Je zou het bijna een doorstart kunnen noemen, nu On the Roof een nieuwe tiendelige serie Zomerconcerten is gestart. Na twee herdenkingsconcerten vorig jaar, is On the Roof weer volledig terug, daar op dat dak in Amsterdam-Noord. En komen liefhebbers van vooral jazz, maar ook zij die op zoek zijn naar muzikale verrassingen, weer volop aan hun trekken.

Vernon Chatlein komt naar On the Roof met zijn project Chatlein i Su Zumbi, waarin hij jazz verbindt met de Curaçaose mysterieuze stijl Muzik di Zumbi. Foto organisatie On the Roof

De herdenkingsconcerten hadden te maken met het overlijden van Felix Hildenbrand in 2023, vanaf 2010 programmeur en initiator van dat jaarlijkse zo bijzondere evenement. Felix Hildenbrand koos als concertlocatie het dak van een bedrijfspand aan de Johan van Hasseltweg in Amsterdam. Na zijn overlijden zijn er drie programmeurs aangetreden: Achim Heine, Nawras Altaky en Femke Smit. De laatste wil graag uit de doeken doen hoe On the Roof zichzelf weer heeft opgericht.

“Waar was Felix naar op zoek? Wij hebben geprobeerd zijn lijn voort te zetten”, schetst Femke Smit. “We hebben gekeken naar de line-ups van voorgaande jaren en zijn op zoek gegaan naar elementen die experiment in zich dragen, zinnenprikkelend en verrassend zijn. En daarbij gekeken maar minder gevestigde namen. We zijn met zijn drieën bij elkaar gaan zitten, hebben op een rijtje gezet wie bij ons een podium verdienen of hebben gekeken naar artiesten die wij heel inspirerend vinden. De verbindende factor is jazz; klassiek en wereldmuziek zijn de gemene deler.”

Daarbij werd het hoofd niet gebogen naar de smaak van het publiek en ook niet naar die van de drie programmeurs zelf. “Wij zijn alle drie verschillend. Ik kom uit de wereld van Braziliaanse muziek, Achim meer uit die van jazz en Nawras uit Arabische muziek. Die invloeden zijn in de programmering voor dit jaar meegenomen. We stelden niet voorop dat het leuk zou worden, wel verrassend; deze ervaring hebben de bezoekers nog niet gehad.”

Een echte zoektocht om het programma voor deze dertiende editie rond te krijgen, is het volgens Femke Smit zeker niet geworden. “Er zijn zo ongelooflijk veel getalenteerde musici in Nederland. We hebben moeten kiezen, tegen sommigen moeten zeggen dat ze volgend jaar wellicht aan de beurt komen. Als musici worden uitgenodigd, zijn ze erg enthousiast. Vaak is het zo dat ze hier, op deze prachtige plek, al lang hadden willen spelen; in dat soort oranje-rode mandje, van waaruit je over de hele stad kunt uitkijken. Met publiek dat zo muziekminnend is. Ik heb hier zelf als zangeres een paar keer gespeeld en doe dit ook dit jaar weer en telkens leverde dat bijzondere ervaringen op.”

Alice Leggett is een van de jonge makers van het programma-onderdeel Young Creators. De Amsterdamse presenteert haar eigen kwartet. Foto organisatie On the Roof

Voor dit jaar zijn nogal wat jonge talenten uit Amsterdam-Noord uitgenodigd. Buitenlandse musici komen aan bod als ze binnen het concept van On the Roof vallen. Daarvoor wordt geen contact met andere podia gezocht. Het openingsconcert op 7 juni trok volle bak, of dat met de volgende concerten ook zal lukken, blijft natuurlijk de vraag. “Voor ons is deze editie de eerste keer dat we programmeren. De ticketverkoop loopt goed. We hebben gelukkig een ontzettend trouw publiek dat redeneert: On the Roof is altijd goed. Het koopt blind een kaartje. We willen dat mensen met een open blik naar ons komen.” 

Familieconcerten zijn onderdeel van de zomercyclus, die telkens van begin juni tot half september wordt georganiseerd. Dit jaar zijn er drie. Eén met Zuco103, een met Here and Now & Sinan en een met Cacha Mundinho. Femke Smit vertelt er enthousiast over. “Bij de familieconcerten worden vaak musici uitgenodigd, die bijna nooit voor kinderen spelen. Ze verrassen het publiek, ons en ook zichzelf.”

Een ander onderdeel is Young Creators. “Dit jaar komen er veel Amsterdammers. Dat is overigens geen vereiste. Wél dat deze musici nog niet zo lang geleden hun carrière zijn begonnen en nu significante stappen aan het maken zijn. Die concerten worden vastgelegd, een mooie toevoeging voor hun verdere loopbaan. Felix is er twee jaar geleden mee begonnen, wij zetten het op kleinere schaal door. We moeten er immers onze weg nog in zoeken. Meerdere jaren is er een project geweest voor jonge makers, die in het verleden leuke dingen hebben gedaan. Jonge musici kregen hiermee een duwtje in de rug.”

Femke Smit, tevens programmeur van On the Roof, treedt dit jaar op met Mike del Ferro. Foto organisatie On the Roof

On the Roof is een kleine organisatie die – dat heeft het verleden bewezen – tot grootse daden in staat is. Zij bestaat uit de drie programmeurs, de eigenaar van het pand waar de concerten plaatsvinden en die nauw bij de uitvoeringen is betrokken en een handvol vrijwilligers, plus een stichtingsbestuur van vier personen. In totaal zijn er zo’n vijftien ‘doeners’ bij On the Roof betrokken. En het geld, uiteraard een altijd terug kerende factor? Femke Smit spreekt haar waardering uit over een aantal fondsen dat vorig jaar bij de ingekorte editie toezegde dat het On the Roof “graag wil ondersteunen. Het is heel bijzonder dat fondsen gepassioneerd zijn. Alle fondsen waar we subsidie aanvroegen, hebben die gehonoreerd. Andere inkomsten komen van liefhebbers.”

Wat de dertiende editie brengt? Een kleine greep: van Afro-elektronisch tot jazz, en van Curaçaose traditie tot klassiek, met namen zoals Reijseger/Fraanje/Sylla, Twitching Eye Trio, Femke Smit & Mike del Ferro, Yoràn Vroom en Vernon Chatlein. De reeks wordt op 13 september afgesloten met twee projecten van kemençe-virtuoos Emine Bostancı die de culturele werelden van Oost en West samenbrengen.

RINUS VAN DER HEIJDEN

www.on-the-roof.com

Previous

Avishai Cohen: “Door de oorlog in het Midden-Oosten kan ik nauwelijks adem halen”

Next

Een intrigerend improvisatiereisje naar Tibet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook