Een pakketje uit Nieuw-Zeeland. Afzender: ene Chris Prosser. Inhoud: een cd met muziek van viool en tanpura. Heuh? Samengaan van viool en tampura? Kan wel natuurlijk, maar waar kom je dat tegen? En een tanpura, een Indiase luit die opduikt in Nieuw-Zeeland? Verwondering alom.

Die verwondering groeit alsmaar als je de toelichting op deze cd Mistune leest. Componist Chris Prosser – geboren in Engeland, sinds zijn negende jaar wonend in Nieuw Zeeland  schreef vijftien stukken voor beide instrumenten – en nu komt het – waarvoor telkens een andere stemming werd ingezet. Dit lijkt haast onwaarschijnlijk, zeker als je weet hoe nauw het komt om een tanpura te stemmen. Toch heeft Chris Prosser, samen met tanpurabespeelster Susan Thomsom het aangedurfd. En het resultaat: betoverende klanken.

Die extra cachet krijgen omdat de telkens wisselende stemming van de instrumenten voor nieuwe klankbeelden en invalshoeken zorgt. Prosser – in de jaren negentig nam hij onder meer muziek op voor VPRO Radio – zegt daarover dat door zo dichtbij mogelijk bij het thema te blijven, het verschil wordt gemaakt. Nergens wordt ver afgeweken van de standaardstemming en toch is er telkens sprake van een ruime waaier aan harmonisch en emotioneel samenspel.

Die wordt zeker bereikt doordat Prosser niet al zijn composities heeft uitgeschreven. De man die ooit bij jazzviolist Leroy Jenkins in New York studeerde, geeft ruim baan aan het element improvisatie. Waarschijnlijk is dat ook wel een noodzaak om samenspel tussen viool en tanpura te bewerkstelligen, anderzijds blijft de spanningsboog in de vaak esoterische samenklank van de instrumenten ermee kaarsrecht overeind.

Improvisatie geeft een vrijheidselement aan Mistune. Dat doet ook het feit dat de instrumenten telkens op het gehoor worden gestemd: niet voordat een stuk wordt ingezet, maar gewoon tijdens het spelen. Daarvoor moet je zeker over een ruime en ongedwongen geest kunnen beschikken.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Chris Prosser – Mistune for Violin & Tanpura
Rongotai Records

Chris Prosser– viool
Susan Thomson– tanpura

www.chrisprosser.com

Previous

Paduart en Deltenre letterlijk Hand in Hand op podium

Next

Joris Teepe eert Rashied Ali in woord en muziek grandioos

Lees ook