Het is de 125e cd uit de rijke catalogus van het Belgische Werf-label en het is er weer een met bijzondere kwaliteiten. Het Brussels Jazz Orchestra verzocht stersolist Bert Joris de muziek van de Italiaanse pianist en componist Enrico Pieranunzi te arrangeren voor grote bezetting. Hetgeen uitmondde in ‘The Music of Enrico Pieranunzi’.

Brussels-Jazz-Orchestra_400Dat is op zich al een wonderbaarlijk verzoek, want wie de muziek van de Italiaan een beetje kent, weet dat het bij hem vooral gaat om intimiteit, om sfeer, om verbeelding en om Italiaanse zonnigheid. Ga er maar aan staan om met zulk materiaal een groot bouwwerk te creëren. Zoiets zal een gehaaide arrangeur zeker lukken, maar in negen van de tien gevallen valt het karakter van – in dit geval – Enrico Pieranunzi’s muziek volledig weg.

Bert Joris is de man die er wel in slaagde de muzikale en lyrische inhoud van de Pieranunzistukken te behouden en zelfs uit te breiden. Want de enorme zeggingskracht van het Brussels Jazz Orchestra had de muziek ook kunnen doodspelen. Daar is geen moment sprake van: de virtuositeit die Enrico Pieranunzi in al zijn composities aan de dag legt is bij het grote orkest van leider Frank Vaganée volledig behouden gebleven. Sterker nog: de muziek die bijzonder gelaagd klinkt, kreeg er nog een extra verdiepinkje bij, omdat de innigheid van het Pieranunzimateriaal ook in de grootse, uitbarstende orkestdelen altijd hoorbaar blijft.

De plaat is een registratie van twee concerten, op 22 en 23 augustus 2014 in De Werf in Brugge. Het enthousiasme van het publiek geeft deze Music of Enrico Pieranunzi een extra zetje mee. Het BJO, dat telkens weer nieuwe invalshoeken kiest om muziek voor grote bezetting onder een groot publiek te brengen, is met deze 125e Werf-uitgave daar weer volop in geslaagd.

 

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

Brussels Jazz Orchestra – The Music of Enrico Pieranunzi
Solisten Bert Joris en Enrico Pieranunzi
De Werf Records
www.dewerfrecords.com

Brussels Jazz Ochestra o.l.v. Frank Vaganée, 15 musici.
Alle trompetsoli Bert Joris
Piano Enrico Pieranunzi

Previous

spotify playlist Tobias Nijboer

Next

[B]One van Frank Crijns verduiveld interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook