Zijn grootste succes vierde hij als gitarist van de groep Blast. Maar Frank Crijns vond het nu toch tijd worden dat ook zijn verdiensten als componist van eigentijdse muziek aandacht zouden krijgen. Daartoe bracht hij de cd ‘[B]One uit, die werk bevat voor ensembles en solisten voor moderne muziek. De schijf telt zeven composities.

bone_400Het componeren voor ensembles en solisten voor moderne muziek is de ene poot van Crijns’ muzikantschap, de andere is zijn werk als uitvoerder en componist van hedendaagse gecomponeerde en geïmproviseerde muziek. Als gitarist van de impro-rockgroep Blast nam hij zeven albums op en het is dan ook deze kant van zijn muzikantschap waarvan de meesten Frank Crijns kennen. Toch zijn zijn inspanningen als componist van moderne muziek minstens zo interessant als die voor Blast.

[B]One barst van de diversiteit. Wat te denken van Votum uit 1998, dat Frank Crijns componeerde voor vier klarinetten en twee violen. Of Merge (2006) voor bassaxofoon en elektronica. Die zijn door hun afwijkende aanpak alleen al als vorm interessant, maar wie de muziek beluistert wordt getroffen door de schrijnende tegenstellingen die Frank Crijns aanbrengt en die lang nasudderen in je geest. Prospulsion schreef de componist in 2003 voor het Combustion Chamber Ensemble. Het is een werk voor viool, alt-, tenor- en baritonsaxofoon, Franse hoorn, trompet, trombone, piano, marimba, klokkenspel, slagwerk, elektrische- en basgitaar. De compositie is zwaar gelaagd. Dat is niet alleen toe te schrijven aan de grote bezetting (althans voor kamermuziek), maar zeker ook aan de problemen die de componist zichzelf oplegde en door de uitvoerenden moeten worden geklaard.

Ook opvallend is Vortex uit 2003, dat is geschreven voor het Spectra Ensemble, Blast 4-tet en live-elektronica. Het is live opgenomen, waarmee Frank Crijns ook al een risico nam omdat je daardoor met deze gestructureerde muziek niets kunt verdoezelen. Verdoezelen doet Frank Crijns ook zeker niet. Hij zoekt liever het avontuur, laat in zijn muziek zeker het maken van fouten toe. Waardoor de uitvoering er niet beter van wordt, maar ook niet slechter. Wat hij er definitief wel mee bereikt is dat al die verschillende stukken op [B]One het eindresultaat verduiveld interessant maken. En van Frank Crijns een componist die meer aandacht verdient.

 

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

Frank Crijns – [B]One Works for ensembles and soloists
eigen beheer
Luisteren

Trio NU
Percussiegroep Attaca
Combustion Chamber Ensemble
AG-Ensemble
Aart Strootman klassieke gitaar
Spectra Ensemble, Blast 4-tet
Andreas van Zoelen bassaxofoon

 

Previous

Brussels Jazz Orchestra behoudt intimiteit Pieranunzi

Next

Frank Crijns brengt na jaren eerste cd uit als componist

Lees ook