Muziek bij kaarslicht. Daarom ging het concert van het Yuri Honing Acoustic Quartet ook de boeken in als Kaarslichtconcert. Het kon niet anders, omdat de Portugese Synagoge in Amsterdam geen elektriciteit heeft. Maar ook geen verwarming. En dan is het bij vijf graden boven nul niet zo heel gezellig toeven. Toch zat de synagoge vol. Fotografe Ranjani Nirosha kreeg onder deze omstandigheden wel de gelegenheid niet alledaagse plaatjes te schieten.

Het profiel van Yuri Honing bij kaarslicht.

Emile Schrijver is algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier, waarvan de Portugese Synagoge deel uitmaakt. Hij is niet alleen directeur, maar ook een enorme fan van twee jazzmusici: de tenorsaxofonisten James Carter en Yuri Honing. De laatste speelt elk jaar wel een keer in de synagoge. “Ik sta op goede voet met de joodse gemeenschap in Amsterdam en ben goed bevriend met Emile Schrijver”, zegt Yuri Honing.

Yuri Honing, Joost Lijbaart en Tijs Klaassen tijdens hun concert in een volle Portugese Synagoge.

De tenorsaxofonist wordt vaak uitgenodigd om te spelen, bijvoorbeeld bij de Nationale Dodenherdenking, maar ook tijdens een expositie over Amy Winehouse. “De laatste echte jazzzangeres”, zegt Yuri Honing heel beslist. “Ik speelde tijdens de opening een Winehouse-stuk: Fuck Me Pumps”, lacht hij.

De 23-jarige Tijs Klaassen is pas afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam.

Het Kaarslichtconcert was nieuw voor het Yuri Honing Acoustic Quartet. De contrabassist deze avond overigens ook. De pas 23-jarige Tijs Klaassen verving het vaste bandlid Gulli Gudmundson. “Hij vervangt Gulli wel vaker. Ik vind het leuk om met jong talent te spelen”, verklaart bandleider Honing.

Het kwartet vertolkte bij het licht van honderden kaarsen grotendeels werk van het album Goldbrun, maar ook twee stukken van Desire plus een nieuw werk, dat volgend jaar te horen is op de dan uit te komen cd. De concertruimte was met tweehonderd bezoekers vol en al was het te koud voor een behaaglijk concertgevoel, het publiek maalde er niet om.

Een van de ramen van de Portugese Synagoge laat het laatste daglicht door.

De band die Yuri Honing heeft met de joodse gemeenschap in Amsterdam maakt dat hij elk jaar wel wordt terug gevraagd voor optredens. “Ik ben daardoor in de gelegenheid favoriete musici uit te nodigen.” Maar zijn verbintenis met het Joods Cultureel Kwartier, waar naast de Portugese Synagoge ook het Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum onder vallen, heeft hem ook een groot nadeel berokkend. “Mijn concert in Eilat, zes jaar geleden, heeft mij al mijn werk gekost in het Midden-Oosten”, blikt Yuri Honing terug.

Yuri Honing heeft een goede band met de joodse gemeenschap in Amsterdam.

De tenor- en sopraansaxofonist trad tot 2013 vaak op in landen als Syrië, Libanon, Egypte en Iran. Nadat hij weigerde om zijn concert op het festival Red Sea Jazz te annuleren, kwam hij zowel nationaal als internationaal onder vuur te liggen. De internationale gemeenschap heeft hem naar eigen zeggen, nadien faliekant de rug toegekeerd.

RINUS VAN DER HEIJDEN
Foto’s RANJANI NIROSHA

Yuri Honing Acoustic Quartet – Kaarslichtconcert
Portugese Synagoge Amsterdam, 11 april ’19

Yuri Honing – tenor- en sopraansaxofoon
Wolfert Brederode – piano
Tijs Klaassen – contrabas
Joost Lijbaart – slagwerk

 

www.jck.nl

Previous

Paul Acket Award voor gitarist Julian Lage

Next

Laurent David en David Linx van solo naar duo in Luik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook