Pianist, componist, producer en arrangeur staat er achter de naam van Frans Heemskerk. Alle eigenschappen die deze aanduidingen behoeven, komen samen op zijn cd die hij de titel PERSONA heeft meegegeven. Een niet mis te verstane bedoeling zit daar achter: Heemskerk wil zijn persoonlijke visie op muziek laten horen.

FRANS-HEEMSKERK-personaDaar is op Persona volop sprake van. Het zijn vooral de klankkleuren die hier prevaleren en dat moet een bewuste keuze zijn geweest. Anders had Frans Heemskerk niet én de piano én de Fender Rhodes én de Moogsynthesizer én het Hammondorgel meegesjouwd naar de WedgeView Studio’s, waar Persona is opgenomen.

Voor zijn tien eigen stukken op deze cd – zijn eerste onder eigen naam – zet Leidenaar Frans Heemskerk zich uiteraard volledig in. Hetzelfde geldt voor zijn begeleiders Jeroen Vierdag op basgitaar en Jeroen Zange op slagwerk. De bassist buit het ronde geluid van zijn instrument tot in verste verten uit, waarmee hij effectief aansluit bij het zwaar op de tel spelend slagwerk van Jeroen Zange. Dat geldt uiteraard vooral in de mediumstukken; waar het wat langzamer gaat scharen bas en drums zich wat bescheidener op achter de muzikale leider.

Frans Heemskerk komt uit de wereld van jazz, pop, theatermuziek en musical (onder andere als muzikaal leider bij Joop van den Ende Theaterproducties). Muziek uit al die hoeken en gaten heeft zijn muzikale concept vormgegeven en daarmee bereikt hij een groter publiek dan waneer hij alleen maar op jazzliefhebbers zou hebben gerekend.

Dat grotere publiek zal voornamelijk afkomen op de heftige combinatie van piano, Fender, Moog en Hammond. Maar het krijgt ongevraagd ook mee wat jazz méér kan betekenen dan gemakkelijk in het gehoor liggende deuntjes. En dat dankt het dan met name aan de aanwezigheid van Jeroen Vierdag.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Frans Heemskerk – Persona
Eigen beheer

Frans Heemskerk piano, Fender Rhodes, Hammondorgel, Moogsynthesizer
Jeroen Vierdag bas
Jeroen Zange slagwerk
Zosja El Rhazi zang

Previous

Anne Vanschothorsts ode aan bomen en mooie muziek

Next

Argentinië en jazz zijn samen Antimufa

Lees ook