Het Hilverjazz Festival beleeft zaterdag 23 november zijn derde editie. Die zeker niet de laatste zal zijn. Want de organisatie is ervan overtuigd dat – “als we het nog mogen meemaken” – de 25 jaar “gewoon” wordt volgemaakt. Een reportage vanuit een Kempisch dorp, dat overloopt van enthousiasme en ambitie.

 

Teus Nobel is ‘artist-in-residence’ in Hilvarenbeek, omdat hij er tweemaal optreedt: in duo met pianist Jef Neve en met zijn Liberty Group.

Milko Huijben is voorzitter van de Stichting Hilverjazz, die als doel heeft jazz in de gemeente Hilvarenbeek te promoten. Het Hilverjazz Festival is daar het eerste blijk van, in de loop der jaren worden andere evenementen voorbereid. Het Hilvarenbeekse festival wordt op 23 november voor de derde keer georganiseerd, in cultureel centrum Elckerlyc, waar ook de voorgaande twee afleveringen gestalte kregen. In drie zalen wordt gepoogd jazz in zo breed mogelijke zin te tonen.

Durf kan de organisatie niet worden ontzegd. In een land waar jaarlijks zo’n achthonderd festivals te bezoeken zijn, schuiven de Hilvarenbekenaren hun evenement gewoon de overvolle agenda in. Zij zijn zeker van hun zaak, omdat wat organisatie, programmering en afronding van het festival, contact is gezocht met muziekpodium Paradox in Tilburg. En wel in de persoon van hoofdprogrammeur Bartho van Straaten. Met wie ze in Hilvarenbeek maar wat blij zijn. De samenwerking zorgde er voor dat de eerste twee festivaledities uitverkocht waren “en deze keer zal het wel niet anders zijn”, lacht Milko Huijben.

Jules Deelder en Boris van der Lek zijn ook van de partij.

Blijft toch de prangende vraag waarom Hilvarenbeek – zo’n negen kilometer van Tilburg verwijderd, waar Paradox het tweede grootste jazzpodium van Nederland is – zo nodig een jazzfestival moet organiseren én waarom dit moet plaatsvinden in de maand november. Zowel Bartho van Straaten als Milko Huijben hebben daar een passend antwoord op. “Hilvarenbeek is een dorp waar muziek prominent aanwezig is. Denk aan de herkomst van De Veulpoepers, de festivals Bikse Fiste, Elastiek Muziek en Best Kept Secret. Wij zijn ervan overtuigd dat een jazzfestival daar gewoon bij past. Ook omdat hier bij ondernemers de bereidheid leeft er achter te gaan staan”, zegt Milko Huijben. En Bartho van Straaten: “Zonder Hilvarenbeek had Tilburg waarschijnlijk geen 013 gehad. Muziek en Beekse musici zitten in het dna van het dorp.”

“In de zomer is er een overvloed aan festivals”, beantwoordt Bartho van Straaten het tweede deel van de vraag. “Eind oktober, begin november zijn er nog So What’s Next, Jazz International Rotterdam, November Music en Mondriaan Jazz. Dan houdt het een beetje op. Ga je daarna een festival organiseren, dan is het zaak goed te plannen. Een festival als Hilverjazz is minder internationaal dan andere. Heeft natuurlijk te maken met bescheiden budgetten. En ook omdat het evenement in een dorp wordt georganiseerd. Het eerste jaar moesten we kijken hoe dat dorp reageert. We kozen als publiekstrekker voor Gare du Nord, die groep kennen de mensen. Het tweede jaar was er New Cool Collective en Eric Vloeimans. En dit jaar Zuco 103 en Timbazo, een twaalfkoppige latin-band.”

GUNFACTOR

“Bij zo’n eerste aflevering speelt de gunfactor en nieuwsgierigheid mee”, vult Milko Huijben aan. “Hilvarenbeek is een vrij homogene gemeenschap. Mensen lullen elkaar naar het festival toe. Maar na twee jaar is het nieuwtje er af. Daarom willen we nu ook meer mensen uit Tilburg en omgeving trekken.”

Zuco 103 is een van de publiekstrekkers op Hilverjazz 2019.

Hilverjazz speelt zich af in drie zalen van cc Elckerlyc: de grote Rabobankzaal (capaciteit 450 mensen), de midden Ensemblezaal (100) en de kleine Huiskamerzaal (50). “Zalen met elk een eigen karakter”, specificeert Bartho van Straaten. “En dan is er nog de foyer die bedoeld is voor optredens van dj’s met een live-muzikant. In de middenzaal treden clubbandjes op, in de kleine zaal duootjes, zoals Jeroen van Vliet met Mete Erker en Jef Neve met Teus Nobel. De drie zalen betekenen drie sferen. Daardoor kun je breed programmeren. Mensen die willen dansen kiezen voor de grote zaal, de wat serieuzere jazzliefhebbers voor de andere zalen. We zijn daardoor net North Sea Jazz in het klein”, lacht hij.

De overenthousiaste Milko Huijben wil graag kwijt dat Elckerlyc gebouwd lijkt te zijn voor Hilverjazz. “We kunnen daar, ook door het enthousiasme van de zijde van het cultureel centrum, een topfestival neerzetten, waarbij alles tot in details is geregeld, zelfs het eten. Bartho adviseerde om voor top-eten te zorgen. ‘Dat krijg je terug’, zei hij.” Huijben volgde het advies van Bartho van Straaten zonder aarzeling op, precies zoals hij ook doet wanneer er moet worden geprogrammeerd. “Voor Hilverjazz programmeren is eigenlijk heel simpel”, lacht Van Straaten. “Favoriete nummers in Paradox passen ook in Hilvarenbeek. Ik put uit eigen ervaringen bij Paradox en bij Jazz in Duketown, waar ik ook zes jaar programmeerde. En ik bezoek veel festivals. Er komt zóveel voorbij.”

Ruben Hein leidt het Nationaal Jeugd Jazz Orkest.

Milko Huijben is er van overtuigd dat het Hilverjazz Festival zeker een jaar of 25 meegaat – “als wij dat tenminste nog mogen meemaken.” Maar met alleen de organisatie van een festival redt de stichting het niet, weet hij ook. “In 2020 beginnen we met Jazz for Kids. Wij willen daar scholen bij betrekken. Het idee is zes lessen voor groep zes, samen met Maarten Jense, dirigent van KlarinetNsemble en verbonden aan de Muziekschool Hilvarenbeek. We willen komen tot een middag met ouders, opa’s en oma’s, ooms en tantes, mét de kinderen op de vloer van Elckerlyc. En dan met een bekende Nederlander die iets doet met de kinderen. En op de langere termijn willen we elk kwartaal in alle cafés van Hilvarenbeek op bijvoorbeeld vrijdagavond jazz programmeren.”

RINUS VAN DER HEIJDEN
Foto’s PROMOTIEMATERIAAL HILVERJAZZ

 

HILVERJAZZ FESTIVAL

Cultureel centrum Elckerlyc Hilvarenbeek, 23 november ‘19

INFORMATIE EN PROGRAMMA HILVERJAZZ

Previous

Daniel Herskedal en nog drie fenomenen uit Noorwegen

Next

Ruben Hoeke Band presenteert zijn zesde cd: ‘All Saints’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook