Wel eens een muziekinstrument gezien van zeven bij drieëneenhalve meter? Niet? Rep je dan zondagmiddag 29 augustus naar het terras van het Muziekgebouw/Bimhuis in Amsterdam. Want dan wordt er ook nog op gespeeld! Tweemaal zelfs.

De reuzenhoorn van Lux Ex. Foto Peter Zegveld

Het betreffende muziekinstrument is een hoorn van, ja, inderdaad: zeven bij drieëneenhalve meter. Vervaardigd door Peter Zegveld, beeldend kunstenaar en theaterman die al meer onwaarschijnlijke instrumenten heeft uitgedacht. Waar nog muziek uit komt ook! Zijn nieuwste, deze hoorn, wordt deze middag tweemaal bespeeld door Luc Ex, die er zijn compositie Objet Sonore #1 op ten gehore brengt.  De componist gebruikt hiervoor uitsluitend geluiden uit een stad, die tijdens de uitvoering weer opgaan in stadsgeluiden die tot de speelplek doordringen.

Luc Ex vraagt zich al jaren af waar geluid begint en muziek eindigt. Zijn er geluiden waaraan je niet kunt ontkomen, of valt dit wel mee? De stad vormt daarvoor een onuitputtelijke bron volgens de componist, want zij is vol van mooie, lelijke en inspirerende geluiden. Waarmee naar zijn visie – vertaald naar muziek – de luisteraar een soort esthetiek van een metropool krijgt voorgeschoteld.

De hoorn meet zeven bij drieëneenhalve meter. Foto Luc Ex

Zo kan het deze middag gebeuren dat geluiden van een markt, van zich voortbewegende laarsjes, van ronkend stadsverkeer en van pratende en bewegende mensen uit de immense hoorn van Luc Ex zijn te horen. Deze geluidskunstenaar vindt dat ‘de stad’ een rijk podium kan vormen door allerlei onvoorziene geluiden om te smeden tot muziek.

Na Amsterdam zal De Hoorn, zoals we hem maar zullen noemen, vooral te horen zijn op festivals en andere plekken in de openbare ruimte die een dankbaar podium vormen. Dit alles samengebracht in de enorme hoorn van Peter Zegveld. Die op dit terras voor het eerst klinkt, want de première die vorig jaar al had moeten plaatsvinden, werd verstoord door Covid-19.

Het ontwerp van de hoorn door kunstenaar Zegveld. Foto Peter Zegveld

Behalve de hoorn met Objet Sonore #1 is ook rietblazer Ab Baars te horen met een improvisatie en zijn er zogeheten sound effects van Luc Ex. Er zijn twee uitvoeringen en wel om 14.30 en 16.00 uur. De entree is gratis.

REDACTIE

 WWW . LUC EX . NL . OBJET SONORE

Previous

Tien jazzcomponisten mogen een ton gaan verdelen

Next

Jan Rensen pionier bij Tilburgse School jazzmusici

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook