Het is feest in Rotterdam. Dat begint op 30 juni, als een jubileumconcert een feestjaar aankondigt, waarin wordt herdacht dat het New Rotterdam Jazz Orchestra twintig jaar bestaat. Toegegeven, twintig jaar is niet écht een jubileum, 25, 40, 50 wél. Maar wie maalt daar nu om?

Louk Boudesteijn, Rob van de Wouw en Johan Plomp zijn de oprichters van het New Rotterdam Jazz Orchestra. Zij vormen tevens de artistieke staf. Foto Federico Castelli

‘Je kan er niet omheen’ is het gekozen thema waarmee het orkest de grote Rotterdamse festivals gaat aandoen en mensen in de stad opzoekt om speciaal voor dit jubileum opgepoetste kleinoden uit het repertoire voor het voetlicht te brengen. Op het jubileumconcert op 30 juni in LantarenVenster staan ook nieuwe composities op de lessenaars.

Het New Rotterdam Jazz Orchestra (NRJO) stamt uit de havenstad en dat is uit alles af te lezen. Én te horen. De vlijt, kracht, gedrevenheid en levendigheid van Rotterdam zit in de genen van het orkest ingebouwd. Durf mag daar als kenmerkend element ook aan worden toegevoegd, want samenwerkingen met mensen buiten de muziek, zoals Scapino Ballet Rotterdam, acteur Jeroen Spitzenberger en stadsdichter Derek Otte, daar draaien deze zo super gemotiveerde Rotterdammers hun hand niet voor om.

Trombonist Louk Boudesteijn en trompettist Rob van de Wouw waren in 2003 net afgestudeerd aan het Codarts Conservatorium Rotterdam, toen zij moedig besloten een eigen orkest op te richten. Mét arrangeur en bigbandleider Johan Plomp werd een droom snel werkelijkheid. Louk Boudesteijn kijkt met veel genoegen terug: “Een echt jazzorkest bestond er niet in Rotterdam. We wilden iets nieuws, een orkest dat nog niet bestond. Een orkest met een eigen geluid, dat ook eigen composities speelt en op een open en creatieve manier met muziek omgaat. Mijn vader Leendert heeft ons destijds ontzettend geholpen door de taak als manager jarenlang op zich te nemen en hij heeft het orkest echt mede vormgegeven.”

Rob van de Wouw. Foto Tom Beetz

De eerste optredens van het Rotterdam Jazz Orchestra, zoals de naam toen luidde, waren in café Prachtig bij de Erasmusbrug. De gemeente Rotterdam zag het initiatief van de drie durfals wel zitten en verleende al snel subsidie. “Daar waren we erg blij mee”, zegt Louk Boudesteijn, “want een concertante setting is wat we wilden.” Ook De Doelen raakte enthousiast, waardoor het orkest de gelegenheid kreeg daar een vaste concertserie in te richten. Waarop ook de Stichting Jazz International Rotterdam en LantarenVenster van zich lieten horen. De grondvesten van het Rotterdam Jazz Orchestra waren daardoor inmiddels in beton gegoten.

De durf en het concept dat de drie oprichters vanaf het begin voor ogen hadden, maakte in 2012 een doorstart noodzakelijk. De betiteling ‘bigband’ dekte volgens het trio de lading niet meer, omdat meer collectieve muzikale inbreng van de leden en een vrijere aanpak in concept en totaalgeluid van het orkest één groot samenwerkend geheel maakten. Het orkest werd uitgebreid naar dertien mensen en kreeg een nieuwe naam: New Rotterdam Jazz Orchestra. En daarmee is het concert klaar voor een nieuwe – en voor Nederland nieuwe werkwijze – die is vastgelegd in het Artistieke Beleidsplan 2020-2024: gaan voor het nieuwe en uitdagende in muziek. Maar ook de traditie een woordje mee laten spreken. Nieuwe én ervaren makers kansen geven, waarbij improvisatie een van de leidende factoren is. Daarnaast ervaring en kennis overdragen en aan jongere generaties vooral ook het innovatieve karakter van het New Rotterdam Jazz Orchestra overdragen.

Louk Boudesteijn. Foto Gemma Kessels

En dit alles onder de vlag van de noemer JAZZ. De artistieke visie zegt het luid en duidelijk en is toegespitst op die zo bijzondere stad Rotterdam: ‘Jazz heeft een groove, de groove van een grote kosmopolitische stad. Jazz is op een persoonlijke, spontane en betekenisvolle mannier invulling geven aan wat er leeft in de maatschappij. Jazz is vanuit zijn traditie maatschappelijk betrokken’.

De bezetting van het New Rotterdam Jazz Orchestra ziet er anno 2023 als volgt uit: Jan van Duikeren – trompet, Rob van de Wouw – trompet, Louk Boudesteijn – trombone, Frans Cornelissen – tuba, Romain Bly – hoorn, Bart Wirtz – altsaxofoon en fluit, Cyrille Oswald – tenorsaxofoon en fluit, Miguel Boelens – alt- en tenorsaxofoon, Nils van Haften – baritonsaxofoon en basklarinet, Jelle Roozenburg – gitaar, Simone Botasso – organetto, Johan Plomp – contrabas, Mark Schilders – slagwerk.

RINUS VAN DER HEIJDEN

De compilatiefoto bovenaan dit artikel is van Peter van Breukelen.

www.nrjo.nl

Previous

Roefie Hueting: pionier oude-stijljazz én grondlegger milieu-economie

Next

Teus Nobel (rondetijd 6.39,34)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook