Vanaf het eerste moment weet je dat dit album ‘Nearly Nothing, Almost Everything’ er een is waarbij het beroemde Duitse ECM-platenlabel een vinger in de pap heeft. Het  Bruno Angelini Open Land Quartet nam de stukken op in juni 2021 en ze werden gemixt in mei 2022. Het repertoire en de uitvoering is linea recta een uitnodiging om bij ECM te verschijnen en er wordt uitstekend gespeeld in de ECM-traditie.

Het Franse label Label La Buissonne is de hoofduitgever maar werd al in 2017 ingelijfd door ECM, zo blijkt uit nader onderzoek. Mijn veronderstellingen werden daarmee meteen bevestigd.

Het kwartet bestaat uit de, in 1965 in Marseille Frankrijk geboren, pianist-bandleider-componist Bruno Angelini, violist Regis Huby, contrabassist Claude Tchamitchian en Edward Perraud op slagwerk. Het is een écht ECM gekleurd album hoewel het er soms nét iets heftiger aan toe gaat dan standaard op de eigen Duitse ECM-producties. De muziek beweegt zich tussen vrije, sfeervolle improvisaties en wat lopende, bewegende delen die een meer vuriger Frans signatuur hebben.

Het klinkt allemaal mooi, esoterisch en sfeervol en daardoor is dit een weliswaar mooi album, maar de klank en het idioom is net té voorspelbaar en mist écht een sterk eigen signatuur; er ontbreekt gewoon karakter en noodzaak. Het klinkt als een zoveelste, inwisselbaar ECM-album: je moet erg sterk in je schoenen staan om je in de ECM-klankomgeving te meten met de hele grote jazziconen die het label de afgelopen vijftig jaar voortbracht.

Dat is hier gewoonweg niet het geval. Het is knettergoed gespeeld en zal ongetwijfeld een relatief groot ECM klankminnend publiek aanspreken, maar het album kan me niet voldoende boeien. Ik mis de urgentie en het bijzondere dat deze muziek kan, en voor mij moet, hebben.

ERIC VAN DER WESTEN

BRUNO ANGELINI OPEN LAND QUARTET

Nearly Nothing, Almost Everything

La Buissonne/ECM

Regis Huby – viool
Bruno Angelini – piano en composities
Claude Tchamitchian – contrabas
Edward Perraud – slagwerk

www.labuissonne.com

Previous

Peter Somuah (rondetijd 2.41,98)

Next

JazzNu start serie over klarinetten

Lees ook