Fleurine Verloop, voorzitter van de Beroepsvereniging van Improviserende Music/Kunstenbond (BIMpro), is benoemd tot president van het Europees Verbond van Jazzmusici – Voice for Jazz Musicians Europe. In die hoedanigheid hoopt zij haar strijd om het over het algemeen door mannen bezette fort van jazzmuziek, ook voor vrouwen toegankelijker te maken.

Sinds haar voorzitterschap van BIMpro/Kunstenbond streeft Fleurine Verloop ernaar om minimaal twintig procent van het werk dat binnen de jazz beschikbaar is, door vrouwelijke artiesten te laten invullen. Nu zij president is van de Voice for Jazz Musicians Europe (VJME), zet zij die pogingen ook daar voort.

Vorige maand organiseerde Fleurine Verloop de eerste editie van Women in Jazz NL in het Bimhuis. Zij mocht ruim honderd vrouwelijke musici verwelkomen, waaruit plannen rezen die moeten uitmonden in een Female Voice Quota. Daarmee wordt bedoeld een richtlijn uit te leggen voor podia, concertprogrammeurs en persorganen om minstens twintig procent vrouwelijke makers een podium te bieden. “We kunnen nog niet streven naar absolute gelijkheid omdat maar éénvijfde tot een kwart van alle jazzmusici vrouw is, inclusief studenten. Maar we moeten wel strijden voor een gelijkwaardigere werkgelegenheid, en 20% moet voor iedereen haalbaar zijn”, aldus de strijdbare voorzitter, die tevens zangeres, componist en tekstdichter is. In die hoedanigheid noemt zij zichzelf het liefst Fleurine.

Haar streven naar gelijkheid voor vrouwen heeft al direct vruchten afgeworpen. Sinds 2021, toen Fleurine Verloop voorzitter werd van de BIMpro, hervormde zij het bestuur van de vereniging naar een bestand van de helft vrouwen en de andere helft mannen. Daarna is het aandeel vrouwen binnen de vereniging gestegen van tien naar driehonderd procent. Het totale ledenaantal van de BIMpro verdubbelde in twee jaar tijd.

Bovendien ijverde Fleurine Verloop ernaar jazzmuziek op Radio 4 te behouden, nu de uitzendorganisatie heeft besloten voortaan als NPO Klassiek door het leven te gaan. Zij organiseerde een protestactie waarvan zij de uitkomst aanbood aan Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media. Met als voorlopig resultaat een driemaandelijks rondetafelgesprek voor behoud van jazz- en wereldmuziek op het ministerie van OC&W.

In 2022 sloot BiMpro zich onder Fleurine Verloops leiding aan bij de Kunstenbond. De beroepsvereniging en de vakbond bundelen sindsdien de krachten voor een sterker geluid voor jazz- wereld- en improvisatiemusici in Nederland.

De Voice of Jazz Musicians Europe wordt gevormd door vakorganisaties van jazzmusici uit twaalf landen. Fleurine is nu president, waarbij zij het bestuur leidt dat is samengesteld uit vertegenwoordigers uit Frankrijk, Portugal en Nederland.

REDACTIE

Previous

Bram Stadhouders en BOX smeden duivels mooi verbond met barokmuziek

Next

JazzOut Fest Limburg opent met twee ‘klappers’

2 comments

  1. Ik ga er even vanuit dat Mevrouw Verloop zich voornamelijk op alle jazzmusici richt als hoofddoel? Voice for Jazz Musicians Europe

    1. Dag Henk, na publicatie van het artikel liet Fleurine nog weten: “ik heb voor het Europese verbond VJME veel meer noten op mijn zang dan alleen het vrouwenquotum. Het lijkt nu alsof dat mijn stokpaardje is. Echter de lijst is lang en ik behartig de belangen van alle jazzmusici.” Waarvan akte.
      Rinus van der Heijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook