Het klimaat is ín. Niet in de betekenis van er profijt uit trekken, maar het tegenovergestelde: je er zorgen over maken. Wie dat in ernstige mate doet is violist Oene van Geel. Hij gaat met twee andere musici, Merlijn Twaalfhoven en Lucas Dols, het klimaat ‘te lijf’ tijdens de landelijke klimaatstaking op vrijdag 27 september in Den Haag.

Oene van Geels boodschap is helder en uiterst ter zake doend: “We hebben ons aangesloten bij de Klimaatstaking op 27 september om jongeren die zich bekommeren om het milieu te ondersteunen. Wij willen hen door onze solidariteit een toekomst gunnen. Daarom is het belangrijk dat we ons allen bij de grote maatschappelijke stromingen aansluiten en het is te gek – in de dubbele zin van het woord – dat jongeren daarin het voortouw nemen.”

Oene van Geel is initiatiefnemer van Musicians for Future.
Oene van Geel is initiatiefnemer van Musicians for Future. Foto Gemma Kessels | JazzNu.com

Oene van Geel, Merlijn Twaalfhoven en Lucas Dols doen dat op een wijze die het dichtst bij hen staat: met muziek. Als komende vrijdag 27 september om 13.00 uur op de Koekamp in Den Haag de Klimaatstaking van start gaat, verzamelen zich rond de honderd professionele musici rond het podium. Zij zijn afkomstig uit de jazz, uit symfonieorkesten, uit de hoek van popmuziek, uit de wereld van slagwerkers en koren. “Wij gaan dan tussen de tien en vijftien minuten spelen”, legt Oene van Geel uit. “Ik sta op een soort bolderkar en dirigeer het geheel. Er wordt muziek gespeeld die onder meer is gearrangeerd door Philipp Rüttgers en Martin Fondse. Alle honderd musici doen mee voor nul euro.”

BOSSEN IN BRAND

Musicians for Future is de titel van het project, waarmee Oene van Geel al sinds eind augustus vrijwel fulltime bezig is. “We hebben nu een team van tien mensen. Het idee voor deze muzikale bijdrage komt van mij. Voor de zomer las ik in kranten en zag ik in filmpjes hoe het klimaat achteruit gaat: bossen gaan in brand, insecten sterven uit, plastic in de natuur wordt een enorm probleem. Ik dacht: daar wil ik iets mee doen. Dat idee werd nog sterker toen ik met mijn jongste zoon in Amsterdam een andere manifestatie bijwoonde. Toen dacht ik: hier kunnen we iets mee optillen. Net als al die jonge mensen die zich in het voorjaar bezig hielden met het milieu, moeten wij ouderen nu ook iets doen.”

Lucas Dols werkt niet alleen als contrabassist, ook in vluchtelingenkampen om mensen met muziek hoop en levensvreugde te geven.
Lucas Dols werkt niet alleen als contrabassist, ook in vluchtelingenkampen om mensen met muziek hoop en levensvreugde te geven. © Lucas Dols

Oene van Geel belde componist Merlijn Twaalfhoven en Lucas Dols. De laatste is contrabassist, maar hij heeft met zijn muzikale project Sounds of Change ook gewerkt in vluchtelingenkampen, onder meer in Libanon. Twaalfhoven en Dols haakten onmiddellijk aan bij Van Geel. Het idee voor Musicians for Future was geboren en kreeg vorm toen Oene van Geel zijn netwerk ging aanspreken. In no time hadden zich zo’n honderd musici aangemeld. Zij zorgen ervoor dat de Klimaatstaking van muziek wordt voorzien, onder meer door orkestrale arrangementen van de protestliederen Wat is de prijs? van flamencozangeres Erminia Fernández Córdoba, Do It Now en Who’s Gonna Stand Up.

LIVE AID

“Vanuit de groeiende behoefte om iets te gaan doen tegen de klimaatcrisis, hebben we een ander geluid gearrangeerd, als toevoeging aan de protestsongs. Met de nog steeds groeiende groep musici die zich bij ons aansluiten willen we, met eenzelfde energie als destijds bij Live Aid, de klimaatcrisis onder de aandacht brengen. We willen bijdragen aan een groter besef voor hoe waardevol het is dat wij op een planeet leven met zo’n rijkdom aan natuur en hoe wij die rijkdom te grabbel gooien en de enorme risico’s die we daarmee lopen. We doen dit niet zozeer voor onszelf maar vooral voor de kinderen die nu leven. En de toekomstige generaties.”

Merlijn Twaalfhoven sloot zich onmiddellijk aan bij de ideeën van Oene van Geel.
Merlijn Twaalfhoven sloot zich onmiddellijk aan bij de ideeën van Oene van Geel. © Merlijn Twaalfhoven

Op 27 september wordt in Nederland en vele andere landen gestaakt om deel te kunnen nemen aan de eerste internationale Klimaatstaking. Dit is een vervolg op de succesvolle jongerenstakingen van voor de zomer, waarvan de 16-jarige Gretha Thunberg uit Zweden het boegbeeld is geworden. Tussen 20 en 27 september wordt wereldwijd massaal gestaakt. Naar verwachting word dit de grootste klimaatmobilisatie ooit en zullen in 138 landen 4500 acties en stakingen plaatsvinden. Zesduizend websites gaan op zwart uit solidariteit met de klimaatstakers. De wereldwijde klimaatactieweek vindt plaats rondom de UN Climate Summit op 23 september in New York, waar wereldleiders samenkomen in een poging het Parijse klimaatakkoord ten uitvoer te brengen.

BREDE COALITIE

De Klimaatstaking wordt in Nederland georganiseerd door een brede coalitie van organisaties waaronder Fridays For Future Nederland, Earth Strike Nederland, Code Rood, Fossielvrij NL en Teachers for Climate NL. Volgens de organisatoren is de staking onderdeel van een van de grootste internationale klimaatmobilisaties uit de geschiedenis: er wordt op alle continenten gestaakt voor een leefbare en rechtvaardige wereld voor iedereen, nu en in de toekomst.

Wat die toekomst brengt, weet Oene van Geel nog niet. “Het is niet zo dat we nu een evenement organiseren en daarna zeggen: nu is het klaar.    Het is allemaal nog zo vers, ik weet niet hoe een vervolg er uit gaat zien. Merlijn, Lucas en ik voelen een constructieve energie, wij staan voor wat wij bijzonder vinden. Het leuke is dat we niet hoeven te leuren, iedereen die meedoet voelt de noodzaak.”

Aan het einde van ons gesprek meldt Oene van Geel dat hij nu naar de Treinreiswinkel gaat. “Ik ga binnenkort spelen in Zweden en Rusland. Eens kijken hoe dat in plaats van met het vliegtuig, met de trein kan.”

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

WWW.KLIMAATSTAKING.NL

 

MERLIJN TWAALFHOVEN

 

LUCAS DOLS

 

OENE VAN GEEL

Previous

Enemy spartelt en verdrinkt in academisch gefröbel

Next

Sunday Afternoon Jazz van start in TivoliVredenburg

Lees ook