Op de voorpagina van het programmaboekje staan naast de vermelding ‘3 t/m 13 november’ als aandachttrekkers de namen vermeld van Eefje de Visser, Bryce Dessner, Joey Roukens, Michel van der Aa, Dhafer Youssef, Remy van Kesteren en – klein afgedrukt – Jameszoo, Amsterdam Sinfonietta en Silbersee. Een jazzliefhebber moet even speuren naar namen die in zijn straatje passen en dat is nu net de bedoeling van het al zolang spraakmakende festival dat November Music heet en dit jaar voor de dertigste keer in ‘s-Hertogenbosch wordt georganiseerd.

Alejandra Cardenas Pacheco alias Ale Hop is een van de gasten van het programma-onderdeel FAQ Festival voor elektronische muziek.

En altijd kraaien de organisatoren van November Music hun credo luidkeels uit: ‘Muziek VAN NU door de makers VAN NU’. Waarbij het fenomeen muziek breed moet worden opgevat, want het elfdaagse festival brengt naast jazz eigentijdse modern gecomponeerde muziek, wereldmuziek, muziektheater, pop, installaties en – en nu citeren we even de organisatie – ‘genres die jezelf nog niet voor mogelijk hield’.

November Music 2022 telt vijftig premières door makers uit binnen- en buitenland, eenentwintig compositieopdrachten en ruim honderd concerten. Harpist Remy van Kesteren is artist-in-residence en het festival telt met de namen van Bryce Dessner, Jürg Frey en Joey Roukens drie festivalcomponisten. De laatste tekent voor het traditioneel elk jaar opgevoerde Bosch Requiem, dat behalve in Den Bosch ook in Amsterdam en Enschede een opvoering krijgt. Bovendien zijn er twee ensembles in focus: Silbersee en Ensemble Lucilin.

Het Indonesische gamelanensemble Kyai Fatahillah werkt samen met kamermuziekensemble Black Pencil dat oosterse en westerse klanken en elektronica vermengt.

Op het vlak van jazz, world en pop wordt Afrikaanse muziek in de schijnwerpers geplaatst. Bijzonder is de komst van de Tunesische ud-spelers Dhafer Youssef en Anouar Brahem. Tijdens November Music 2022 geeft Youssef het allerlaatste concert met zijn groep Sounds of Mirrors. Het concert stond eerder aangekondigd als een trio-optreden, maar vanwege de bijzondere aanleiding is nu ook de Noorse ECM-gitarist Eivind Aarset van de partij.

Ud-speler Driss el Maloumi maakt deel uit van 3MA, dat optreedt met Metropole Orkest Strings, terwijl de Syrische ud-speler Nawras Alkaky als speciale gast optreedt bij de compositieopdracht van Tijn Wybenga. Deze schreef voor zijn vaste groep AM.OK nieuw werk. Trio Da Kali uit Mali werkt samen met het North Sea String Quartet. Componist des Vaderlands Martin Fondse treedt meerdere malen op met zijn Dreamhouse Quartet. Remy van Kesteren pakt het groots aan in diverse samenwerkingen met onder meer Marcel Veenendaal (Di-Rect), Luwten, ZO! Gospel Choir en Martin Fondse. Ook zangeres Eefje de Visser, elektronicapionier Jameszoo en Metropole Strings geven acte de presence.

Remy van Kesteren is artist-in-residence.

De Belgische actrice en zangeres Lisa Verbelen treedt op met jazztoetsenist Hendrik Lasure, een duo dat een eigen sound met aanstekelijke beats en bezwerende zanglijnen voortbrengt. Dat laatste geldt ook voor zangeres Lucia Cadotsch. Met haar Science Fiction Orchestra voorziet ze catchy pop van een jazzy randje.

Componiste Corrie van Binsbergen verzorgt een van de ruim vijftig premières. Zij zette gedichten van de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog op muziek. Een Huid van Klank wordt uitgevoerd door ensemble Asko|Schönberg, het jazztrio van de Zuid-Afrikaanse gitarist Vuma Levin en popzangeres Beatrice van der Poel. Trombonist Jörgen van Rijen presenteert een eigen project met nieuwe composities en visuals. En altsaxofonist Steve Coleman voert met het Amstel Quartet zijn nieuwste compositie ws nh djdj (Was Ankh Djed), Inspired by Von Freeman uit. Kamermuziekensemble Black Pencil vermengt oosterse en westerse klanken en elektronica samen met het Indonesische gamelanensemble Kyai Fatahillah.

Eefje de Visser omschrijft haar muziek als ‘een trage trip, een romantisering van de werkelijkheid, pijnlijke ervaringen gemixt met warmte.’

Zoals het een festival voor vooruitstrevende muziek betaamt, is er veel aandacht voor nieuw en jong talent onder wie Rick van Veldhuizen, Elise ’t Hart, Genevieve Murphy, Jan-Peter de Graaff, Aart Strootman, Merijn Bisschops. Verder zijn er premières van onder meer Michel van de Aa, Kate Moore, Rob Zuidam, Willem Boogman, Seung-Won Oh en Peter Adriaansz en van buiten Nederland Philip Venables, Bryce Dessner en Alberto Posadas.

Tijdens November Music wordt eenmalig in Nederland de moderne opera Einstein on the Beach van Philip Glass voor het voetlicht gebracht. Ditmaal uitgevoerd door Suzanne Vega, Ictus en Collegium Vocale. Het betreft een concertante versie in informele setting.

Anouar Brahem is een van de vaandeldragers van de ud-musici die optreden tijdens November Music. Foto Marco Borggreve

November Music opent voor de tweede maal met het FAQ Festival voor elektronische muziek. Van 3 tot en met 5 november zijn er optredens van Stephen O’Malley, Kali Malone, Tristan Perich, Beatrice Dillon, Russell Haswell, Keith Fullerton Whitman, Alejandra Cárdenas Pacheco, beter bekend als Ale Hop en Terrence Dixon; terwijl op vrijdag 11 november voor de vierde keer de New Music Conference plaatsvindt in samenwerking met BUMA Cultuur.

Dhafer Youssef geeft tijdens November Music 2022 zijn allerlaatste concert met zijn groep Sounds of Mirrors.

Ook tijdens de MuziekRoute op zondagmiddag 6 november zijn er tal van jonge, avontuurlijke bands te beleven. De Nederlandse drummer en zanger Jimmie Hueting treedt op met zijn elektrojazzpopgroep Jo Goes HuntingOrchestra. Daarnaast zijn er concerten van de Mexicaanse bassist Fuensanta, de Belgische contrabassiste  Anneleen Boehme met haar kamerjazzgroep Grand Picture Palace, Sanne Sanne van zangeres Sanne Huijbregts en accordeonist Rik Cornelissen met onder meer pianist Jeroen van Vliet.

RINUS VAN DER HEIJDEN
Foto’s ORGANISATIE NOVEMBER MUSIC

www.novembermusic.net

Previous

Warelis c.s.: instemming vanuit de jazzhemel

Next

Festival So What’s Next? met jazz, jazz en nog eens jazz!

Lees ook