Limburg heeft een eigen jazzfestival: JazzOut Fest Limburg. In vier steden ontrolt het evenement zich van 1 tot en met 15 april. Fotograaf Jeanschoubs toog naar de opening in Maastricht.

Cory Henry

Twee grote acts openden het festijn in Limburgs hoofdstad: Cory Henry and his Funk Apostles en Zara McFarlane. De Britse vocaliste is een veelvraat wat stijlen betreft: nu-soul, reggae, R&B, folk en jazz, het komt allemaal voor in haar palet. Waarbij dient aangetekend dat jazz haar voorkeur heeft.

El-Harsh Easley is de basgitarist van Cory Henry’s Jazz Apostles.

De wortels van Zara McFarlane liggen in Jamaica. Om die te eren bracht zij in 2020 het album Songs of an Unknown Tongue uit. De plaat kreeg juichende kritieken, temeer daar zij er een samenwerking op aangaat met de experimentele producers Kwake Bass en W-Lu.

Naast zangeres is Zara McFarlane ook singer-songwriter, componist, producer en leidende zangeres bij de Royal Shakespeare in Engeland. Zij speelde onder meer in de opera’s Agreed en The Comedy of Error. Voor de dansfilm DisInteGrated ontwierp zij de partituur op basis van haar stem, waarvan zij het geluid zodanig manipuleerde dat het leek op muziekinstrumenten.

Cory Henry

Cory Henry is een van de bekendste toetsentovenaars van dit moment. Bovendien is hij zanger en producer. Hij verwierf grote bekendheid als lid van Snarky Puppy, maar werkt nu aan een gloedvolle carrière buiten deze – inmiddels – cultgroep.

Lyle Barton speelt toetsen in de band van Zara McFarlane.

Met zijn Funk Apostles heeft hij juist een Europese tour afgesloten. Het concert in Maastricht was het voorlaatste ervan. Een concert van Cory Henry is altijd een belevenis omdat hij zich met hart en ziel in de muziek stort. Is dat misschien de reden dat hij vorig najaar aankondigde dat hij ‘zeer binnenkort’ zijn muzikale drang aan de kapstok zou hangen? Vooralsnog is daar niets van te merken.

Zara McFarlane

De openingsdag in Maastricht kreeg als entre’acts concerten mee van het Jungmi Yun Small Jazz Orchestra, Peter Willems en Rola da Holanda Duo. JazzOut Fest Limburg wordt op 7, 8 en 15 april voortgezet in respectievelijk Roermond, Heerlen en Venlo. Optredende groepen zijn onder meer Montis, Goudsmit & Directie, Fringe Orchestra, Avishai Cohen en Shai Maestro, Kika Sprangers Quintet, Gogo Penguin, New Cool Collective en Jungle by Night.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

JAZZOUT FEST LIMBURG

Maastricht, Theater aan het Vrijthof, 1 april 2023

Zara McFarlane Quartet

Zara McFarlane – zang
Lyle Barton – toetsen
Jihad Darwish – basgitaar
Jake Long – slagwerk

Cory Henry and his Jazz Apostles

Cory Henry – toetsen en zang
Matia Washington – zang
Taneka Duggan – zang
Nicholas Semrad – toetsen
El-Harsh Easley – basgitaar
Brenton Lockett – slagwerk

www.jazzoutfest.com

Previous

Fleurine Verloop president Europees verbond van Jazzmusici

Next

Lieven Cambré Quartet trekt het oude naar het nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook