Duurzaamheid, die wil Aterraterr in muziek vangen. Daartoe hebben de twee musici zich verenigd binnen de cd ‘Aterr Aterr’, een negen composities tellend album dat vele grenzen overschrijdt. In elk geval die van verbazing.

Twee mensen zijn het slechts die Aterraterr vormen: blazer Giuseppe Doronzo en percussionist Pino Basile. De eerste komt uit de regio Puglia, in het zuidoosten van Italië en daar draagt de muziek alle kenmerken van mee. Zowel in beider repertoire als in de keuze van hun instrumenten. Het repertoire is een mengeling van Pugliaanse volksmuziek en hun instrumentarium bestaat naast een baritonsaxofoon uit een frame drum (raamtrommel), een ney anban (een Italiaanse doedelzak), een bubbù (een bolvormige fluit uit Puglia), een tamburello (een Italiaanse tamboerijn) en een cupaphon (een drumstel dat wrijvend tot klinken wordt gebracht).

Wat voor muziek zij daarmee maken is verbazingwekkend. De ons veelal onbekende klanken uit de ‘vreemde’ instrumenten worden ingenieus gemengd met vrije improvisaties van zowel Giuseppe Doronzo als Pino Basile. De durf die de beide musici aan de dag leggen om nogal eens zowel melodie als harmonie achter zich te laten, doet denken aan de vrije improvisatoren uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Daarmee wekken zij een opgewekt geluid op, dat op een nauwelijks te verklaren wijze de vrijheid van die improvisaties naturel laat mengen met de aard van de Italiaanse volksmuziek die verborgen onder de oppervlakte meelift. Eeuwenoude muziek in lijn met die van nú.

De 34-jarige Giuseppe Doronzo woont tegenwoordig in Amsterdam, waar hij zich ontpopt als saxofonist en componist. In de eerste hoedanigheid houdt hij zich vooral bezig met de exploratie van de baritonsaxofoon. En met succes: in de compositie Strazzavisazz vouwt hij een aangrijpende solo over gedoseerd percussiewerk van Pino Basile. Die dan op zijn beurt in het daaropvolgende Matematica campestre – ja, inderdaad – mathematisch op zijn trommelarsenaal de inspanningen van Doronzo ‘te lijf gaat’.

De 52-jarige Pino Basile uit Zwitserland beweegt zich in velerlei stijlen: jazz, klassieke- en eigentijdse gecomponeerde muziek, theater- en dansmuziek en zelfs in hedendaagse circusmuziek. Hij houdt zich sinds enkele jaren bezig met de bestudering en verbreiding van Zuid-Italiaanse- en mediterrane slagwerkculturen. Al die invloeden mengen zich bovendien met die van Giuseppe Doronzo, die naast jazz, eigentijdse gecomponeerde- en microtonale maqam muziek – Arabische muziek die geen ritmes kent, maar is opgebouwd uit melodische frases – beoefent.

Op deze Aterr Aterr hoort een enigszins ingevoerde jazzluisteraar zeker elementen uit het verleden terug, zoals in het laatste stuk Bubbustan op de cd, waar de klanken van de aangeblazen bubbù worden versterkt door het stemgeluid van de instrumentalist. Niks nieuws zou je zeggen, maar dit nummer en alle acht voorgaande dompelen je afwisselend in blijken van herkenning en evenzovele keren in getuigenissen van doordacht en hoog-technisch vakmanschap.

En dat mag je duurzaamheid noemen, een begrip dat tegenwoordig aan nogal wat slijtage onderhevig is. Want Aterraterr eert de muziek uit het verleden en gebruikt haar als bouwsteen om zijn blik op het heden een nieuw en eigen gezicht te geven. Met Aterr Aterr zijn deze twee bijzondere uitvoerders daar volledig in geslaagd.

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

ATERRATERR – ATERR ATERR
Tora Records

Giuseppe Doronzo – baritonsaxofoon, ney anban, bubbù
Pino Basile – tamburello, cupaphon, frame drum, bubbù

 

www.giuseppedoronzo.com

www.pinobasile.com

www.torarecords.bandcamp.com

Previous

‘Festive’ monumentaal eerbetoon aan Dick de Graaf

Next

Hoe Stranger Than Paranoia wil je het hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook