Ingeklemd tussen een trompet en een harp wordt de luisteraar het album EK IS EIK voorgelegd. De trompet is er alleen voor het openings- en slotstuk, de harp daarentegen speelt een prominente rol op deze cd. Bespeelster Anne Vanschothorst schreef elf stukken voor EK IS EIK (Ik ben een eik), die zich afspelen op het diffuse terrein van minimal-music, ambient en jazzimprovisatie.

De harp spreidt zich uit boven alle muziek, maar Anne Vanschothorst, geboren in Emmen, heeft zich ook verzekerd van de medewerking van een viola da gamba, elektronica zoals samples en effecten, percussie en basgitaar. De cd ademt in de volle breedte een meditatieve sfeer, die wordt versterkt door de bedoeling achter het album. De componiste heeft zich het lot van bomen aangetrokken, gekapte bomen, maar ook díe welke nog overeind staan én de exemplaren die kunnen denken. Voor dat laatste is de tekst van het gedicht Thinking Tree van Daniëlle Danker op het cd-hoesje afgedrukt.

Met dit alles zou je kunnen vermoeden dat het stempel ‘zweverig’ hier erg op zijn plaats is. Misschien is dat ook zo; ruim vijftig minuten deze muziek beluisteren doet je verlangen naar enige actie. Maar die blijft uit, want alles is verpakt in micro-organismen. Kleine, gedetailleerde accenten, kundig opeengestapeld en verdeeld tussen het zo diverse instrumentarium. Minimale muziek derhalve, die bijvoorbeeld heel treffend tot uiting komt in de compositie Let Her Go, waarvan de sfeer rechtstreeks refereert aan de filmmuziek van The Hours van Philip Glass.

De manier waarop de cd tot stand is gekomen, mag ook apart worden genoemd. Anne Vanschothorst speelde alle elf eigen nummers in en liet de musici Saskia Laroo, Ernst Stolz, Arthur Bont, Thijs de Melker en Bob van Luijt nadien hun eigen inbreng eroverheen spelen. Vervolgens samplede de componiste de muziek en bracht die in een nieuwe vorm bijeen. Het resultaat mag er zijn: klassiek en jazz stomen gezusterlijk samen op. De klassieke invalshoek wordt versterkt door de viola da gamba, die van de jazz door de vrijheid die de musici nemen om een afwijkend product af te leveren. Ek is Eik is daardoor veel meer dan de veroordeling ‘Het is nogal zweverig’.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Anne Vanschothorst – Ek Is Eik
Big Round Records

Anne Vanschothorst harp
Saskia Laroo trompet
Ernst Stolz viola da gamba
Arthur Bont percussie
Thijs de Melker basgitaar
Bob van Luijt basgitaar en elektronica

Previous

Buma Boy Edgarprijs voor Jeroen van Vliet

Next

Kaarsrecht overeind onder geweld piano, Fender, Moog en Hammond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook