O. Brass en Private Time Machine.”

Een bijzonder onderdeel van het festival is Music & Words. “Ik ben gefascineerd door tekst en muziek”, zegt de festivaldirecteur. “Die combinatie is heel erg gaaf. Het is maar wat leuk om schrijvers uit te dagen, hen te ondervragen. Ik hoop dat als het festival de komende jaren door ontwikkelt, dit festivalonderdeel een geheel eigen plek krijgt. Maar op dit moment is het moeilijk om de zaken voor Music & Words te regelen; die mensen hebben zoveel te doen, want ook voor hen is alles opgeschoven.”

Contrabassist én festivaldirecteur Eric van der Westen.

Eric van der Westen is van het optimistische soort. Gelukkig maar in deze voor de cultuur duistere tijden. “Ik verwacht met BGH langzaam maar zeker wortel te schieten in Tilburg. Qua karakter probeer ik vooral breed te programmeren, maar met veel krenten in de pap. Ikzelf ben bijvoorbeeld heel erg weg van de Londense scene. Dit jaar hebben wij ook een festivalonderdeel in stadswijk Reeshof. En volgend jaar wil ik de Cultuurfabriek Hall of Fame bij BGH betrekken.”

Eric van der Westen is de man van samenwerkingen. Voor de programmaraad van BGH heeft hij bij diverse Tilburgse kunstinstellingen aangeklopt. Dat heeft de namen van Gert Gering van Theaters Tilburg, Bartho van Straaten van Paradox, bluespromotor John Maes, Max de Beijer van Hall of Fame, jazzmusicus Guido Nijs en Van der Westen zelf, opgeleverd. “Ieder heeft zijn zegje in deze programmaraad”, zegt de festivaldirecteur. “Ik wil bijvoorbeeld heel graag de Blue Panthers hebben, maar die zijn niet te betalen. Dan komt een lid van de programmaraad: moet je dit eens beluisteren. Tering, wat goed zeg. Zo komen allerlei stukjes bij elkaar. Improviseren is altijd een belangrijk deel van een programmering.”

Bugge Wesseltof van het trio Rymden.

De plannen van Eric van der Westen zouden door deze constructie wel eens ver kunnen reiken. “Ik ben voor over een paar jaar bezig met het Metropole Orkest, staat dus nog in de grondverf. We willen met het orkest een aantal soulconcerten uit de jaren zestig en zeventig nieuw leven inblazen. Denk daarbij aan groepen als Love Unlimited, Salsoul Orchestra, Mothers Fathers Brothers and Sisters. Iedereen kent hun muziek, maar ze wordt nooit meer gespeeld. Zijn zulke super lekkere klanken. Het zijn alle grote soul-disco-orkesten. Een opzet die op het lijf is geschreven van het Metropole Orkest. Daar gaan we nu serieus aan werken.”

RINUS VAN DER HEIJDEN
Foto’s GEMMA KESSELS

BETTER GET HIT

Theaters Tilburg, 9, 10 en 11 september ’22

www.bettergethit.com

Previous

Jazz langs het water compact, klein en fijn

Next

De carrousel van jazz en klassiek van Rembrandt Frerichs

Lees ook