Het festival Stranger Than Paranoia in Tilburg gaat definitief door. Maar: zonder mogelijkheid kaarten te kopen, met gesloten deuren, geen barvoorzieningen en geen live-streams. Dit alles binnen de huidige Covid-19 beperkingen. Waarom dan toch doorgang is de grote vraag.

Organisator en programmeur Paul van Kemenade heeft er een simpel antwoord op: om de gecontracteerde musici, technici en geluidsmensen toch van een inkomen te verzekeren, “met name de zzp’ers.” ‘Zijn’ festival Stranger Than Paranoia stond traditiegetrouw – nu voor de 29e keer – geprogrammeerd in de periode tussen kerstmis en nieuwjaar, maar de niet aflatende terreur van Covid-19 dreigde wederom voor afgelasting. En dat zou dan de derde keer zijn geweest.

“Het zijn compleet bizarre tijden”, zegt de organisator/programmeur, die zelf ook een actief musicus is en als geen ander weet hoe rampzalig de pandemie onder kunstenaars huis houdt. “De mensen zijn óp, ze zijn doodziek van alle verplaatsingen”, zegt hij. “Je kunt wel blijven verplaatsen en misschien nog wel een jaar, of nog erger, twee blijven uitstellen. Ik wil nu dat er zoveel mogelijk doorgaat.”

Stranger Than Paranoia gaat derhalve dóór en nog wel in de avonduren. Zonder publiek, dat dan weer wel. Naar de middag verplaatsen zag Paul van Kemenade niet zitten. “Moet je dan naar een doordeweekse middag gaan, als mensen moeten werken? En dan voor zo’n twintig, dertig mensen spelen? Je moet ze dan ook nog de 1,5-meterregeling opleggen? Dat zie ik helemaal niet zitten. De hele beleving is immers weg.”

Maar dan staan de musici en groepen dus voor niemand te spelen. “Jawel, voor een paar mensen die video- en audio-opnamen maken. Die worden over een paar jaar uitgezonden en uitgebracht onder de titel The Lockdown – Knockdown Sessions 2021. Hoe we dat precies gaan doen, weet ik nog niet, maar ik wil mensen straks wel laten genieten van de muziek die het festival dit jaar biedt.”

Een andere mogelijkheid om liefhebbers toch mee te laten genieten, zou live-stream zijn, maar daar wil Paul van Kemenade niets van weten. “Er is bijna geen publiek meer voor live streams. Halverwege vorig jaar, toen die startten, wel. Toen was er steun vanuit het publiek. Maar nu werkt dat niet meer, evenmin als ‘pay what you want’. Mensen blijven niet streamen. Dus waarom zou je dat doen? Ik laat de muziek liever opnemen om die later mooi afgemixt uit te brengen. Dan bedien je toch je publiek.”

Stranger Than Paranoia is in de loop der maanden al afgeslankt en zou nu nog op twee plekken plaatsvinden: in Paradox in Tilburg (23 en 28 december) en Brebl in Nijmegen (24 december). Voor de Tilburgse avonden geldt het bovenstaande, de drie optredens in Nijmegen zijn vanwege verplichtingen aan het podium, wel verplaatst naar de middag.

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

Het definitieve programma voor Stranger Than Paranoia ziet er nu als volgt uit:

23 december 20.30 uur Paradox Tilburg
Boi Akih Storyteller met Monica Akihary, Niels Brouwer, Sekou Dioubate, Dodó Kis
The Battle of the Hammonds, eerste ontmoeting tussen Folkert Oosterbeek, Carlo de Wijs, Rob Mostert en Arno Krijger

28 december 21.00 uur Paradox Tilburg
Brussels Jazz Orchestra Two Places met Zediam, Monique Harcum, dj Grazzhoppa

24 december 13.30 uur Brebl Nijmegen i.s.m. Jazz in Nijmegen (75 kaarten, zaal open, bar open)
Wolfert Brederode en Joost Lijbaart met Ruins&Remains en het Matangi Quartet
Duo Bram Stadhouders-Teun Creemers
Paul van Kemenade Classic Quintet met Paul van Kemenade, Jeroen van Vliet, Eric van der Westen, Pieter Bast en Louk Boudesteijn.

 

www.strangerthanparanoia.nl

 

Previous

Aterraterr’s duurzaamheid in nieuwe en oude klanken

Next

Blinddoektest met Bram van de Glind

Lees ook