Gewoon in de achtertuin van een rijtjeswoning in Tilburg. Daar is een fraai bijgebouw neergezet, waar de Tilburger Walter Stadhouders al vanaf 1987 zijn gelijknamige gitaarstudio heeft ingericht. En waar hij in 2013 een bijzonder initiatief ontplooide: De NooTstop Sessies. Ze gaan nu het derde seizoen in en dat betekent pakweg elke zes weken een verrassende ontmoeting met musici van allerlei pluimage. Op donderdag 17 september komt het Montenegrin Guitar Duo de ‘Engelse Suites’ van Bach uitvoeren.

Klassiek dus, die NooTstop Sessies? Zeker niet. Want Walter Stadhouders is al van jongsaf jazzliefhebber en dat komt duidelijk tot uiting in de programmering van de NooTstop Sessies. Bovendien is hij de vader van Bram en Jasper, twee gitaristen die als een komeet door het landschap van de improvisatie- en hedendaagse gecomponeerde muziek zijn geschoten en er hun naam stevig in hebben verankerd.

De lijst van gasten die in de voorbije twee seizoenen zijn uitgenodigd is eindeloos. Enkele namen: Maarten van der Grinten, Ed Verhoeff, Jacq Palinckx, Harmen Fraanje, Wolfert Brederode, Anton Goudsmit, Aron Raams, Eric van der Westen, Reinier Baas, Ben van Gelder, Joris Roelofs, Aart Strootman, María Marín (Spanje), Jeroen van Vliet, Oene van Geel, Martijn van Iterson, Wolter Wierbos en (uiteraard) Jasper en Bram Stadhouders. Allemaal visitekaartjes voor de diversiteit van het bijzondere initiatief dat NooTstop Sessies heet.

De sessies worden verzorgd in de ruimte waar Walter Stadhouders zijn gitaarlessen geeft. De ruimte is beperkt. Per concert kunnen er slechts 22 mensen een plekje vinden. Voor de liefhebbers is het daarom noodzaak op tijd te reserveren. De concerten zijn intiem en bijna familiair te noemen, omdat de toeschouwers de musici zowat kunnen aanraken. De sfeer is daardoor gemoedelijk en altijd informeel. En uitwisselend van aard, want worden de meeste van de bezoekers gedreven door nieuwsgierigheid, voor de musici geldt dat evenzo: hoe zal het zijn om in zo’n huiskamersfeer met die of die een concert te geven?

Het bijzondere van de NooTstop Sessies is, dat hierin vele stijlen voorbij komen. Dat beseft ook de initiatiefnemer. “Omdat ik lesgeef, krijg ik mensen gemakkelijker naar een concert waar ze niet heen zouden gaan. Soms kost dat overredingskracht, bijvoorbeeld als iemand zegt: ik hou niet van jazz. Maar dan zien ze Jacq Palinckx en concluderen: ‘We wisten niet dat je met een mes gitaar kunt spelen. Helemaal te gek.”

LAAGDREMPELIG

De veelheid aan muziekstijlen wordt op een laagdrempelige manier aan muziekliefhebbers gepresenteerd. En wat de uitvoerders betreft: zowel grote namen als aankomende musici krijgen een uniek podium aangeboden, dat de mogelijkheid biedt te experimenteren. Met bijvoorbeeld ‘onmogelijke’ bezettingen of op het oog niet bij elkaar passend repertoire.

Walter Stadhouders, die dit initiatief is gestart vanuit ideologisch oogpunt en niet om er geld mee te verdienen – er wordt voor de musici met de pet rondgegaan – heeft een treffend (voorlopig) progamma voor de komende zes maanden samengesteld. Op donderdag 17 september opent het Montenegrin Guitarduo de serie concerten. De gitaristen Goran Krivoparic en Danijel Cerovic spelen de Engelse Suites – die Johann Sebastian Bach oorspronkelijk componeerde voor klavecimbel – hier in een bewerking voor twee gitaren. De interpretatie van de zes Bach-suites van deze twee gitaristen uit Montenegro, wordt op termijn op cd uitgebracht op het Naxos-label.

De andere concerten in de serie NooTstop Sessies zijn: 1 november Marzio Scholten (gitaar) en Mark Haanstra (basgitaar), drummer nog niet bekend. 13 december Sanne Rambags (zang), Bram Stadhouders (gitaar en laptop) en Joost Lijbaart (slagwerk). 17 januari Tim Langedijk Trio. 14 februari Anne Chris (zang) en Mateusz Pulawski (gitaar). 24 april Enno Voorhorst (klassieke gitaar).

De NooTstop Sessies vinden plaats aan de Bokhamerstraat 8 in Tilburg. Reserveren tel. 06-49864558 of gitaarstudio@gmail.com

RINUS VAN DER HEIJDEN

Previous

Jazzportretten gedrenkt in weldadige chaos

Next

Spotify Playlist Wolter Wierbos

Lees ook