Na twee jaar doodse stilte rees de vraag op of het North Sea Jazz Festival de coronapandemie zou overleven. Het antwoord is luid en duidelijk. NSJF is alive and kicking. Alsof Mojo de verloren jaren wil inhalen is dit driedaagse festival zelfs met een dag uitgebreid. Dit jaar opent NSJF op donderdag 7 juli met een Grand Opening Night waar de Amerikaans superster, zanger en pianist John Legend een volledige avond voor zijn rekening neemt.

Immanuel Wilkins mag worden gezien als een aanstormend talent.
Immanuel Wilkins mag worden gezien als een aanstormend talent.

Het ‘gewone’ festival begint een dag later en eindigt op zondag 10 juli in het vertrouwde Ahoy in Rotterdam. Het programma ziet er weer schitterend uit met veel jazzmusici uit Amerika en Europa die er toe doen.

Cécile McLorin Salvant zorgt keer op keer voor vocaal vuurwerk.
Cécile McLorin Salvant zorgt keer op keer voor vocaal vuurwerk.

Het zal de doorgewinterde jazzliefhebbers deugd doen dat het aandeel popmuziek volgens het programma tot nu toe beperkter is dan de jaren daarvoor. Te horen is wel Alicia Keys en de Nederlandse Nona met hun eigen soulpop en de razend populaire Jett Rebel. Daaraan zijn toegevoegd de vocalistes Diana Ross en Erykah Badu. Opnieuw komt Nile Rogers & Chic die de grenzen tussen pop en jazz al jaren geleden heeft geslecht.

Theo Crocker maakt deel uit van een hele trits aan trompettisten.

Oudere jazzhelden zijn ruim vertegenwoordigd met saxofonisten Gary Bartz en Charles Lloyd, gitaristen John McLaughlin, Bill Frisell en George Benson, pianist Herbie Hancock, contrabassist Ron Carter en zangeres Stacey Kent. Liefhebbers van soul en blues komen aan hun trekken bij Lady Blackbird en Eric Gales. De gearriveerde nieuwe jazzgeneratie bestaat uit trompettisten Ambrose Akinmusire, Ibrahim Maalouf en Theo Croker, pianisten Hiromi, Vijay Iyer en Tigran Hamasyan, gitarist Julian Lage, New Cool Collective en een keur aan zangers en zangeressen onder wie Cécile McLorin Salvant, Fay Claassen, Melody Gardot, Anthony Joseph, Gregory Porter, Gretchen Parlato en Dianne Reeves.

Gary Bartz behoort tot de oudere garde jazzmuzikanten.

De jongste generatie jazzmusici wordt dit jaar ruimschoots aan het woord gelaten met SMANDEM, Nubya Garcia, Jacob Collier, Immanuel Wilkins, Emma-Jean Thackray en de Belgische trombonist NABOU.

John Legend neemt de openingsavond van North Sea Jazz voor zijn rekening.
John Legend neemt de openingsavond van North Sea Jazz voor zijn rekening.

We kijken verder uit naar harpist Brandee Younger met haar project Exploration into the Music of John & Alice Coltrane en het plusconcert van zangeres-pianist Diana Krall.

Tekst en foto’s TOM BEETZ

Verdere informatie en namen van nieuw toegevoegde musici kunnen worden gevonden op de website van NSJ.

 

www.northseajazz.com

 
Previous

En de winnaar van de Karel van Eerd Music Award 2021 is…

Next

Leo Janssen (rondetijd 3.25.51)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook